:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: 5 AANVULLINGEN ARKOFF FILM LIBRARY EN HEIMAT
PERSBERICHT: 5 AANVULLINGEN ARKOFF FILM LIBRARY EN HEIMAT
Bron: Video Film/Express - Datum: 2004-11-26 - Geplaatst door: Werner
Deze maand van Video/Film Express een 'dedicated Arkoff' release: vijf aanvullingen op de interessante Arkoff Film Library. Vanwege het belang van de release van volgende maand hier ook meteen een vooraankodiging van Heimat: Chronik Einer Jugend.

ROADRACERS

Een prachtige cultfilm voor liefhebbers van racefilms. Naast het goede acteerwerk heeft deze film uit 1959 namelijk heel wat racespektakel te bieden. De film vertelt het verhaal van een coureur die door de officials uitgesloten wordt van verdere deelname aan de races in de VS omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een concurrent. Hij neemt dan zijn toevlucht tot het deelnemen aan races in Europa, waar hij binnen de kortste keren alle races domineert. Na verloop van tijd mag hij weer racen in de States en daar aangekomen komt hij tot de ontdekking dat zijn vader, die zijn handen na het dodelijke ongeluk van hem had afgetrokken, inmiddels de hoofdsponsor is geworden van een van zijn grootste concurrenten. Met als gevolg dat er confrontaties volgen óp en naast het circuit.

Speelduur: 73 minuten
Beeld: zwart-wit
Regie: Arthur Swerdloff

Extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailersCOOL AND THE CRAZY

Typisch vijftiger jaren grapje aan het eind van deze film is de vermaning: 'Met het doel jullie jongeren je rot te laten schrikken hebben we alles in deze film bedacht of overdreven'. Het verhaal van de film werd in die jaren ook veelvuldig verteld: rebelse jongeren raken onder de invloed van 'vrienden' met slechte bedoelingen én toegang tot heerlijke porties mariujana...Een en ander culmineert natuurlijk in een losgeslagen bende die dood en verderf zaait. Wiiliam Witney (The Lone Ranger, The Bonnie Parker Story) regisseerde de film in 1958 en een van de hoofdrollen was weggelegd voor de in 1931 geboren Richard Bakalyan (heel veel bioscoopfilms en tv-films, waaronder Von Ryan's Express, The Bonnie Parker Story en The St. Valentine's Day Massacre).

Speelduur: 78 minuten
Beeld: zwart-wit
Regie: Arthur Swerdloff

Extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailersDADDY-O

Dick Contino (1930) speelt de rol van de zingende truckdriver Phil en trekt daarvoor zijn broek absurd hoog op. Hij komt in contact met een platinablonde 'stoot' die hem uitdaagt voor een race dwars door Griffith Park. Hij verliest en veroorzaakt een ongeluk waardoor hij zijn rijbewijs kwijtraakt. Dan krijgt hij een baan als zanger in een nieuwe nachtclub aangeboden. Hij komt er echter al snel dat er van hem ook het een en ander wordt verwacht op het gebied van het vervoer van drugs... De muziek in deze film uit 1959 is van de hand van de grote meester John Williams.

Speelduur: 71 minuten
Beeld: zwart-wit
Regie: Lou Place

Extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailersSORORITY GIRLS

Susan Cabot, in 1986 overleden en onder meer ook te zien in de Arkoff film Saga Of The Viking Women And Their Voyage To The Waters Of The Great Sea Serpent, speelt op overtuigende wijze de rol van Sabra Tanner. Sabra voelt zich in de steek gelaten door haar moeder en wordt tot overmaat van ramp niet toegelaten tot de studentenvereniging van haar high school. De stoppen slaan bij haar door en de ene na de andere leerling ondervindt daarvan de pijnlijke gevolgen. Wanneer een van hen hierin aanleiding ziet om een poging tot zelfmoord te ondernemen, stuit Sabra op heftig verzet. Roger Corman deed in 1957 de productie en de regie van deze film.

Speelduur: 62 minuten
Beeld: zwart-wit
Regie: Roger Corman

Extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailersRUNAWAY DAUGHTERS

De bekende regisseur Edward L. Cahn (1899-1963) maakte in 1956 deze film over de dramatische lotgevallen vandrie tienermeisjes. De eerste is niet tevreden met het leven dat haar ouders haar te bieden hebben, de tweede wil ontsnappen aan de tirannie van haar vader en de derde lijdt heftig onder de gevolgen van de scheiding van haar ouders. Het drietal neemt het lot in eigen hand en besluit van huis weg te lopen. Samen proberen zij de problemen die zij daarbij tegenkomen te overwinnen.

Speelduur: 91 minuten
Beeld: zwart-wit
Regie: Edward L. Cahn

Extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailersHEIMAT
Nu al legendarische Heimat-serie op DVD
Op 14 december verschijnt het eerste deel van de spraakmakende serie Heimat op DVD.

In 1979 begon Edgar Reitz aan een superklus, die hij onlangs afrondde. In 1984 presenteerde hij Heimat: Chronik Einer Jugend als eerste deel van zijn kroniek. Acht jaar later volgde met Die Zweite Heimat het tweede deel. Het eerste deel speelde zich af in de periode van de Eerste Wereldoorlog tot ver in de Bondsrepubliek, terwijl deel twee focuste op het studentenmilieu van München van de jaren zestig. In het derde en laatste deel, dat onlangs in de bioscoop verscheen en vanaf 26 december bij de VPRO op tv is te zien, maakt de 72-jarige Reitz de balans op van de ontwikkelingen en gebeurtenissen in Duitsland van 1989 tot aan het nieuwe millennium. Met dit derde deel sluit hij met in totaal ruim elf uur film een indrukwekkende filmcyclus af, waarin hij een intelligent en meeslepend beeld schetst over dromen die niet zijn uitgekomen, of in elk geval anders dan gedacht.

De eerste serie werd door de VPRO uitgezonden in 1984 en was toen het gesprek van de dag. Tijdens een weekendmarathon, waarin de complete serie werd vertoond, zat heel progressief Nederland ademloos voor de buis.

In deel 1 geeft Reitz een beeld van het leven op het platteland en volgt hij de belevenissen van Maria Simon, haar zoon Hermann en de inwoners van een klein dorpje op de Hünsruck, die op een of andere manier moeten zien te leven met de hectische gebeurtenissen in die periode. Maria, dochter van een rijke landeigenaar, wordt verliefd op Paul Simon, die net is teruggekeerd van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Ze trouwen en krijgen twee kinderen, Anton en Ernst. Paul vertrekt plotseling met de noorderzon naar Amerika en laat niets meer van zich horen. Maria hoopt op zijn terugkeer, maar dat weerhoudt haar er niet van om samen met ene Otto nog een kind te krijgen, Hermann. Maria overlijdt in 1982 zonder ooit het dorpje Shabbach verlaten te hebben, maar in Duitsland is in al die jaren natuurlijk heel veel veranderd.

In deze eerste serie geeft Reitz een beeld van de politieke, culturele en sociale ontwikkelingen in het Duitsland van de twintigste eeuw, maar hij verpakt dat in details van het persoonlijke leven van verschillende mensen. De economische crisis, de opkomst van de NSDAP onder Hitler, het nazidom, de Tweede Wereldoorlog, de technologische innovaties en de vercommercialisering van een maatschappij die zich in een steeds hoger tempo ontwikkelt... al die zaken zijn sterk verweven met de gebeurtenissen in het dagelijkse leven van Maria en de mensen om haar heen.

6 DVD
11 afleveringen
Speelduur: 931 minuten
Verpakking: digistack in slipcase
32 pagina's tellend boekje met informatie over de gehele serie, Edgar Reitz en de recente geschiedenis van Duitsland

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron