:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Walt Disney Studios Home Entertainment >> PERSBERICHT: 101 DALMATIANS PLATINUM EDITION
PERSBERICHT: 101 DALMATIANS PLATINUM EDITION
Bron: Walt Disney Studios Home Entertainment - Datum: 2008-02-10 - Geplaatst door: Werner
101 DALMATIANS / 101 DALMATIËRS
2-disc Platinum Edition
Vanaf 7 maart 2008 te koop op DVD

Na twaalf jaar te hebben gerust in de archieven van de Disney-studio keert de 17de klassieker, 101 Dalmatiërs terug in een luxe-editie met 2 dvd's en tal van extra's!

De animatiefilm 101 Dalmatiërs werd in 1961 gelanceerd, na De Schone Slaapster (1959) en Merlijn De Tovenaar (1963). Het is één van de laatste die nog werd gemaakt onder leiding van Walt Disney, die in 1966 stierf. Dit betekende voor de studio's een compleet nieuw genre na de sprookjes.

We maken kennis met een Londens gezin en hun trouwe Dalmatiërs. Het verhaal is opgebouwd rond het politieonderzoek naar de verdwenen puppy's van de Dalmatiërs. Ongetwijfeld is dat het werk van Cruella de Vil, zij wordt door velen beschouwd als één van de meest geslaagde booswichten van Disney.

101 Dalmatiërs wordt op 7 maart heruitgebracht in platinum-editie (een luxueuze uitvoering met 2 DVD's) en in een Family Duopack met 101 Dalmatiërs en 101 Dalmatiërs 2.

Het verhaal
Roger Radcliff, een stille dromer, brengt het grootste deel van zijn tijd door met het componeren van liefdesliedjes onder het genot van een pijp. Pongo, zijn trouwe Dalmatiër, is niet zo opgetogen over dit eenzame bestaan.

De hond beslist om het heft in eigen handen te nemen. Hij staat met zijn snuit tegen het raam, bekijkt de voorbijgangers met hun teefjes en geeft commentaar: te groot, te mager,... Geen één kan aan zijn wensen voldoen. Tot hij een goddelijk dier ziet dat door een prachtige jonge vrouw aan de leiband wordt gehouden. Deze kans mag hij niet missen, hij moet en zal gaan wandelen. Pongo blaft tot hij niet meer kan.

Enkele dagen later is de droom werkelijkheid geworden. Roger heeft alleen nog oog voor Anita, Pongo staat in vuur en vlam voor Perdita, ook een Dalmatiër. Een zachte harmonie doet zijn intrede in het huis. De geboorte van Lucky, Patch, Rolly, ..., kortom vijftien lieftallige pups vervult hen met plezier. Dat geluk zou compleet zijn geweest als Cruella, een oude schoolvriendin van Anita, niet op de pups aasde voor hun vacht. Roger weigert koppig haar het nestje pups te overhandigen. En dat maakt de razernij van dit kreng alleen maar groter!

Maar Cruella geeft zich niet zo snel gewonnen. Zij draagt haar twee handlangers Jasper en Horace op om koste wat het kost die vierpotige nakomelingen in handen te krijgen. Ze hebben zich nog maar nauwelijks van hun taak gekweten of het nieuws van de kidnapping verspreidt zich in Londen en omstreken en bereikt ook de Kolonel. Deze oude, flink behaarde hond woont vlakbij de onheilspellende schuilplaats van Cruella. Met de hulp van Sergeant Tibbs, een straatkat, vindt hij de pups die samen met tientallen anderen gevangen worden gehouden.

De ontsnapping wordt een moeilijke onderneming. Het wordt een gevaarlijke en lange tocht naar een happy end op kerstavond.

Weetje
Alle vlekken van de Dalmatiërs werden met de hand geschilderd. In 1958 werkten 150 kunstenaars hieraan. Op de 113.760 beelden van de film zijn in het totaal 6.469.950 vlekken te zien waarvan 72 op de vacht van Pongo, 68 op die van Perdita, 32 op die van Lucky, Patch en de andere. Ze worden allemaal licht geanimeerd om een indruk van perspectief te geven wanneer de honden bewegen.

