:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: LOUIS MALLE COLLECTIE
PERSBERICHT: LOUIS MALLE COLLECTIE
Bron: Video Film/Express - Datum: 2005-10-05 - Geplaatst door: Werner
De komende maanden brengt Video/Film Express acht speelfilms van Louis Malle op DVD uit onder de noemer Louis Malle Collection. Het gaat om L'Ascenseur Pour L'Échafaud, Au Revoir Les Enfants, Les Amants, Milou En Mai, Zazie Dans Le Métro, Le Feu Follet, Lacombe Lucien en Le Souffle Au Coeur. De twee eerstgenoemde titels verschijnen op 25 oktober aanstaande, de collectie wordt afgerond met de drie laatstgenoemde films eind februari 2006.

Louis Malle was een filmmaker die in zijn films de 'grote onderwerpen' niet uit de weg ging. Malle maakte als een van de vertegenwoordigers van de Nouvelle Vague van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in zijn loopbaan zowel films in zijn thuisland Frankrijk als in de VS. Hij ontpopte zich als een veelzijdig ciematograaf, die veel genres beheerste, geen vrees had om taboes te doorbreken en een aantal sterren (Jeanne Moreau, Susan Sarandon en Brooke Shields bijvoorbeeld) aan hun doorbraak hielp. Malle, die getrouwd was met actrice Candice Bergen, overleed in 1995 op 63-jarige leeftijd in Beverly Hills.

ASCENSEUR POUR L'ÉCHAFAUD

Een legendarisch meesterwerk van Malle, dat een extra dimensie kreeg door de fenomenale en wereldberoemde muziek die Miles Davis ervoor maakte. Deze beklemmende thriller vertelt het verhaal van iemand die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is. Jeanne Moreau speelt de rol van een overspelige vrouw, die met haar minnaar het plan opvat om haar echtgenoot te vermoorden en het op zelfmoord te laten lijken. Dat gaat echter mis als de man op zijn vlucht vast komt te zitten in de lift en tegelijkertijd zijn auto wordt gestolen door een jong stelletje dat ook net een moord heeft gepleegd. Het probleem is dus hoe hij zijn onschuld kan bewijzen voor de ene moord zonder de aandacht te vestigen op de andere... Een sterk gegeven voor Malle's speelfilmdebuut in 1957, dat door velen wordt gezien als eerste officiële Nouvelle Vague film en dat tevens de doorbraak betekende voor Jeanne Moreau. Beeld en geluid zijn gerestaureerd.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: zwart-wit
Speelduur: 90 minuten
Geluid: mono
Releasedatum: 25 oktoberAU REVOIR LES ENFANTS

In Au Revoir Les Enfants kijkt Louis Malle terug op oorlogservaringen die hij in zijn jeugd heeft doorgemaakt. In 1944 wordt Julien naar een door jezuïeten geleid internaat gestuurd. Hij raakt daar al snel heel erg bevriend met ene Jean Bonnet, een jongen die echter in werkelijkheid Kippelstein heet... een Joodse naam dus. En dan valt de Gestapo het internaat binnen... Zonder in sentimentaliteit te vervallen schetst Malle in deze film uit 1987 een boeiend beeld van de triestheid van het internaatbestaan, het verdriet en de onzekerheid van de jongens én de angst voor het geheim dat ze delen.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: kleur
Speelduur: 100 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0
Releasedatum: 25 oktoberLES AMANTS

In 1958 maakte Louis Malle heel veel los met zijn verfilming (het was zijn tweede speelfilm) van een kort verhaal uit de achttiende eeuw. Jeanne Moreau is spectaculair op dreef als een ongelukkige, verveelde en verwaarloosde huisvrouw van middelbare leeftijd uit de betere klasse. Zij legt het aan met een polo spelende minnaar, maar ook in die relatie breekt de verveeldheid aan en vervolgens gaat ze er vandoor met een jonge student. Zeker voor het eind van de jaren vijftig was deze verheerlijking van overspel behoorlijk schokkend, hoewel de expliciete beelden beperkt blijven tot een glimp van de borsten van Moreau. In Amerika leidde het rumoer tot een verbod op vertoning dat uiteindelijk door het Supreme Court werd 'overruled'.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: zwart-wit
Speelduur: 90 minuten
Geluid:
Releasedatum: 15 januari 2006MILOU EN MAI

Een fraaie komedie uit 1990 over een aristocratische familie. Michel Piccoli speelt de rol van Milou die nog nooit het landgoed van de familie Vieuzac heeft verlaten en wiens moeder tijdens de studentenopstand van 1968 overlijdt. Gehinderd door stakingen en rellen blijkt de familie niet in staat om voor een passende begrafenis te zorgen. De familie stort zich in onderlinge twisten en maakt alles zo mogelijk nog erger. Miou-Miou speelt de rol van Milou's dochter Camille en de fraaie muziek is van Stephane Grappelli.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: kleur
Speelduur: 107 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0
Releasedatum: 13 decemberZAZIE DANS LE MÉTRO

Deze komedie uit 1959, die gebaseerd is op de roman van Raymond Queneau, toont de avonturen van de jonge Zazie in Parijs. Het 12-jarige meisje uit de provincie veroorzaakt in Parijs chaos tijdens een logeerpartij bij familie. Malle maakte met Zazie Dans Le Métro 45 jaar geleden een knotsgekke film, die af en toe aan Jacques Tati doet denken en zich nu nog heel goed laat bekijken. Een tijdloos meesterstukje met een jonge Philippe Noiret in een van de hoofdrollen.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: kleur
Speelduur: 89 minuten
Geluid: mono
Releasedatum: 13 decemberLE FEU FOLLET

Louis Malle bewerkte Pierre Drieu La Rochelles roman uit 1930 tot een fimscript en was na voltooiing van de film in 1963 zeer content met het eindresultaat; hij vond 'm de beste van zijn vroege films. Le Feu Follet brengt de laatste 24 uur in beeld van een Parijse alcoholist die op het punt staat zelfmoord te plegen. Een prachtige rol van Maurice Ronet, die kracht wordt bijgezet door de ingetogen verteltrant van Malle en de schitterende soundtrack.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: zwart-wit
Speelduur: 108 minuten
Geluid: mono
Releasedatum: 28 februari 2006LACOMBE LUCIEN

Het eind van de Tweede Wereldoorlog is nog niet aangebroken in een klein stadje in Frankrijk in de zomer van 1944. Lucien Lacombe is 18 jaar en heeft tevergeefs geprobeerd zich bij het plaatselijke verzet aan te sluiten. Zijn vader is gevangen genomen door de Duitsers en zijn moeder heeft het aangelegd met haar baas. Zelf heeft hij, teleurgesteld door de afwijzing van het verzet, zijn diensten aangeboden aan de Gestapo. Hij geniet van zijn 'nieuwe leven', maar wanneer hij in contact komt met een rijke Joodse kleermaker en op diens dochter verliefd wordt, is hij gedwongen om nog eens goed te kijken naar wie hij in werkelijkheid eigenlijk is. Zoals in veel films van Louis Malle speelt ook in deze opvolger van zijn grote hit Le Souffle Au Coeur de kloof tussen verschillende generaties een belangrijke rol. Lucien wordt uitstekend gespeeld door de niet-professionele Pierre Blaise die een jaar na de opnames van deze film, in 1975, op 25-jarige leeftijd overleed als gevolg van een ongeluk.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: kleur
Speelduur: 137 minuten
Geluid: mono
Releasedatum: 28 februari 2006LE SOUFFLE AU COEUR

In het midden van de jaren vijftig ondergaat de 15-jarige Laurent Chevalier, die met zijn ouders en een broer in een prachtig huis woont, wat opgroeiende jongeren wel vaker meemaken: de overschrijding van het grensgebied van jeugd naar volwassenheid zowel psychisch als lichamelijk, een vader die zich niet om hem bekommert en een moeder die hem bijna smoort met haar aandacht. Verder is er nog een priester die wel iets in hem ziet, krijgt hij last van hartruis en betrapt hij zijn moeder met een minnaar. En dan ontstaat er een steeds sterker wordende intieme band met zijn moeder... incest ligt op de loer. Een spraakmakende film uit 1971, waarvoor Louis Malle zelf het script schreef.

Distributeur: Video/Film Express
Beeld: kleur
Speelduur: 118 minuten
Geluid: mono
Releasedatum: 28 februari 2006

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron