:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: RATATOUILLE
PERSBERICHT: RATATOUILLE
Bron: Buena Vista - Datum: 2007-11-25 - Geplaatst door: Werner
RATATOUILLE
Te koop en te huur op DVD vanaf 12 december 2007

De bedenkers van de Pixar Animatie Studio's dompelden ons al onder in de speelwereld, het leven van kleine monsters en superhelden en de diepe oceaan. Nu nemen ze ons mee naar het romantische Parijs waar ratjes 5-sterrenrestaurants bezoeken...

Remy is geen jonge rioolrat als de anderen. Hij heeft een gave – koken, nieuwe aroma’s ontdekken, smaken op een vernieuwende wijze combineren- en een droom: een beroemde kok worden. Maar is dit niet te hoog gegrepen voor een rat? Remy is tot alles bereid om zijn droom te verwezelijken. Hij gaat zelfs op verkenning in een van de grootste restaurants van Parijs: dat van het kookwonder August Gusteau. Ondanks het gevaar en de hinderlagen, lonkt de verboden wereld. Samen met de koksknecht Linguini vormt Remy een opvallend team. Hij staat in tweestrijd tussen zijn roeping en dat wat zijn familie wil. Remy zal snel de echte betekenis ontdekken van avontuur, vriendschap, familie. En hij begrijpt dat hij de moed moet vinden om te leven voor zijn passie.

Ontdek het mooie verhaal van de eerste rat met smaak. Op het menu van deze film staan vertedering, humor en avontuur. Onze pluizige vriend Remy doet ieders hart smelten!

De Makers:
Scenario en regie: Brad Bird
Productie: Brad Lewis
Uitvoerende producenten: John Lasseter, Andrew Stanton
Muziek: Michael Giacchino
Production Designer: Harley Jessup
Supervising Animators: Dylan Brown, Mark Walsh
Director of Photography/ Lighting: Sharon Calahan
Director of Photography/ Camera: Robert Anderson

De Personages:
Remy (Michael Pas), de kleine rat, heeft maar één droom: een echte kok worden. Maar is dit geen mission impossible aangezien ratten nergens meer verafschuwd worden dan in keukens? Zijn opmerkelijke reukzin en aanleg om smaken te combineren tot een overheerlijk geheel, maken hem vaak beter dan de grootste menselijke koks. In zijn leven als rioolrat, kan hij deze talenten alleen maar gebruiken om het gezonde afval uit te kiezen voor zijn familie. Hij is gifverklikker van dienst... Remy heeft een hekel aan stelen en afval eten. Hij wil niet plunderen maar iets creëren! Als hij niet op zoek is naar iets excellent en overheerlijk om zijn smaakpapillen mee te bevredigen, verdiept hij zich in zijn dierbaar kookboek. Dit werd geschreven door zijn held: de betreurde kookgod Auguste Gusteau. Wanneer Remy per toeval in de restaurant van Gusteau belandt, wordt zijn droom werkelijkheid. Eindelijk kan hij – op zijn manier- kokkerellen in een echte keuken. Maar dat is niet zonder gevaar!

Linguini (Stan Van Samang), een verlegen en brave jonge man, is de nieuwe keukenhulp bij Gusteau's. Na een reeks jobs, die allemaal op een sisser afliepen, grijpt Linguini deze laatste kans met beide handen. Samen met Remy vormt hij het perfecte duo in de keuken. Met de armen van Linguini worden de recepten uit het culinaire brein van Remy werkelijkheid. De gerechten smaken naar meer bij de klanten van Gusteau’s maar zorgen er ook voor dat iedereen de twee met argusogen in de gaten houdt. De maatjes moeten uiterst voorzichtig te werk gaan. Gelukkig verzacht Colette de stress van Linguini. Of toch een beetje...

Colette (Dina Tersago) is een harde tante en de enige kokkin achter de fornuizen van het Franse restaurant. Haar talent, doorzettingsvermogen en intimidatie hebben haar ver gebracht. Maar het blijft moeilijk om een plaats af te dwingen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. De ervaren Colette ergert zich blauw als ze haar vragen om de stuntelende Linguini onder haar vleugels te nemen. Maar beetje bij beetje raken zijn kwetsbaarheid en onschuld haar.

Skinner (Jacob Beks) is klein van gestalte, maar de sadistische persoonlijkheid en machtswellust van de baas worden gevreesd. Vroeger was hij de sous-chef van Auguste Gusteau in persoon. Hij nam de controle van het restaurant en de koks over toen deze grootse kok stierf zonder een testament na te laten. Skinner zet al snel de reputatie van het wereldbekende restaurant op het spel door allerlei commerciële producten op de markt te brengen. Van pizza’s tot bevroren burritos: ze verschijnen allemaal onder het logo van Gusteau’s. Skinner verandert het restaurant, eens een tempel voor de kookkunst in een weldraaiende voedselmachine. Succesvol, maar zonder ziel.

Emile (Gert Winkelmans) is de “kleine” broer van Remy. De rat met het lichte overgewicht heeft een lief karakter en houdt van het leven. Hij verslindt om het even wat en begrijpt de verfijnde smaak van zijn broer niet altijd. Toch staat hij altijd klaar om Remy te helpen als die weer eens in een benarde situatie komt of als hij wat opgevrolijkt moet worden. Zijn eetlust en zijn liefde voor voedsel maken van hem het ideale testpubliek voor de overheerlijke gerechten van Remy.

Django (Ben Van Ostade) is de patriarch van de rattenclan. Hij hoopt dat zijn oudste zoon, Remy, hem op een dag opvolgt als hoofd van de grote rattenfamilie. Het stoort hem enorm dat Remy niet open staat voor al het voedsel en heerlijk afval met duidelijke tegenzin naar binnen werkt. In de ogen van Django staan mensen synoniem voor de dood en hebben ratten niets te zoeken in een keuken van deze tweevoeters. Niet om op verkenning te gaan, maar nog minder om er te koken. Dat staat buiten kijf!

De betreurde Auguste Gusteau (Vic De Wachter) was het grootste culinaire genie allertijden. Hij schreef "Iedereen kan koken", het kookboek dat aan de basis ligt van Remy’s roeping. Gusteau stierf op mysterieuze wijze nadat zijn restaurant een ster verloor. De geduchte gastronomische criticus Ego ontnam hem die. Maar de geest van de Franse kok leeft nog steeds voort in zijn recepten en in de verbeelding van Remy. Gusteau is de denkbeeldige vriend, de vertrouweling én de gids van de kleine rat.

Anton Ego (Arnold Willems): de machtigste culinaire criticus van Parijs, kan een restaurant met één haal van zijn pen kraken of maken. Zijn beoordeling zorgt voor een succes of een sluiting. De meest zelfverzekerde koks schrikken terug bij het zien van zijn lijkbleek en streng gezicht. Geen enkele baas haalt het in zijn hoofd om het menu van zijn restaurant te veranderen zonder goedkeuring van de invloedrijke Ego.

Weetjes:
• 43 leden van de technische ploeg (schilders, decorontwerpers, technische directeurs en animatoren) volgden kooklessen om zich volledig onder te dompelen in de wereld van de Franse keuken.
• Tijdens het vormen van Remy werden er 9 kleivormen van het personage gerealiseerd. Zes daarvan waren probeersels, de drie andere kleivormen waren de definitieve versies in verschillende poses.
• De filmmakers creërden meer dan 270 verschillende voedingsmiddelen en gerechten op de computer. Elk van hen werd eerst bereid in een echte keuken, daarna gefotografeerd als referentie ... en opgepeuzeld!
• Tijdens hun research in Parijs namen de filmmakers meer dan 4500 foto’s om later op terug te vallen.
• Om hun kennis van de gastronomie te verbeteren brachten regisseur Brad Bird en producer Brad Lewis, verschillende uren door aan tafel. Ze dineerden overvloedig in het restaurant van Thomas Keller, The French Laundry en in verschillende belangrijke restaurants in Parijs. Brad Lewis volgde ook een cursus van twee dagen in French Layndry met Keller en zijn team.
• De naam Skinner is een hulde aan de gedragspsycholoog B.F. Skinner, beroemd door zijn experimenten met ratten.
• Om een zo realistisch mogelijke afvalsberg te creëren in de film, hebben de artiesten de manier waarop echte voedingsmiddelen wegrotten en ontbinden bestudeerd. Ze namen foto’s van rottende appels, bananen, chapignons, sinaasappels, brocoli, sla en bessen.

Ratatouille op DVD
Technische specificaties:
Taalkeuze: Dolby Digital 5.1: Nederlands / Vlaams / Engels
Ondertiteling: Nederlands / Engels / Engels voor doven en slechthorenden/
Beeldformaat: 16 x 9 – 2.39 :1
Speelduur: 108 minuten
Leeftijd: geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar
Genre: animatie

Bonusmateriaal:
• Verwijderde Scènes
• Een geheel nieuwe korte animatiefilm Remy & Emile in Je vriend de rat
• Eten & film op hoog niveau
Zie hoe deze twee werelden samen komen in deze achter de schermen feature met regisseur Brad Bird en de alom gewaardeerde chef kok Thomas Keller.
Lifted – Hilarische korte animatiefilm