:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: KLUCHTEN VAN JOOP DODERER
PERSBERICHT: KLUCHTEN VAN JOOP DODERER
Bron: Video Film/Express - Datum: 2005-09-28 - Geplaatst door: Werner
DE WARE JACOB BEWIJST: KLUCHTEN NOG ALTIJD POPULAIR

De belangstelling van de media voor het overlijden van Joop Doderer en de hoge kijkcijfers die de uitzending van de klucht De Ware Jacob als eerbetoon aan de acteur haalde geven aan dat de vaak doodverklaarde klucht nog altijd springlevend is. Een kleine miljoen kijkers genoten van De Ware Jacob. Deze klucht is straks ook op DVD te bekijken, want hij maakt deel uit van de boxset Legendarische Kluchten Met Joop Doderer, die Video/Film Express op 16 november uitbrengt.

Enorm groot was de belangstelling in Nederlandse media van allerlei snit toen de acteur Joop Doderer op 22 september jongstleden op 84-jarige leeftijd overleed. Direct werd ook een van de kluchten waarin hij schitterde op televisie herhaald als een soort eerbetoon aan de acteur. Maar liefst 978.000 kijkers keken naar de uitzending van De Ware Jacob. Liefhebbers van kluchten kent ons land derhalve nog steeds in groten getale. De successen die Jon van Eerd de laatste jaren viert en het feit dat John Leddy met o.a. Gerard Cox het Echt Rotterdams Theater heeft opgericht zijn eveneens signalen die wijzen op de populariteit van het genre.

Het succes van kluchten komt voort uit de onvoorziene en onvoorspelbare ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen en de daaruit voortkomende talrijke komische en hilarische momenten. Het brengen van humor in een steeds groter wordende chaos vereist toegespitst teamwork en minutieus maatwerk. Hoe ernstiger alles uit de hand loopt, hoe meer discipline van de acteurs wordt verlangd. De spelers moeten ervoor zorgen dat wanneer volgens het script een grap wordt voorbereid alle aandacht van de kijker bij voorbaat is geconcentreerd op de juiste persoon of situatie. Net als bij voetbal geeft de één vervolgens een voorzet, waaruit een ander kan scoren. Als de voorzet exact op maat en goed getimed wordt uitgevoerd, kan worden gescoord. Of zoals bij de klucht, valt de lach vanzelf.

In de loop van dit najaar bedient Video/Film Express alle liefhebbers met twee DVD-boxsets met kluchten. Op 16 november verschijnt Legendarische Kluchten Met Joop Doderer (met o.m. De Ware Jacob), een release die op 25 oktober wordt voorafgegaan door Kluchten Met Piet Bambergen En René Van Vooren. Dit is een voortvloeisel uit een overeenkomst die Video/Film Express onlangs heeft gesloten met Hans Sleeswijk, op basis waarvan de 'humorproducties' uit diens catalogus op DVD kunnen worden uitgebracht. Eerder dit jaar verscheen al de boxset De Hilarische Shows Van De Mounties en verder staan onder meer de eerste dertien afleveringen van de tv-comedyserie Ha Die Pa en Sjans in de planning.

Sleeswijk
Het brengen van humor in theater en op televisie werd Hans Sleeswijk, de producent van de programma's uit de Sleeswijk Catalogus, met de paplepel ingegeven. Van kinds af draaide voor hem alles thuis bij vader René Sleeswijk, de grote man achter de Snip en Snap Revues, om het brengen van puur amusement en een avondje uit voor het grote publiek.

Hans' broer René, beter bekend als René van Vooren van de Mounties, zocht later zelf de schijnwerpers op in theater en op televisie. Hans Sleeswijk koos voor een carrière áchter de schermen, als producent. Eerst keek hij de kneepjes van het vak af bij de Snip en Snap Revue en later startte hij een eigen productiebedrijf voor theater, concerten en televisie. Heel veel succesvolle programma's, in de meest uiteenlopende genres, waren het resultaat. Maar humor bleef altijd zijn grote liefde.

Zo produceerde Sleeswijk een twintigtal kluchten, die in het theater voor tv werden geregistreerd. Alle producties met topsterren als Piet Bambergen, René van Vooren, Joop Doderer, Gerard Cox, Rijk de Gooijer en Luc Lutz werden met veel succes door de TROS uitgezonden in het kader van het toen razend populaire TROS Amusementstheater.

In Sleeswijks eigen Hilversumse televisiestudio werd elke week een aflevering van een van zijn comedyseries geproduceerd. Wie herinnert zich niet de door het televisiepubliek zeer gewaardeerde series Ha Die Pa met als vader en zoon Luc en Joris Lutz, Sjans met Huub Stapel, Peter Bolhuis, Camilla Braaksma en Sylvia Millecam en Tax Free met Piet Bambergen en Rudi Falkenhagen?

Op 25 oktober verschijnt de boxset Kluchten Met Piet Bambergen en René van Vooren. Hun ervaring als Mounties brengt Piet Bambergen en René van Vooren ook in deze discipline de sleutel voor succes. Uitgekiende scripts, vindingrijke regisseurs en voor de overige rollen perfect gecaste medespelers zorgen voor de verdere ingrediënten om hen moeiteloos voor dit kluchten-examen te laten slagen.

Op Kluchten Met Piet Bambergen en René van Vooren staan de volgende toneelstukken:

Er Is Er Één Jarig
Een bewerking van André Roussins La Petite Hutte door René van Vooren en Walter van der Kamp. De theaterregie was in handen van Alexander Doré, de tv-regie (voor de TROS) van Hank Onrust. Naast de Bambergen en Van Vooren: Joke Bruijs en Arnie Breeveld.

Lief Zijn Voor Elkaar
René van Vooren bewerkte A Bedfull Of Foreigners van Dave Freeman. Dennis Ramsden regisseerde in het theater en voor de TROS deed Erik van Reijendam de tv-regie. Met Bambergen en Van Vooren op het podium: Joop Doderer, Bruni Heinke, Jaap Stobbe, Maya Woolfe en Monique Smal.

Drie In De Pan
Yoka Beretty verzorgde de Nederlandse bewerking van Marc Camoletti's Happy Birthday. Rod O. West deed de theaterregie, Erik van Reijendam voor de TROS de tv-regie. Van Vooren en Bambergen samen met Sylvia de Leur, Guikje Roethof en Diana Dobbelman.

Het komische talent van publiekslieveling Joop Doderer krijgt in de kluchtenbox solistisch en in teamverband alle ruimte. Met als gevolg dat de lachsalvo's niet van de lucht zijn. Als acteur beheerst hij ook dit moeilijke onderdeel van zijn vak; hij levert dan ook professioneel en schijnbaar moeiteloos zijn aandeel in de komische verwikkelingen met zijn collega acteurs onder wie Jules Rooyaards, Rudi Falkenhagen, Piet Bambergen, René van Vooren, Gerard Cox en Manfred de Graaf.

Het repertoire op Legendarische Kluchten Met Joop Doderer:

Dikke vrienden
Naar The Starving Rich van Stanley Price, warvoor de Nederlandse bewerking werd verzorgd door Jules Rooyaards. De theaterregie was in handen van Alexander Doré, terwijl de tv-regie dioor TROS aan Rien van Wijk was opgedragen. Naast Joop Doderer: Piet Bambergen, René van Vooren, Bruni Heinke, Paul van Gorkum en Elsa Leoni.

Oscar
Johnny Kraaykamp jr. bewerkte dit stuk van Claude Magnier. Andrew Wilson deed de regie. Met naast Joop Doderer: Rudi Falkenhagen, Johnny Kraaykamp jr, Sylvia de Leur, Trees van der Donck, Marina de Graaf, Marja Lieuwen, Bob van Tol en Lucie Visser.

De Ware Jacob
Naar Birthday Suite van Robin Hawdon in een Nederlandse bewerking van René van Vooren. Regie: Egbert Van Hees. Op het podium naast Joop Doderer: Jules Rooyaards, Manfred de Graaf, Bruni Heinke en Adrienne Kleiweg.

Extra: De Butler Van James
In een Nederlandse versie van de wereldberoemde Engelse sketch Dinner For One speelt Joop Doderer de rol van butler van een welgestelde dame. Vooraf aan het inschenken van de wijn behoort het tot zijn taak als butler om die wijn te proeven. Naarmate het diner vordert en er telkens meer geproefd moet worden, wordt het correct uitvoeren van die taak problematisch met alle hilarische gevolgen van dien. Vooral een decoratief op de vloer liggend tijgervel met kop wordt voor hem een steeds groter obstakel. Dinner For One is een klassiek staaltje van humor.


Recent nieuws van dezelfde bron