:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AS GOOD AS IT GETS
AS GOOD AS IT GETS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-01-07
FILM
Melvin Udall (Jack Nicholson) is niet dadelijk wat je een aangename mens zou noemen. De aan smetvrees en aan een compulsieve gedragsstoornis lijdende schrijver van liefdesromannetjes werkt van thuis uit, en vindt overdag ook nog genoeg tijd om zijn buren te terroriseren. Vooral zijn homofiele buurman Simon Bishop (Greg Kinnear) moet het ontgelden; wanneer zijn hondje Verdell weer eens de gang heeft ondergepist, heeft Melvin het beestje in de afvalkoker naar beneden gegooid. De enige die nog iets of wat met Melvins onbeschofte gedrag om kan, is serveerster Carol Connelly (Helen Hunt), de enige door wie Melvin bediend wil worden. Melvin staat echter op het punt om een omwenteling in zijn leven te maken. Wanneer Simon door twee inbrekers in elkaar wordt geramd, verplicht zijn vriend Frank Sachs (Cuba Gooding jr.) Melvin om als compensatie voor zijn wangedrag op Verdell te passen, waardoor zijn vaste patronen helemaal overhoop liggen. Wanneer Carol tot overmaat van ramp een dagje niet op haar werk is verschenen om voor haar zieke zoontje Spencer (Jesse James) te zorgen, geraakt Melvin helemaal van de kook.
Carol heeft het niet breed, en Melvin stuurt een dure dokter, de echtgenoot van zijn uitgeefster, om het baasje te behandelen, met als enige doel Carol zover te krijgen dat ze weer komt werken. Carol aanziet deze daad van filantropie als het vriendelijkste wat iemand voor haar ooit gedaan heeft, en ze overlaadt Melvin met complimenten. Wellicht begint er vanbinnen bij de onbeschofte Melvin iets te dooien, want hij neemt eindelijk de pillen die hij al lang had moeten slikken, en wanneer Simon, die door zijn ziekte bankroet is geworden, naar zijn ouders, met wie hij in onmin leeft, in Baltimore wil reizen om te vragen of ze hem financieel willen ondersteunen, vraagt Frank of Melvin hem tot daar wil rijden. Melvin stemt toe op één voorwaarde: Carol moet mee als chaperonne. Carol durft niets anders dan ja te zeggen, en het drietal gaat op een autoreisje dat hun onderlinge verhoudingen voor altijd zal veranderen.
"What if this is as good as it gets?", zegt Melvin wanneer hij gedesillusioneerd van zijn bezoek aan de psychiater terugkeert. De prachtige romantische komedie As Good As It Gets van Simpsons-producer James L. Brooks is een van alle clichés ontdane wervelende feelgoodfilm waarin Jack Nicholson en Helen Hunt gestalte geven aan een droomkoppel. De complexe en intelligente film teert niet op platte grappen, maar is een gevoelige acteursprent met fijne, lichtjes excentrieke personages, maar een licht gehandicapte spelen zoals Nicholson met zijn compulsieve dwangneurose doet het meestal goed op awarduitreikingen. Hij beheerst zijn typetje goed, zonder overdrijven, met de nodige humor en stijl en een beetje extravaganza. Ook Helen Hunt laat zich van zijn beste kant zien als serveerster die zich lichtjes aan de kant van de marginaliteit bevindt, en onverwacht een kans op een beter leven voorgeschoteld krijgt. Zowel Nicholson als Hunt hebben aan deze prent één van de felbegeerde beeldjes overgehouden, wat mij betreft meer dan terecht. De award voor beste film moesten ze overigens afstaan aan het onklopbare Titanic. De cameravoering is niet dadelijk innovatief en er gebeurt niet gek veel in het scenario, maar toch is de film meer dan onderhoudend voor meer dan twee uur dankzij de uitstekende vertolkingen. Solide en degelijk, dat zijn nog de kernwoorden die deze film het best omschrijven.
BEELD EN GELUID
As Good As It Gets maakt deel uit van de Columbia Classics vol. 3-box en is niet los verkrijgbaar. Omdat de andere films uit de box me niet interesseren heb ik tegen een flinke prijs de schijf los weten te kopen op eBay, en ik heb er absoluut geen spijt van, want dit is een machtig voorbeeld van een oudere film die maximaal rendeert door het gebruik van een 4K-transfer. De kleuren zijn warm en zeer gegradeerd, en de scherpte van deze transfer is werkelijk fenomenaal. De troosteloze kleuren op het behangpapier van de flats van Melvin en Simon geeft de appartementen een aanblik van vergane glorie, en de littekens op Simons gezicht tonen nog maar eens dat het make-updepartement overuren heeft gedraaid. Er is wat lichte grain aanwezig die de prent wat meer filmisch doet uitzien, en de UHD is wat dat betreft nog net iets verfijnder dan de bijgevoegde Blu-ray. De oorspronkelijke geluidstrack van As Good As It Gets was een DTS-HD MA 5.0-track - de film heeft écht geen nood aan een subwooferkanaal - en de UHD bevat een Dolby Atmos-track die niet radicaal verschilt van voornoemde. Beide tracks staan op de schijf, dus u kan makkelijk vergelijken. Er is wat gevoel voor ruimte wanneer het hondje Verdell door het appartement loopt, en het is even schrikken wanneer Melvin op de autoradio YMCA van The Village People begint af te spelen, alleen al maar om Simon te jennen, maar deze film is vooral dialooggedreven.
EXTRA'S
Lang geleden verscheen As Good As It Gets op dvd, en die bevatte een audiocommentaartrack. Dan volgde een (Duitse) Blu-ray die extraloos door het leven ging. Voor deze 4K-presentatie werd echter op de bijhorende Blu-ray weer wat bonusmateriaal toegevoegd, voornamelijk materiaal dat van de Amerikaanse Twilight Time-release werd overgenomen. Het audiocommentaar door regisseur James L. Brooks en acteurs Jack Nicholson, Helen Hunt en Greg Kinnear, editor Richard Marks, producer Laurence Mark en componist Hans Zimmer is in ere hersteld. Er is een filmpje Behind the Scenes Footage (12:21) dat onzalige herinneringen oproept aan de infameuze b-rolls dertijds op labels als RCV. ER zijn we twee 2 verwijderde scènes (6:19) terug te vinden waaronder een alternatief einde Kiss Her, Man!, en één van de twee, Melvin Stalls Vincent, is voorzien van een scriptfragment. Wel de moeite waard maar veel te kort is de documentaire The Making of As Good as It Gets (8:08), waarin de film in vogelvlucht onder de loep wordt genomen, en er zijn Theatrical EPK Selected Soundbites (22:00) met interviewgragmentjes met de voornaamste acteurs, regisseur James L. Brooks en componist Hans Zimmer. Afsluitend is er ook nog een trailer (2:24).

CONCLUSIE

Of de aanschaf van As Good As It Gets meteen de aanschaf van de volledige Columbia Classics vol. 3-box verantwoordt, zal vooral afhangen van uw smaak en uw houding tegenover de andere vijf films uit de collectie. Voor mij steekt deze film er echter bovenuit, en krijgt de Oscarwinnende prent van James L. Brooks eindelijk de behandeling die die verdient, met vooral een uitstekend beeld.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: James L. Brooks
Met: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr., Skeet Ulrich, Shirley Knight, Yeardley Smith, Jesse James

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1997

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
043396577145


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.0
Frans DTS-HD MA 5.0
Duits DTS-HD MA 5.0
Italiaans DTS-HD MA 5.0
Spaans DTS-HD MA 5.0
Latijns-Amerikaans Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Chinees (Mandarijn) Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Hebreeuws, Hindoestaans, Thais, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur James L. Brooks en acteurs Jack Nicholson, Helen Hunt en Greg Kinnear, editor Richard Marks, producer Laurence Mark en componist Hans Zimmer
• Behind the Scenes Footage
• 2 verwijderde scènes
• Scriptfragment "Melvin Stalls Vincent"
• Documentaire "The Making of As Good as It Gets"
• Theatrical EPK Selected Soundbites
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij