:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAPE IN THE FOG
ESCAPE IN THE FOG (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-24
FILM
Escape In The Fog maakt deel uit van de Columbia Noir #1-box, waartoe ook The Undercover Man, Drive A Crooked Road, 5 Against The House, The Garment Jungle en The Lineup behoren.

De catalogus van Indicator/Powerhouse bestaat grotendeels uit films uit de Columbia-stal. Deze studio, die in 1918 werd opgericht door de broertjes Cohn en hun businesspartner Joe Brandt, bracht een heleboel films uit die een link hebben met de film noir. Reden dus om de filmverzamelaar te bombarderen met een luxueuze box-set die de naam van Columbia Noir draagt. Ondertussen zijn er al vier delen uit, en er is er nog eentje met Humphrey Bogart-films. Het moet gezegd worden dat men hier nogal vlug de naam film noir in de mond neemt, ook al is er altijd wel een femme fatale in het spel te bespeuren. Gelukkig zijn wij, en vele cinefielen, geen hokjesdenkers en kun je gewoon spreken van zes klassiekers uit de Columbia-catalogus die alle reden hebben om in 2022 (her)ontdekt te worden, en dan nog wel via een 2K-restauratie op Blu-ray.
Escape In The Fog van Oscar Boetticher, Jr. was ook al te vinden op de Amerikaanse release van Noir Archive Volume 1: 1944-1954 van Kit Parker Films. De reden is wellicht dat de film wat gelijkenissen vertoont met The Woman In The Window uit 1944 van Fritz Lang, in die zin dat het ook hier gaat om een droom waarin een misdaad gepleegd wordt. Regisseur Oscar Boetticher Jr. (later Budd Boetticher) had er in ieder geval geen goed woord voor over. Boetticher, die net als zijn mentor John Ford beroemd zou worden met westerns met Randolph Scott waaronder 7 Men From Now en The Tall T, zag zijn eerste films louter als opdrachten voor een studio waar hij zelf weinig of geen inbreng in had.

Dat merk je zeker en vast in Escape In The Fog, dat gemaakt werd in 1945. De Tweede Wereldoorlog was grotendeels beslist, maar Amerika moest nog een robbertje uitvechten met Japan, zeker na de verwoestende aanval op Pearl Harbour. De film is meer een spionagethriller dan een film noir, waarin Barry Malcolm (William Wright) een Amerikaanse spion vertolkt die een belangrijke brief naar Hong Kong moet brengen. Van e-mails was er dan ook geen sprake. Nina Foch speelt de rol van een verpleegster die net herstelt van een zenuwinzinking. Hoewel ze Barry Malcolm van haar noch pluim kent, krijgt ze toch een nachtmerrie waarin ze ziet hoe de man op de Golden Gate Bridge met de dood bedreigd wordt. Het toeval wil (alles gebeurt zeer toevallig in deze film) dat de twee in hetzelfde hotel verblijven, en er ontstaan al gauw romantische verwikkelingen tussen de twee. Het addertje onder het gras is wel dat de arme Eilleen perfect weet hoe haar geliefde aan haar einde zal komen.
Escape In The Fog is zeker geen hoogvlieger in het genre, en dat komt deels door het krakkemikkige verhaal maar ook door de veel te routineuze regie. De plot (die we uiteraard niet verklappen) is zo ridicuul dat het alleen maar op de lachspieren werkt, en dat je je als kijker beetgenomen voelt dat je energie in het verhaal stak. Een leuk tussendoortje, maar op geen enkel ogenblik heeft deze film de allure van klassieker. Wellicht waren de aankooprechten goedkoop, vandaar dat je hem op twee boxen vindt.

BEELD EN GELUID
Deze film is in 2K gerestaureerd. De titel moet je zeer letterlijk nemen, in die zin dat een groot deel van de scènes zich in de mist afspeelt, en ook al heeft men alle vuiltjes weggewerkt, is de mist in dit geval één wit korrelig beeld waarin je nauwelijks iets ziet. Van streepjes of bolletjes is amper sprake in deze zwart-witfilm die in zijn originele aspect ratio van 1.37:1 vertoond wordt en is voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA'S
Alle informatie over deze film vind je in het 118-pagina's tellende boek dat bij deze release kwam. Op het schijfje moet je het stellen met een audiocommentaar met filmhistoricus Pamela Hutchinson. Voor de rest wordt deze presentatie opgevat zoals de manier waarop je deze film in de Amerikaanse bioscoop te zien kreeg, en dat is met een resem voorfilmpjes. The Fleet That Came To Stay, dat eveneens door Oscar Boetticher, Jr. werd geregisseerd, is een Amerikaans propagandafilmpje over de heroïsche tegenaanvallen van de Amerikanen op het Japanse leger die van hun piloten kamikazestrijders maakten. Ook is er een kortfilm met The Three Stooges You Nazty Spy waarin de drie komieken net als Chaplin in The Great Dictator de draak steken met Adolf Hitler.

CONCLUSIE

Escape In The Fog is een spionagethriller die net iets te veel aanvoelt als propaganda. De film van Oscar Boetticher, Jr. is amper langer dan een uurtje en is wel leuk om te zien, maar meer is het ook niet.coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Budd Boetticher
Met: Otto Kruger, Nina Foch, William Wright, Konstantin Shayne, Ivan Triesault, Ernie Adams

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1945

Leeftijd:
12

Speelduur:
63 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060697921205


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met filmhistoricus Pamela Hutchinson
• The Fleet That Came To Stay
• You Nazty Spy
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij