:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLADE RUNNER DIRECTOR'S CUT
BLADE RUNNER DIRECTOR'S CUT
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-01
FILM
Rick Deckard (Harrison Ford) snuffelt rond in de staal- en microchipjungle van het 21ste-eeuwse Los Angeles. Hij is een blade runner, een detective die genetisch gemaakte criminele replicanten opspoort. Zijn opdracht is ze te doden. Hun misdaad is dat ze menselijk willen zijn. Het verhaal van Blade Runner is bekend bij de fans, maar slechts weinigen hebben het op deze manier kunnen bekijken omdat dit de versie is zoals regisseur Ridley Scott zijn sciencefictionklassieker voor ogen had. Deze nieuwe versie doet het zonder de voice-oververtellingen van Deckard, toont vooral hoe de romance tussen Deckard en Rachael (Sean Young) zich ontwikkelt en ontbeert de 'verheffende' finale. Het resultaat heeft een verhoogde emotionele impact. Het meest prikkelend is de nieuwe 'eenhoorn'-visie die suggereert dat Deckard wellicht een hominoïde is. ls Deckard een replicant? Zoals zo vaak met dingen uit de toekomst, moet je het antwoord zelf geven. De beklemmende muziek van Vangelis, het intrigrerende scenario en de vertolkingen van Harrison Ford en Rutger Hauer verheffen deze prent tot een sf-cultfilm. En terecht.

BEELD EN GELUID
De film heeft een 2.35:1-beeldformaat, en ondanks het feit dat het anamorf is, laat de kwaliteit te wensen over. Een opknapbeurt was hier zeker op zijn plaats geweest. De film is van opzet vrij donker en sober en dat merk je dan ook. Het contrast is vaak niet helemaal goed geregeld en het beeld heeft redelijk wat te kampen met ruis en kleine printbeschadigingen. Vreemd genoeg zijn sommige close-ups wel goed en neemt de kwaliteit gaandeweg toe. Het geluid is slechts Dolby Digital Surround (192 kbps), maar het klinkt toch behoorlijk.

EXTRA'S
Deze release dateert nog uit de beginperiode waarin sommige maatschappijen toegevoegde extra's als overbodig beschouwden. Jammer maar helaas bevat de dvd dus geen extra's.

CONCLUSIE
Een sobere en tegelijk sfeervolle sf-film die op dvd niet de behandeling krijgt die hij verdient. Beeld en geluid halen niet het verwachte niveau en de schijf bevat geen extra's. Blade Runner kan je momenteel als Best Buy voor een prikje op de kop tikken. Misschien toch het overwegen waard?


cover
Studio: Warner

Regie: Ridley Scott
Met: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931129053


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij