:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RON'S GONE WRONG
RON'S GONE WRONG (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-12-03
FILM
Marc Wydell (Justice Smith) staat aan het hoofd van Bubble, een bedrijf waarvan alleen een idioot niet ziet dat het een doordrukje is van Apple en Facebook in één. Hij lanceert de nieuwste rage voor de kinderen, de Bubble-Bot, oftewel de B-bot, een speelkameraadje dat de volledige sociale media van het kind in kwestie controleert, en dit op een wijze met strenge parental control. De robotjes kunnen van kleur veranderen, sturen vriendschapsverzoeken naar elkaar en maken van elk kind een ster door youtube-achtige filmpjes op te laden. Alle heisa van de sociale media anno vandaag dus in één compacte digitale omgeving, die bovendien te allen tijde anderhalve meter binnen handbereik van het kind blijft.
Alleen Barney Pudowski (Jack Dylan Grazer), het kneusje van de klas, heeft van zijn alleenstaande vader Graham (Ed Helms) en zijn grootmoeder Donka (Olivia Colman) geen B-bot gekregen, omdat die in hun ogen pure geldverspilling is. Graham heeft het dan ook niet breed, want hij verkoopt als beroep gadgets over het internet, en de interesse voor zijn koopwaar is op zijn beleefdst gezegd lauw. De enige keer dat Barney ooit vriendjes had uitgenodigd bij hem thuis, was toen hij zes jaar werd, en dat is uitgedraaid op een ramp én een bezoekje van de brandweer. Nu Barney bovendien de enige op school is die geen B-bot heeft, is zijn isolement totaal, en zelfs zijn vader en grootmoeder zien dit in.
Voor zijn verjaardag gaat het tweetal dan ook naar de Bubble Store, die net de deuren sluit, waar ze vernemen dat er een wachttijd van drie maanden is vooraleer je nog maar mag begínnen te denken aan een B-bot. Gelukkig (?) rijdt er langs de achterdeur net een vrachtwagenchauffeur binnen die een exemplaar komt retourneren dat van de vrachtwagen gevallen is, en de Pudowski's kunnen het ding voor een zacht prijsje overnemen. De robot gedraagt zich compleet ongecontroleerd, kan geen verbinding maken met het Bubble-netwerk, en zijn database is niet verder ingeladen dan de letter A. Barney is dan ook teleurgesteld en wil het ding weer naar de winkel brengen, maar wanneer de robot uiterst efficiënt blijkt om zijn pestkoppen een lesje te leren, groeit de vriendschap tussen de jongen en de robot. De robot, Ron (Zach Galifianakis), mist echter ook elke vorm van controle, waardoor Barney er een hoop kattenkwaad mee kan uitsteken, hetgeen niet mogelijk is bij gewone B-bots. Na een incident op school wil de firma Bubble de robot koste wat het kost buiten dienst stellen, en de nummer twee van het bedrijf, Andrew Morris (Rob Delaney), ziet er zijn gedroomde kans in om Marc Wydell aan de top van Bubble te wippen.
Wat is er nog over van de 20th Century Fox-animatiestudio's? BlueSky, het bedrijf achter de dijenkletsers van Ice Age, is door Disney doodgeknepen, waarschijnlijk omdat het té overduidelijk was dat hun producten kwalitatief beter waren dan die van het moederbedrijf zelf, en binnen de schoot van Fox is nu de animatiestudio Locksmith actief, die met Ron's Gone Wrong niet alleen een vrolijke en originele film heeft afgeleverd, maar daarnaast ook de film als kapstok gebruikt voor de problemen die de jeugd kan hebben met een overmatig gebruik van internet. De rage van sociale media wordt op de korrel genomen, en de duistere kantjes worden niet weggemoffeld. Zo is Barney aanvankelijk de loser van de klas omdat hij als enige niet met de rage meesurft, maar ook zijn "populaire" vrienden hebben het niet altijd onder de markt. De aan likes verslaafde klasgenote van Barney, Savannah (Kylie Cantrall), wordt bijvoorbeeld het mikpunt van spot nadat een ietwat vernederende video van haar viraal gaat. Alhoewel Marc Zuckerberg Wydell zich profileert als een toffe pee, belichaamt Andrew Morris de minder filantropische aspecten van het Bubble-netwerk. Zo wordt er duidelijk gezegd dat de bazen van het bedrijf faliekant hun gat afvegen met alles wat ook maar enigszins naar het recht op privacy ruikt, en tijdens een ongewild gefilmde scheldtirade geeft Morris dan ook toe dat hij het schijt heeft aan kinderen, en dat de Bubble-bots alleen maar vehikels zijn die dienen om de verkoop aan te zwengelen.
De invloed van het nieuwe moederbedrijf Disney blijft echter iets te nadrukkelijk aanwezig, en uiteindelijk blijft er een redelijk melige boodschap over de betekenis van vriendschap over, een boodschap die we al in ontelbare andere gelijkaardige films hebben gezien. Alhoewel het hier en daar wat overhelt naar wokeness, is de bedoeling van de film redelijk goed te noemen met pertinente vragen die men bij de jeugd van de 21ste eeuw hoort te stellen, vooral dan in de manier waarop ze "vriendschappen" sluiten met één klik op de muis, om vervolgens elkaar te beginnen cyberpesten. Het design van Ron de B-bot is weliswaar voor een groot deel gepikt van die van Baymax uit Big Hero 6, maar de door Zach Galifianakis gevoicete defecte robot weet met zijn charmante naïviteit dadelijk de harten van de kijkers te winnen. Verder blijft onuitgesproken, maar is het vrij duidelijk, dat de familie Pudowski afstammelingen zijn van Russische immigranten, waarbij vooral oma nogal wat trekjes vertoont die men in elke zichzelf respecterende maatschappij als onhygiënisch zou moeten omschrijven - Barney krijgt in zijn brooddoos afgehakte kippenpoten mee voor lunch -  en het is ook duidelijk dat de familie het niet breed heeft. Vader draait zijn jeweetwel af om geld binnen te brengen met een job waarvoor hij meer stank dan dank krijgt, maar toch komt de familie vooral voor elkaar op, en wanneer later in de film Barney vermist is, worden kosten noch moeite gespaard om de familie weer te herenigen.
Locksmith Animation heeft met deze Ron's Gone Wrong alleszins een film afgeleverd die hen geen windeieren heeft gelegd. Op het moment van schrijven werkt de maatschappij aan een tweede film, alhoewel het niet duidelijk is of dit een sequel wordt, dan wel een compleet nieuwe film. We zijn alleszins benieuwd.

BEELD EN GELUID

Ron's Gone Wrong werd in onze contreien compleet over het hoofd gezien, en er is niet eens een dvd van, laat staan een Blu-ray, terwijl in het buitenland er zelfs een 4K-release is. We hebben de Blu-ray makkelijk kunnen vinden in Duitsland, en dit is een produkt dat qua beeldkwaliteit bijzonder goed scoort, met een gelikt design voor de B-bots en een daar tegenover redelijk cartooneske uitwerking van de menselijke personages. Het beeld is nagenoeg foutloos, bevat geen artefacts van betekenis, heeft een leuk kleurenpalet en een mooi contrast dat mooi wordt uitgespeeld in de donkere scènes - hoofdpersongae Barney heeft schrik in het donker, en enkele van de scènes spelen daar handig op in. Probleem is dat Disney alweer met de geluidstrack heeft liggen klooien, en dat daardoor het geluidsniveau van de film naar slechte gewoonte weer veel te stil is. De DTS-HD MA 7.1-track is alles behalve dynamisch te noemen, en alhoewel er wel wat gevoel van richting in zit, vooral in de mayhem die de B-bots veroorzaken, is de mix net niet krachtig genoeg om te overtuigen.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal bestaat, en daar is ongeveer alles mee gezegd. Er is een korte featurette A Boy and His B*Bot: When Jack Met Zach (3:51) met daarin een dubbelinterview met Jack Dylan Glazer en Zach Galifianakis, en een filmpje Making Ron Right (16:23), een film waarin zowel de technische details als het sociale commentaar van de film worden becommentarieerd. Dan is er nog een trailer (2:02).

CONCLUSIE

Ron's Gone Wrong is een film voor alle leeftijden, die vooral volwassenen zou moeten doen nadenken over de impact van overmatig internetgebruik en de gevolgen die dat op sociaal vlak met zich meebrengt. Beeld is schitterend, geluid aanvaardbaar en extra's een giller.


coverStudio: Fox

Regie: Sarah Smith & Jean-Philippe Vine
Met: Zack Galifianakis, Jack Dylan Grazer, Ed Helms, Justice Smith, Rob Delaney, Olivia Colman

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Duitsland

Jaar:
2021

Leeftijd:
6

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418600617


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "A Boy and His B*Bot: When Jack Met Zach"
• Documentaire "Making Ron Right"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij