:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: THE SIMPSONS SEIZOEN 1 OP DVD
PERSBERICHT: THE SIMPSONS SEIZOEN 1 OP DVD
Bron: Fox - Datum: 2001-07-13 - Geplaatst door: Werner
De achtergrond:
The Simpsons zagen het levenslicht op 19 april 1987, als onderdeel van The Tracey Ullman Show, en fungeerden daar als "bumpers", stukjes tekenfilm tussen het programma en de commercial-blokken. De ruw geanimeerde figuurtjes werden geconcipieerd door politiek cartoonist Matt Groening, die eerder al zijn sporen verdiende met het satirische Life In Hell. De karakters, vader Homer, moeder Marge en de meisjes Lisa en Maggie werden naar zijn eigen familieleden genoemd, terwijl Bart een anagram is voor "brat", een synoniem voor rotjong. Na 48 van dergelijke, drie minuten durende “bumpers” werd besloten om de alsmaar aan populariteit winnende gele familie een eigen tekenfilmreeks te gunnen. Reeks 1 telde slechts 13 afleveringen, liep van 17 december 1989 tot 13 mei 1990; de eerste aflevering, Simpsons Roasting On An Open Fire, was een kerstaflevering, met de reguliere reeks daarop aansluitend vanaf 14 januari 1990.

Minder evident voor een cartoon werden ook politieke speldeprikken uitgedeeld, zoals het feit dat Homer als gevaarlijk ondergekwalificeerde arbeider toch met de graad van veiligheidsinspecteur in een kerncentrale werkt die met kauwgom aan elkaar hangt, het onredelijke pattriotisme en de blinde adoratie van de Springfielders voor de stichter van hun stad, Jebediah Springfield, en de zware maatschappijkritiek op zowel het communisme als op het ongebreidelde kapitalisme wanneer de Simpsons een uitwissellingsstudent uit Albanië te gast krijgen. De Amerikaanse moral majority deed de reeks af als ongebreidelde pulp, de critici waren echter laaiend enthousiast, en vandaag bestaan er zelfs al wetenschappelijke studies in ernstige tijdschriften waarin expert zich buigen over de filosofische achtergronden van de reeks. Seizoen 1 was nog maar een vingeroefening, waarin de animatoren en de scenaristen aftastten hoe ver ze konden gaan. Naarmate de volgende seizoenen het succes van The Simpsons zou groeien, bleek dat zelfs naar Amerikaanse normen erg ver te zijn.

Het eerste seizoen:
De plots van de eerste afleveringen centraliseerden zich veelal rond de belevenissen van Bart, die mot krijgt met bullebak Nelson Muntz, op uitwisseling moet naar Frankrijk of door een met eeuwige eerste van de klas Martin Prince verwisselde IQ-test verkeerdelijk wordt aanzien voor hoogbegaafde. Toch worden ook al in het eerste seizoen de andere karakters uit de tekenfilm centraal geplaatst: zeurende moeder Marge, hypergevoelige dochter Lisa, en natuurlijk de oerdomme vader Homer, die tegenwoordig de lieveling van het publiek is geworden. Ook werden er in de eerste reeks afleveringen al enkele kleurrijke nevenfiguren geïntroduceerd, die de kers op de taart zijn. Zo zien we de heroïsche strijd tussen TV-figuur Krusty the Clown en zijn boosaardige assistent Sideshow Bob, Homer's baas Mr. Burns en diens hielenlikkende assistent Smithers, alsook Amerika's meest sadistische kat en muis, Itchy en Scratchy, schooldirecteur Seymour Skinner, de gediplomeerde pestkoppen Jimbo, Dolph en Kearney, de hypocriete priester Lovejoy en de nooit om een domme uitspraak verlegen grootvader Abraham Simpson.

De extra’s:
Op 26 september verschijnt het eerste seizoen eindelijk op DVD. De box zal bestaan uit drie schijfjes dewelke alle 13 afleveringen van het eerste seizoen zullen bevatten, alsook een heleboel extra's waaronder een audiocommentaar van Matt Groening bij elke aflevering, sketches, tijdschriftcovers, een nooit vertoonde aflevering, scripts, outtakes, en een origineel kort filmpje gebruikt bij de Tracey Ullman Show.

The Simpsons Seizoen 1 verschijnt bij 20th Century Fox HE op 26 september.

Specificaties:
Beeld: 1:33:1
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1989
Leeftijd: AL
Speelduur: 286 min.

Extra's:
• Audiocommentaar bij alle afleveringen
• 4 volledige scripts
• Verwijderde scènes uit "Some Enchanted Evening"
• Animatic uit "Bart The General"
• Documentaire "The Making Of The Simpsons: America's First Family"
• Tracey Ullman-short "Good Night"
• Conceptuele schetsen "The Art Of The Simpsons"
• Clips in 5 verschillende vreemde talen
• 2 easter eggs


Recent nieuws van dezelfde bron