:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIDERMAN - FAR FROM HOME
SPIDERMAN - FAR FROM HOME (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-04-13
FILM
Na vijf jaar afwezigheid door de poging tot genocide van Thanos uit The Avengers kan Peter Parker (Tom Holland) weer naar school. Tijdens de nakende schooltrip naar Europa hoopt Peter eindelijk zijn liefde aan MJ (Zendaya Coleman) te kunnen verklaren, maar zoals dat bij superhelden gewoonlijk gaat, roept de plicht in het algemeen en Nick Fury (Samuel L. Jackson) in het bijzonder. In Venetië duikt er een watermonster op uit de kanalen dat een ravage aanricht, en net wanneer Peter het wezen wil stoppen, duikt de superheld Mysterio (Jake Gyllenhaal) op die onze favoriete webslinger een stap voor is. Mysterio komt uit een parallel universum, en heeft gezien hoe zijn aarde vernietigd werd door vier Elementals, aarde, water, lucht en vuur, en hij is van plan het op deze planeet niet zo ver te laten komen. Aangezien het vierde en sterkste wezen, het vuurmonster, naar alle waarschijnlijkheid zal opduiken in Praag, wordt de schoolreis van Peters klas als bij toverslag omgeboekt, en bevindt het gezelschap zich in de Tsjechische republiek, waar Peter en Mysterio de finale slag om het voortbestaan van de mensheid zullen voeren. Peter vertrouwt Mysterio de geavanceerde technologie toe die wijlen Tony Stark voor hem had voorbestemd, omdat Mysterio in zijn ogen een volwassen superheld is en hij maar een simpele friendly neighbourhood Spiderman zonder al te veel ambitie. Maar al snel komt hij erachter dat hij de vergissing van zijn leven heeft begaan.
Intellectueel blijft Spiderman de eigendom van Sony Pictures, en het is dan ook daarom dat deze franchise als enige niet in handen van Disney is, maar de film een soort van joint venture is geworden, waarin nogal wat personages uit het Marvel Cinematic Universe Spiderman voor de voeten lopen. Sony heeft bovendien eertijds de kapitale fout gemaakt, toen ze de kans kregen om op de personages van Marvel te bieden, enkel een bod uit te brengen op Spiderman, want in de andere superhelden zoals Iron Man en Captain America zagen ze geen brood. De rest is filmgeschiedenis.
Hoe dan ook is Spiderman na de trilogie van Sam Raimi en het tweeluik van Marc Webb met de versie van Tom Holland al aan zijn derde incarnatie toe, en deze versie dient vooral om de lachers op de hand te krijgen. Het scenario wordt zoals vanouds gedreven door de tweespalt waarin Peter zich bevindt om enerzijds de superheld uit te hangen ("hangen" mag je hier letterlijk interpreteren) en anderzijds zijn geheime identiteit te bewaren. Na zijn beste vriend Ned (Jacob Balaton), zijn tante May (Marisa Tomei) en Tony Starks voormalige rechterhand Happy Hogan (Jon Favreau) vonden de makers dat het, net als in het tweede deel van de Raimi-trilogie, tijd was om ook MJ op de hoogte te brengen van Peter Parkers geheime alter ego, waardoor elke nieuwe Spidermanfilm weer eens een nieuwe dynamiek krijgt.
Dat Sony hoog heeft ingezet, mag blijken aan het prijskaartje dat aan deze film hangt om zowel in Venetië, Praag als Londen te mogen filmen - vooral in Venetië ziet het stadsbestuur filmploegen liever gaan dan komen. De manier waarop de Amerikanen naar Europa kijken, verdient echter in mijn ogen geen genade: waar Venetië weliswaar mooi als reisbestemming uit de verf komt, is de manier waarop Nederland wordt neergezet als één grote kaasboerderij bevolkt door klompendanseressen en voetbalhooligans, met tulpenvelden en windmolens er bovenop, duidelijk geconcipieerd door iemand die nog nooit één voet heeft binnengezet bij onze Noorderburen. De scène in kwestie is dan ook in Tsjechië gefilmd, zij het met Nederlandse acteurs zoals comedian Jeroen van Koningsbrugge. Wel is het hele concept van een schoolreis naar Europa uiteindelijk een goede zet om verhaalsmatig Spidey uit zijn comfort zone van New York te halen, en die gok werkt.
Zoals gewoonlijk staan of vallen Spidermanfilms met de vilain van dienst. Na chronologisch bekeken de Green Goblin, Doctor Octopus, Sandman, Venom, the Lizard, Electro en the Vulture is het deze keer Mysterio die wordt opgevoerd als antagonist. Interessant om weten is dat Mysterio oorspronkelijk gepland stond voor het vierde deel van de Sam Raimi-reeks, en dat deze oorspronkelijk vertolkt zou worden door Bruce Campbell, de cultacteur die vaak met Raimi samenwerkt en in elk van de drie eerste Spidermanfilms een cameo heeft. Jake Gyllenhaal is qua acteur nochtans zeker zo'n interessante keuze, want het is een karakterkop die je niet zo vaak in actiespektakels zoals deze terugvindt, en de acteur neemt duidelijk zijn rol ernstig. De producenten nemen hun produkt gelukkig serieus: zo staat op Peters paspoort als geboortedatum 10 augustus, niet toevallig de datum waarop de eerste Spiderman-comic verscheen, en draagt Peters valies de initialen van zijn jammerlijk overleden oom Ben, allemaal easter eggs die de fans moeten overtuigen kant te kiezen vóór de film.
En geef ze maar eens ongelijk! Spiderman: Far From Home is een onderhoudende spektakelfilm die, in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten, niet drammerig of overdreven gewichtig wil doen, maar gewoon wil entertainen. Het feit dat de film beter aanslaat dan pakweg een Shang-Chi of een Eternals bewijst bovendien dat je vooral niet te veel aan de gekende succesformules mag morrelen.

BEELD EN GELUID

De 4K-schijf is alweer een voorbeeld van een net afgewerkte schijf van Sony, nog daterend uit de goeie ouwe tijd dat Sony nog überhaupt schijven uitbracht voor de Beneluxmarkt. De print is zeer verfijnd en bevat veel detail in onder meer de architectuur van Venetië, alhoewel de film naar verluidt in 2K is gedraaid en u de facto naar een upscale aan het kijken bent. Ook de futuristische gadgets zoals het leger drones zien er realistisch en gelikt uit, en alhoewel de film zéér zwaar steunt op CGI, werd er voldoende moeite gedaan om deze zo naadloos mogelijk in te passen. Het kleurenpalet is diep en welgesatureerd, met zeer mooie belichting in de buitenscènes en genoeg schakering in de nachtscènes, en zowat alles tussenin. De geluidstrack is afgewerkt in Dolby TrueHD Atmos 7.1.4, en naast het feit dat u het volume behoorlijk luid moet zetten, lopen de soundscapes al wel eens uit elkaar in een kakofonie van geluid dat alle richtingen tegelijkertijd uitspringt zonder gevoel voor nuance. Zo is bijvoorbeeld ook de dosering van het LFE-kanaal wisselvallig: bij momenten loeihard en bij andere actiescènes hoor je amper iets. De track is zoals je dat in mooi Engels zegt serviceable, maar laten we het erop houden dat deze schijf alvast nooit de prijs voor beste audiomix zal winnen. Kan iemand me bovendien het verschil eens uitleggen tussen een Vlaamse en een Nederlandse ondertiteltrack?
EXTRA'S
Zoals gewoonlijk bevat de UHD geen bonusmateriaal, maar u krijgt de gewone Blu-ray als bonus, waarop al het extra-materiaal te vinden is. Opnieuw is dit een geval van totale versnippering in een myriade van korte en veelal nietszeggende featurettes. Eerst is er een kortfilm "Peter's To-Do List" (3:22) waarin Peter zich voorbereidt op zijn Europa-trip, en gelijk zijn we ook verlost van de vervelende gag reel & outtakes (3:35) en 6 verwijderde en alternatieve scènes (6:07). In Teachers' Travel Tips (4:58) zien we hoe Peters twee begeleidende leraars zichzelf straal belachelijk maken bij de douane. The Jump Off (6:19) bekijkt het stuntwerk van Tom Holland, en Stepping Up (3:42) de manier waarop zijn personage doorheen de films van het Marvel Cinematic Universe is gegroeid. In Suit Up (4:38) krijgen we een overzicht van de diverse kostuums die Peter Parker/Spiderman draagt in de film, en Now You See Me (6:30) geeft ons een karakterschets van Mysterio. Far, Far, Far from Home (5:14) neemt ons in vogelvlucht mee langs de locaties in Europa waar er gefilmd werd, en It Takes Two (3:09) is een vrij kritiek-en zoutloze wederzijdse bewieroking van Tom Holland en regisseur Jon Watts. Fury & Hill (3:29) vemeldt nog eens - voor als u het gemist mocht hebben - dat Samuel L. Jackson en Cobie Smulders werden opgevist uit het MCU, en The Ginter-Riva Effect (1:32) doet hetzelfde voor Peter Billingsley's personage, dat u allicht totnogtoe niet was opgevallen.
Thank You, Mrs. Parker (3:35) zoomt dan nog eens in op Marisa Tomei als de jongere, volgens mij lichtjes miscaste versie van Aunt May, en in Stealthy Easter Eggs (4:23) krijgt u nogal wat van de trivia te zien die alleen echte Spidey-fans zullen zijn opgevallen bij een eerste viewing. The Brothers Trust (11:44) is een wervingsfilmpje voor de liefdadigheidsinstelling die Tom Holland met drie van zijn broers uit de grond heeft gestampt. Voor de techneuten  zijn er nog 5 pré-visualisatiescènes (8:20) - Hydro-Man Part 1, Hydro-Man Part 2, Molten Man, Final Battle en Spider-Man Through NYC - waarin je CGI-voorstudies tegenover het eindresultaat ziet geplaatst, en uiteraard start de disk op met enkele vervelende cross-promotionele trailers.
Kopers van de steelbook krijgen nog een extra documentaire World Wide Web-Slinger (29:52), een beetje de overkoepelende documentaire waar we op aan het wachten waren, op een bonusdisk. Het jammere is dat de Blu-ray en de bonusdisk in de steelbook op elkaar worden gezet, zonder bijkomende bescherming. Voor een dure steelbook mocht dit beter geregeld zijn.

CONCLUSIE

Spiderman: Far From Home heeft alles in zich om een dikke hit te zijn, zij het dat de geluidskwaliteit iets beter mocht geweest zijn.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jon Watts
Met: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Zendaya Coleman, Cobie Smulders, Jon Favreau, JB Smoove, Jacob Balaton, Martin Starr, Marisa Tomei, Jake Gyllenhaal

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
8712609641332


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Frans audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Oekraiens Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Vlaams, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Ests, Lets, Litouws, Russisch, Oekraiens, Kazaks, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Kortfilm "Peter's To-Do List"
• Gag reel & Outtakes
• 6 verwijderde en alternatieve scènes
• Documentaire "Teachers' Travel Tips"
• Documentaire "The Jump Off"
• Documentaire "Stepping Up"
• Documentaire "Suit Up"
• Documentaire "Now You See Me"
• Documentaire "Far, Far, Far from Home"
• Documentaire "It Takes Two"
• Documentaire "Fury & Hill"
• Documentaire "The Ginter-Riva Effect"
• Documentaire "Thank You, Mrs. Parker"
• Documentaire "Stealthy Easter Eggs"
• Documentaire "The Brothers Trust"
• 5 pré-visualisatiescènes
- Hydro-Man Part 1
- Hydro-Man Part 2
- Molten Man
- Final Battle
- Spider-Man Through NYC
• Cross-promotionele trailers
• Documentaire "World Wide Web-Slinger"

Andere recente releases van deze maatschappij