De personages
Pongo en Perdita

Pongo is een dier met een gladde, gevlekte vacht en met een trotse houding. Achter zijn personage van verteller gaan een perfecte training, een hondse wijsheid en het gedrag van een gentleman schuil. Hij is erg trouw aan zijn baasje maar besteedt evenveel aandacht aan zijn eigen belang. Wanneer hij de schone Perdita ziet, aarzelt hij geen seconde om zijn kans te wagen.

Perdita is discreet en haar moedergevoel is sterk aanwezig. Ze heeft een zachte blik en bekijkt de gebeurtenissen met een grote soberheid dankzij het minutieuze werk van ontwerper Ollie Johnston.

Pongo en Perdita houden oprecht van elkaar, zoals jonge romantische helden. Via hun stem, hun dialogen en hun handelingen geven ze het ideaalbeeld weer van wat de beste vriend van de mens kan zijn.

Roger en Anita Radcliff

Roger heeft alles van de verstrooide componist. Hij maakt zich weinig tot geen zorgen over hoe hij eruitziet, dat blijkt wel uit zijn versleten tweed en zijn trui van de verkeerde maat. Hij is gul van aard en kan zijn verlegenheid opzij zetten om zijn keuzes af te dwingen.

Anita is zo mooi dat velen jaloers op haar zijn. Ze is de perfecte vriendin voor Roger. Ze stimuleert hem om zichzelf te overtreffen en vertienvoudigd zo zijn productie. Haar geest is levendig en precies, en ze heeft een sterke persoonlijkheid. In de wereld van Disney is ze zeker één van de meest verleidelijke (menselijke) heldinnen.

Cruella de Vil

Iedereen rilt uit zijn stoel als de duivelse ontwerpster op het scherm verschijnt. Ze is meer geducht dan de heks uit Sneeuwwitje en helemaal mee met haar tijd. Ze ontsproot aan de verbeelding van Dodie Smith, de schrijver van het boek, en kreeg vorm dankzij het potlood van Marc Davis (aan wie we ook Assepoester en Malafide te danken hebben). Ze is gewelddadig, excentriek en grillig. Ze kookt voortdurend van woede.

De stem van de personages
Originele versie - Nederlandstalige versie
Roger J. Pat O’Malley - Stan Limburg
Anita Martha Wentworth - Tuffie Vos
Cruella Betty Lou Gerson - Gerrie van der Kleij
Pongo Rod Taylor - Marcel Maas

Artistieke leiding en productie: Ken Anderson, Wolfgang Reitherman
Regisseurs: Hamilton S. Luske, Clyde Geronimi, Milt Kahl
Scenario geadapteerd naar het boek van Dodie Smith
Tekeningen van de personages: Bill Peet, Tom Oreb
Muziek: George Bruns
Liedjes: Mel Leven

101 Dalmatiërs op DVD
Talenkeuze: Dolby Digital 5.1: Nederlands / Engels
Ondertitels: Nederlands / Engels
Beeldformaat: 4 x 3 – 1.33:1
Duur: 76 minuten
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden
Genre: animatie

Extra's:
Dvd 1
• Spellen en activiteiten
- 101 wijze weetjes voor de hele familie
- 101 wijze weetjes voor de fans
• Muziek en Meer
- Muziekvideo: Cruella de Vill door Selena Gomez
Dvd 2
• Spellen en activiteiten
- Disney's Virtuele Dalmatiërs
- Zoek een baasje
- Plezier met taal
• Virtuele dalmatiërs
• Zoek een baasje
• Spel: Plezier met taal
• 101 Dalmatiërs: De making-of
• Cruella de Vil: een heks in kaart gebracht
• Met vriendelijke groet, Walt Disney
• Muziek en meer
- Niet gebruikte scenes en liedjes
- Demo opnamen en alternatieve versies van de liedjes in de film
• Trailers, spots voor radio en tv
• Galerijen