:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERROR ON THE PRAIRIE
TERROR ON THE PRAIRIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-08
FILM
Terror On The Prairie. Het kon zo waar de titel zijn van een stripalbum van wijlen Willy Vandersteen, maar het gaat om een keiharde western die uit de stal komt van The Daily Wire. In Amerika is dat geen onbesproken blad, want de streamingdienst is opgericht door Ben Shapiro, die niet vies is van wat controverse. Men durft er al eens de Black Lives Matter-beweging hekelen, en voorstanders van abortus en euthanasie zijn er niet minder dan satanisten. Kortom, een zender die op de duimen kan rekenen van voormalig president Trump.
Naar verluidt kwam Trump zelfs een bezoekje brengen op de set van Terror On The Prairie, waardoor heel wat critici weigerden om de film te zien, waaronder Scott Weinberg. Het is niet alleen The Daily Wire die de gerenommeerde recensent van o.a. de podcast 80's All Over tegen de borst stuitte, maar ook hoofdrolspeelster Gina Carano, die tijdens de laatste presidentsverkiezingen haar fans opriep om de uitslag naast zich neer te leggen en Trump via een andere weg naar het Witte Huis te loodsen. Het zijn allemaal zaken die je liever niet op je ontbijttafel geserveerd krijgt, de vraag is alleen of dat dit iets te maken heeft met objectieve filmkritiek. Want laat ons eerlijk zijn, het is niet omdat je een lul bent dat je geen kunstwerk zou kunnen maken, nietwaar mijnheer Fabre?

Kunst is Terror On The Prairie zeker niet, wel een onderhoudende western waarin een bende bandieten, die onder leiding staan van Kapitein Miller (Nick Searcy die ook in The Shape Of Water en The Assassination Of Richard Nixon zat) mensen opzoekt die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de Noordelijke kant kozen en volgens hem Zuidelijke strijders onrecht aandeden. Eens de bende zijn slachtoffers heeft gevonden, prevelt de kapitein een citaat uit de Bijbel om hun vervolgens te scalperen. God zal nadien wel zijn oordeel vellen.
De volgende op hun lijstje zijn Jeb (Donald Cerrone) en Hattie McAllister (Gina Carano), die met hun zoontje en pasgeboren baby op een boerderij in de woestenij wonen. Het enige wat ze hebben is wat oud vee en versleten gereedschappen. Armoe troef dus. Terwijl vader Jeb naar de stad trekt om er werk te zoeken en wat voedselvoorraden op te halen, komen de kapitein en zijn mannen langs voor een sadistisch bezoekje.
De vorige Daily Wire-film die we op onze site bespraken was Shut In met Rainey Qualley (zus van Margaret). In feite verschillen de films niet zo veel van elkaar, want ook hier moet een vrouw zich zien te weren tegen een bende op hol geslagen agressieve mannelijke indringers, alleen is de setting deze keer de prairie. Het is moeilijk om niet aan Straw Dogs te denken, en de reden waarom de Kapitein wraak wil, is simpelweg uit Seraphim Falls gepikt. Dit maar om te zeggen dat de film niet bijster origineel is. Niet dat dit per se hoeft, want ook al schuwt regisseur Michael Polish het gratuite geweld niet en is hij tevreden met clichés, blijft Terror On The Prairie een aangename zit voor wie alleen maar een wraakfilm wil. De harde kritiek heeft dan ook meer met de politieke ingesteldheid van de makers te maken dan met de film zelf. Foutjes zijn er zeker, zo duurt de film net iets te lang en kan je moeilijk beweren dat Gina Carano groots acteert. Soms is het evenwel beter om politieke correctheid en films gescheiden te houden, en kan je er niet omheen dat Terror On The Prairie een matige, maar bij momenten toch spannende wraakwestern is.
BEELD EN GELUID
Deze western verscheen bij The Searchers, net als de vorige Daily Wire-film (Shut In). De kleuren lijken iets te artificieel, wat vooral storend is tijdens de buitenopnames, waar de planten groener ogen dan ze in werkelijkheid zijn. Hoewel een groot deel van de film zich in een duistere boerderij afspeelt, blijft alles vrij goed zichtbaar. De detaillering is voldoende, ook al wordt het niveau van de middelmaat nooit overschreden. Dat kun je ook zeggen van de nogal tamme DTS-HD MA 5.1-geluidsband, die alleen maar zijn volle glorie laat horen tijdens de vuursalvo's.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Er is al meer inkt over de politieke achtergrond van Terror On The Prairie gevloeid dan over de film zelf. Het is niet omdat het team achter deze film fervente Trump-aanhangers zijn dat je niet mag zeggen dat Terror On The Prairie een matige, maar best wel onderhoudende wraakwestern is.coverStudio: The Searchers

Regie: Michael Polish
Met: Nick Searcy, Gina Carano, Donald Cerrone

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879493


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij