:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROMISING YOUNG WOMAN
PROMISING YOUNG WOMAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-07-20
FILM
Cassandra Thomas (Carey Mulligan) heeft haar studies geneeskunde voortijdig afgebroken, en werkt in een koffiebar. Ze heeft een bizarre hobby: 's nachts gaat ze uit naar discotheken en clubs, waar ze doet alsof ze te dronken is om op haar eigen benen te staan, zodat ze de mannen die haar 'om goed te doen' naar huis willen brengen en tegelijkertijd van haar willen profiteren, op hun nummer kan zetten. Eén en ander heeft kennelijk te maken met het feit dat Cassies hartsvriendin Nina eertijds in soortgelijke omstandigheden is verkracht geweest door een groep mannen, waarna ze zichzelf van het leven heeft beroofd. Zelfs de vriendelijke kinderarts Ryan Cooper (Bo Burnham), die haar wel ziet zitten, weet niets van Cassies dubbelleven.
Maar Cassie is van plan om nog meer door te zetten en de deelnemers aan de groepsverkrachting, alsook de decaan (Connie Britton) die de zaak heeft afgedaan als onontvankelijk wegens onvoldoende bewijs, en de advocaat (Alfred Molina) die de mannen heeft vrijgekregen, om rekenschap te vragen. Het feit dat ze onverwacht verliefd wordt op Ryan doorkruist haar plannen, en voor het eerst sinds lang krijgt Cassie weer zin in het leven, en ze is bereid om haar wraakplannen op te bergen. Dan duikt er plots een filmpje op waarin de verkrachting werd gedocumenteerd, en bij Cassie gaan alle remmen los. Vooral de aanstoker, Al Monroe (Chris Lowell), die op het punt staat te trouwen, zal het moeten ontgelden. Maar de prijs die Cassie daarvoor moet betalen is hoog...
Promising Young Woman werd in 2021 voor vijf Oscars genomineerd, en enkel het originele scenario voor regisseur/auteur Emerald Fennell werd verzilverd. Achteraf bekeken is het spijtig dat ook Carey Mulligan de duimen moest leggen tegen Frances McDormand in Nomadland, want wat Mulligan hier presteert is voorwaar niet min. Mulligan had aanvankelijk problemen met het spelen van een dronken vrouw, maar aangezien ze moet spelen dat ze doet alsof ze dronken is, en er best ruimte is voor een vleugje imperfectie, hapte ze toe voor de rol, en het legde haar geen windeieren. Promising Young Woman is een wraakthriller die tergend langzaam opbouwt, en uiteindelijk uitmondt in een spectaculaire finale. In volle #MeToo-tijden is het gegeven bovendien brandend actueel, en er worden enkele zeer pijnlijke vragen gesteld over de manier waarop vrouwen worden geacht seksueel geweld zelf te hebben uitgelokt als ze dronken zijn (niet dus, voor alle duidelijkheid!) Wat dat betreft houdt regisseuse Emerald Fennell de maatschappij een pijnlijke spiegel voor, door een film af te leveren die nog dagen later onder de huid blijkt gekropen te zijn. De film betekende voor Fennell ook haar regiedebuut, en het scenario van de Britse werd twee jaar voordien opgepikt door LuckyChap Entertainment, het productiehuis van Margot Robbie. Voor de mannelijke rollen werden overigens uitsluitend acteurs gebruikt die in vorige films als de good guy gecast waren, om hiermee te willen impliceren dat elke man zich in de verkeerde omstandigheden kan ontpoppen tot een seksueel roofdier.
Promising Young Woman is een film die niet bepaald vriendelijk oogt voor mannen: weliswaar betuigt Alfred Molina's personage oprechte spijt over wat hij gedaan heeft, en Clancy Brown is als de vader van Cassie eerder een pafferige goedzak die maar wat graag wil dat zijn dochter op eigen benen zou staan - voor haar 30e verjaardag krijgt Cassie als verjaardagscadeau een koffer, de symboliek zit er zo dik in dat je er een lepel in kan rechtzetten. Quasi alle mannen afschilderen als geile bokken is misschien wel politiek correct, maar zeker ook een overdrijving, waardoor de film als feministisch pamflet iets aan kracht inboet. Toch maakt Fennell een paar rare keuzes, onder meer door het nummer Toxic van Britney Spears, niet dadelijk het symbool van feminisme, in een sterk aangepaste versie in de soundtrack te draaien. Het is ook niet helemaal duidelijk wie de Promising Young Woman uit de titel is, Cassie of Nina, van wie het beloftevolle leven plots brutaal werd onderbroken, maar het is goed dat er nog één en ander aan de verbeelding wordt overgelaten. Toch heb ik de indruk dat Emerald Fennell in bepaalde scènes nét niet voluit is durven gaan, een beetje zoals haar hoofdpersonage, en vooral de eindscène heeft naar verluidt veel voeten in de aarde gehad vooraleer men tot een bevredigend slot kon komen. Net geen topper, maar een debuut dat verdorie kan tellen.
BEELD EN GELUID
U kon bij ons ook al de bespreking van de U.K.-versie lezen van gewaardeerde collega Didier. De Benelux-uitgave werd uitgebracht door The Searchers, en dat betekent altijd een beetje beknibbelen; de film is op een single layer-schijf geperst, en qua beeldkwaliteit bloeden de felle neonverlichtingen in de club af en toe wat over. De beelden zijn nochtans mooi gedetailleerd, zij het soms wat aan de donkere kant. De geluidstrack is uitgevoed in DTS-HD MA 5.1, en biedt onder meer in de clubs die Cassie frequenteert, de mogelijkheid om voluit te gaan met de soundtrack. In het ziekenhuis van Ryan is de drukte dan weer zeer levendig en mooi gericht.

EXTRA'S
Op deze single layer-schijf is geen bonusmateriaal te vinden.

CONCLUSIE
Promising Young Woman is het regiedebuut van Emerald Fennell en kan als visitekaartje tellen, zij het dat met een beetje meer durf de film nog iets scherper had mogen zijn. De Blu-ray is bare bones maar redelijk in orde.


coverStudio: The Searchers

Regie: Emerald Fennell
Met: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Connie Britton

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877963


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij