:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS
SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-12-14
FILM
De legende vertelt over een eeuwenoude krijger, Xu Wenwu (as Tony Leung), die dankzij tien magische ringen - vijf aan elke arm - een onsterfelijke en onverslaanbare tegenstander is geworden. Of toch niet helemaal: wat geweld en brute kracht niet vermogen, doet de liefde wel, want Wenwu valt als een blok voor Ying Li (Fala Chen), de wachteres van de legendarische stad Ta Lo. Wenwu en Li hebben twee kinderen, Shang-Chi (Simu Liu) en zijn zuster Xialing (Meng'er Zhang), die beiden naar Californië zijn uitgeweken na de dood van hun moeder. Shang-Chi heeft daar de naam Shaun aangenomen, en werkt samen met zijn vriendin Katy (Nora Lum) als piccolo bij een hotel. De twee kinderen hebben echter van hun moeder een medaillon gekregen, en op een dag duikt er een gevaarlijk heerschap (Florian Munteanu) op met een zwaard in plaats van een hand, die de medaillons komt stelen. De opdrachtgever blijkt hun vader, die in zijn verdriet er vast van overtuigd is dat zijn vrouw nog leeft, en wil binnendringen in Ta Lo, desnoods met geweld. Shaun, Xialing en Katy reizen naar het gebied af en komen in een wereld terecht vol magie, maar ook vol gevaar.
De bonzen van Disney zullen niet rusten vooraleer ze élke Marvelcomic die ooit verschenen is, hebben verfilmd. Ware het niet voor deze film, zou niemand ooit gehoord hebben over deze obscure comic uit 1973. Shang-Li And The Legend Of The Ten Rings heeft verdienste in die zin dat men eens niet krampachtig probeert om een zoveelste vervolg op The Avengers te maken. Alhoewel. Benedict Wong uit Doctor Strange wordt in een compleet overbodige bijrol in het scenario gesleurd, en zelfs Ben Kingsley herneemt nog eens zijn rol als The Mandarin uit Iron Man 3, en de film had perfect kunnen functioneren zonder beide heerschappen. Vernieuwend is de formule echter niet, en de film blijft steken in de genreclichés die je zowat in elke superheldenfilm aantreft, zij het dat de mise-en-scène in deze film gelardeerd wordt met hopen coole martial arts-shots, waardoor ik even twijfel of ik de film nu moet catalogeren als een superheldenfilm, dan wel een kung fu-film. De dialogen zijn in eerste instantie in het Chinees, en ook dat is een goede keuze om de authenticiteit te vrijwaren, maar om de Amerikanen niet te veel voor het hoofd te stoten wordt in veel scènes Engels gesproken, met als insteek dat Shauns vriendin Katy geen Chinees kent.
Naast enkele nieuwe namen aan het acteerfirmament steunt regisseur Destin Daniel Cretton op enkele bekende namen. Zo is er Tony Leung, die in zowat elke film van Wong Kar-Wai te zien is, en ook de alomtegenwoordige Michelle Yeoh, die sinds Crouching Tiger, Hidden Dragon zowat in élke film met een Aziatische insteek te zien is. Dit evenwicht tussen nieuw en oud talent werkt tot op zekere hoogte, maar veel ruimte om hun kunsten tentoon te spreiden krijgen de acteurs niet, want zeker in de derde act verzandt de film in een CGI-spektakel (iets met draken uiteraard) waardoor emoties en doorleefd acteerspel naar het achterplan worden verwezen. Toch is het eens voor een Marvelfilm wat anders; beter ware echter dat de cameo's van Captain Marvel en Bruce Banner uit de midcreditsscène geknipt waren en Shang-Chi een eigen leven had geleid, los van het Avengersverse.
BEELD EN GELUID
Disney heeft nu al een twintigtal films uit het Marvel Cinematic Universe uitgebracht op UHD zonder Nederlandse ondertiteling, en alhoewel we vrezen dat ze die niet met terugwerkende kracht opnieuw gaan uitbrengen, hebben de nieuwe releases wél een Nederlandsvriendelijke UHD-release. Zo ook deze Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings, die een stuk beter scoort qua beeld dan de bijgevoegde Blu-ray, en onder meer in de scène waarin Shaun en zijn zuster achtervolgd worden aan de ramen van een gebouw voldoende detail biedt. Het beeld blijft over het algemeen wel wat aan de donkere kant, maar de kleuren zijn iets helderder en stabieler dan op de Blu-ray. Wel worden de draken in de derde act geopenbaard als iets te nadrukkelijk bestaande uit computereffecten. Echte fouten hebben we niet ontwaard. Disney brengt zoals gewoonlijk de film uit in Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 met een track die weliswaar ruimtelijk voldoening biedt, maar veel te stil is, en als je dan je volumeknop wat opendraait, klinkt één en ander soms wat vervormd. Dit is overigens niet de eerste keer dat releases van Disney teleurstellen op gebied van geluid, en ze zouden toch wel eens wat geld mogen spenderen aan een goede geluidstechnieker. De dialogen zijn nochtans goed verstaanbaar - denk ik toch, want ik spreek geen Chinees.
EXTRA'S
Waar is de tijd dat Disney prachtige documentaires aan haar feature presentations toevoegde? Antwoord: lang geleden. Er is een redelijk standaard audiocommentaar door regisseur Destin Daniel Cretton en scenarist Dave Callaham dat geen potten breekt, en daarnaast moeten we het stellen met twee featurettes. Building a Legacy (8:53) vertaalt de comics uit de jaren '70 naar een hedendaagse context, wat vooral betekent dat in woke-tijden er minstens een Aziatische superheld in het ensemble moet zitten, en in Family Ties (7:28) wordt het geheel ingepast in het Marvel Cinematic Universe door onder meer The Mandarin weer aan boord te hijsen. Er is nog een gag reel (2:10) en een collectie van 11 verwijderde scènes (14:23). Al het materiaal staat op de bijhorende Blu-ray.

CONCLUSIE

Shang-Li And The Legend Of The Ten Rings probeert een nieuwe fase in het MCU aan te boren, maar de makers kunnen onvoldoende afstand nemen van de formulaïsche aanpak. Wat de film wint aan originaliteit, verliest die onmiddellijk weer aan clichés. De UHD mocht vooral qua geluid wat meer zijn geweest.


coverStudio: Disney

Regie: Destin Daniel Cretton
Met: Simu Liu, Nora Lum, Menger Zhang, Fala Chen, Florian Munteanu, Benedict Wong, Michelle Yeoh, Ben Kingsley, Tony Leung

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418600044


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels / Mandarijn Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans / Mandarijn Dolby Digital Plus 7.1
Duits / Mandarijn Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans / Mandarijn Dolby Digital Plus 7.1
Spaans / Mandarijn DTS 5.1
Japans / Mandarijn Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels (voor Mandarijn), Frans, Frans (voor Mandarijn), Duits, Duits (voor Mandarijn), Spaans, Spaans (voor Mandarijn), Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Japans (voor Mandarijn), Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Destin Daniel Cretton en scenarist Dave Callaham
• Documentaire "Building a Legacy"
• Documentaire "Family Ties"
• Gag reel
• 11 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij