:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUMBLE
RUMBLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-01-19
FILM
De kaiju's, de gigantische monsters, de neefjes van Godzilla... in een niet zo verre toekomst zijn ze vooral de sterren van een worstelcompetitie, waarbij ze elkaar te lijf gaan onder het oog van dolenthousiaste sportliefhebbers. De grootste in zijn soort was Rayburn (Charles Barkley), die samen met zijn menselijke coach Jimbo Coyle (Carlos Gómez) de sport tot een ongekend niveau heeft getild. Vooral zijn thuisstad Stoker werd er welvarend door, en het gigantische sportstadion is nog getuige van vergane glorie.
Vergaan, want Jimbo en Rayburn zijn sinds enkele jaren vermist op zee, en Stoker blijft verstoken van een nieuwe kampioen die de sport nieuw elan kan geven. Er is weliswaar Tentacular (Terry Crews), een gigantische haai met tentakels, die de concurrentie op moordende wijze naar huis speelt, maar Tentacular heeft na zijn zoveelste overwinning duidelijk laten verstaan dat Stoker te klein is om zijn ambities te herbergen, en hij verkast naar de grootstad Slitherpoole. Omdat het aan Rayburn gewijde stadion in Stoker een doorn in het oog is van Tentacular, omdat die hem altijd herinnert dat hij nooit zo goed zal worden als Rayburn, is zijn sponsor van plan om het stadion met de grond gelijk te maken, om er een parking neer te poten.
Winnie Coyle (Geraldine Viswanathan), de dochter van Jimbo, wil niet dat de laatste herinnering aan haar vader tegen de vlakte gaat, en in het illegale worstelcircuit gaat ze op zoek naar een nieuwe kampioen die Stoker kan vertegenwoordigen. Het is dan dat ze Steve (Will Arnett) ontmoet, een worstelend monster dat door de organisatie is ingehuurd om al zijn in scène gezette matchen opzettelijk te verliezen. Wanneer Steve echter eerder per ongeluk door zijn eigen onhandigheid een wedstrijd wint, wil de bazin Lady Mayhen (Bridget Everett) dat hij het financiële verlies compenseert, en laten we zeggen dat het anders niet zo goed zal aflopen voor zijn beendergestel. Steve heeft dan ook geen andere keuze om de door Winnie aangeboden job aan te nemen en voor Stoker te gaan vechten. Steve blinkt niet bepaald uit in kunde, en is feitelijk een dikzak met een bierbuik. Toch kan Steve iets wat de andere monsters niet kunnen... namelijk dansen.
Rumble is een tamelijk ééndimensionale film waarbij het worstelmilieu de achtergrond is voor het zero to hero-verhaal dat we al ontelbare keren hebben gezien. De originele invalshoek moet hier komen van de worstelaars, die de giganten uit de klassieke monsterfilms zijn, en die in deze film een aparte sport bedrijven. De film teert dan ook vooral op clichés uit het sportgenre, en alhoewel de animatie er prachtig uitziet en de gevechten van de monsters ronduit spectaculair zijn, lijkt hun design toch eerder een afdragertje van Monsters Inc. maar dan zonder de klassieke magie van Pixar. Het design is netjes, hoofdrolspeler Steve heeft een hoog knuffelbaarheidsgehalte, wat vooral voor de licentiehouders die het afgeleide speelgoed op de markt brengen, als muziek in de oren zal klinken, maar aan de personages had een beetje meer uitwerking mogen zitten.

BEELD EN GELUID
Rumble is in onze contreien alleen uitgebracht op dvd, en dus zijn we voor de Blu-ray uitgeweken naar de Verenigde Staten. Het schijfje is wel regio A-gecodeerd, dus om van de film in optimale beeldkwaliteit te genieten, hebt u regiovrije hardware nodig. De kleuren zijn zeer levendig en de worstelwedstrijden, met alle daarrond opgeklopte kitsch, zijn helder en scherp uitgebeeld, met een bont palet aan kleuren, leuke texturen aan onder meer de huid van de monsters, maar ook aan de textuur van de mensen - Winnie heeft bijvoorbeeld in het oog springende sproeten. Het zwartniveau is excellent en de detaillering komt nergens in de verdrukking. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en alhoewel er een beetje meer dynamiek in de subwoofer mocht gezeten hebben, worden de monsters in de arena heen en weer geslingerd en moeten de surrounds moeite doen om bij te benen. Ook de eerie geluiden in de illegale worstelclub die Winnie bezoekt om een nieuwe kampioen te vinden, klinken fijn afgelijnd. Maar vooral het gejuich van de supporters is overweldigend, en doen je haast geloven dat je in een echt stadion zit.
EXTRA'S
De schijf begint met The Super-Secret Playbook (4:00), waarin we de kneepjes van het monsterworstelen te zien krijgen. The Mon-Stars of Wrestling (4:40) bevat profielen van de worstelaars, en in Salsa with Rayburn, Jr. (2:21) wordt ons het heilzame effect van de salsa aangeprezen. Massive Monsters, Wrestling Moves, and Dazzling Dances (5:14) bevat een rondje karakterdesign, en Four Rounds in the Animation Ring (1:52) is een kort overzicht van het animatieproces van storyboard tot afgewerkt produkt. Er is ook nog een setje verwijderde scènes (4:42). Kortom, voor de diepgang moet u niet in de bonussectie wezen.

CONCLUSIE

De intrinsieke waarde van Rumble zit hem vooral in de goed gechoreografeerde worstelscènes met monsters - toegegeven, het is eens wat anders - en niet in het originele verhaal of de beklijvende personages. Voor een Blu-ray, die overigens van goede kwaliteit is, moet u in het buitenland wezen.


coverStudio: Paramount

Regie: Hamish Grieve
Met: Will Arnett, Geraldine Viswanathan, Terry Crews, Fred Melamed, Charles Barkley, Chris Eubank, Bridget Everett, Ben Schwartz, Brian Baumgartner

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2021

Leeftijd:
PG

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
032429352491


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Documentaire "The Super-Secret Playbook"
• Documentaire "The Mon-Stars of Wrestling"
• Documentaire "Salsa with Rayburn, Jr."
• Documentaire "Massive Monsters, Wrestling Moves, and Dazzling Dances"
• Documentaire "Four Rounds in the Animation Ring"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij