:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERCOVER MAN, THE
UNDERCOVER MAN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-24
FILM
The Undercover Man maakt deel uit van de Columbia Noir #1-box, waartoe ook Escape In The FogDrive A Crooked Road5 Against The HouseThe Garment Jungle en The Lineup behoren.
 
De naam van Joseph H. Lewis zal voor de meeste cinefielen verbonden zijn met My Name Is Julia Ross, So Dark The Night, Gun Crazy en de klassieke film noir The Big Combo uit 1955. De man maakte verder tientallen B-films waarvan de meeste vergeten zijn. Naast een heleboel westerns maakte hij ook in 1949 het vrij sterke The Undercover Man, die in de eerste Columbia Noir-box zit. Het undercover-gedeelte dien je wel met wat zout te nemen want iedereen weet wie Frank Warren (Glenn Ford) is, een soort van boekhouder die voor de FBI werkt en die de boekhouding van machtige maffiabazen moet trachten te ontcijferen. Een beetje zoals de rol die Charles Martin Smith als Oscar Wallace in The Untouchables speelde, dus. De kantoorklerk is zeker niet bang van de maffia, maar telkens raakt hij gefrustreerd als getuigen door angst alles vergeten zijn wat ze hebben gezien, om maar niet te spreken van de corrupte politieagenten.
Het personage van Frank Warren is dat van de perfecte Amerikaan die voor niets terugdeinst en er geen vrede mee kan nemen dat sommige profiteurs de eer van de stars en stripes besmeuren. Het is een verhaal van moed en opoffering. Dat laatste merk je zeker en vast in het personage van zijn echtgenote, die vertolkt wordt door Nina Foch, een vrouw die alles doet voor haar echtgenoot en zich nooit vragen stelt bij wat hij doet.
Joseph H. Lewis beschikte wel niet over een groot budget, maar haalt wel het beste uit zijn camera. Soms lijkt de film een soort van hybride van crime noir en het Italiaanse neorealisme zoals Ladri Di Biciclette van Vittorio de Sica, zeker in de scène waar een jong kind het heldhaftig opneemt voor haar papa die de vuile was van de maffia wil buitenhangen. De held van dienst wordt perfect weergegeven door Glenn Ford, een ietwat grijze muis maar die over genoeg charisma beschikt om een hele film lang de aandacht naar zich toe te trekken.

BEELD EN GELUID

Deze zwart-witfilm wordt gepresenteerd in zijn aspect ratio van 1.37:1. Net zoals alle films in deze box is ook deze in 2K gerestaureerd, waarbij alle vuiltjes werden weggetoverd. Je ziet duidelijk dat de transfer ervoor gezorgd heeft dat de film op alle vlakken de tand des tijds heeft doorstaan, ook al ziet alles er een beetje ouderwets uit, ook al is dit in de goede zin van het woord. De film is voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA'S
Net zoals bij alle andere films in deze box vind je de echte informatie over deze titel in het dikke boek. Op het schijfje vind je een audiocommentaar met schrijver Tony Rayns, maar ook de kortfilm Man On A Bus die Joseph H. Lewis maakte in hetzelfde jaar als The Big Combo. Het is eerder een curiositeit dan een must-see, want het gaat om een propagandafilm die gemaakt werd om geld in te zamelen voor het pas opgerichte Israël. De film staat onder bescherming van Steven Spielberg. Verder is er naast een fotogalerij, met Income Tax Sappy een kortfilm waarmee je je kan amuseren (of wie weet ergeren) met de fratsen van The Three Stooges.

CONCLUSIE
The Undercover Man vertelt het heldhaftige verhaal van Frank Warren die weet dat hij de maffia kan klissen als hij genoeg lef heeft. Daar is helemaal geen gebrek aan, wel moet de man kampen met getuigen die omgekocht worden of doodsbang de tanden op elkaar houden als hen gevraagd wordt om iets te doen aan de malafide praktijken.coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Joseph H. Lewis
Met: Glenn Ford, Nina Foch, James Whitmore, Barry Kelley, David Bauer, Frank Tweddell

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1949

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060697921205


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met schrijver Tony Rayns
• Man On A Bus
• Income Tax Sappy
• Fotogalerij


Andere recente releases van deze maatschappij