:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: X-MEN
PERSBERICHT: X-MEN
Bron: Fox - Datum: 2001-02-22 - Geplaatst door: Serge
In de maand maart te koop (28 maart) op DVD

Het nieuws dat de populaire Marvel Comics X-Men zou worden verfilmd, werd in Hollywood met enige terughoudendheid ontvangen. Het werd beschouwd als een risico om te investeren in een film die zijn bestaansrecht heeft te danken aan de verhalen uit een stripboek. Maar X-Men bewees dat de twijfels ongegrond waren. Het werd een groot bioscoopsucces en dat was te danken aan de ijzersterke cast, de plot en de gigantische special effects. Kortom, een film die je gezien moet hebben.

De maand maart staat dit jaar in het teken van de X-Men. Ter gelegenheid hiervan komt 20th Century Fox Home Entertainment uit met zowel de huuruitgave (VHS en DVD) als de koopuitgave (VHS en DVD).

De koop-DVD heeft een exclusieve zilveren verpakking die tezamen met de vele extra’s (o.a. interviews, trailers, screentest en storyboard animations) een onweerstaanbare combinatie vormt voor de liefhebber.

De oorsprong van de film en de plot
De film X-Men is gebaseerd op stripverhalen van de jaren ’60, geschreven door Stan Lee, de oprichter van Marvel Comics. In de afgelopen 17 jaar zijn de stripverhalen van de X-Men de meest verkochte stripboeken ter wereld geweest: 400 miljard kopieën in 75 landen in 22 verschillende talen. Het thema dat altijd terugkeert is de tolerantie voor andere rassen. ‘Het andere ras’ bestaat uit mutanten, mensen met superkrachten die gewone mensen angst aanjagen. Deze angst zet de overheid aan tot het elimineren van het in hun ogen ‘inferieure ras’. Een bekend gegeven uit de geschiedenis dat in de toekomst werd geprojecteerd.

Zelfs de grootste X-Men stripfan zal onder de indruk zijn van de verfilming van het verhaal. De film is doordacht en maakt de filosofie en de sociale boodschap ook compleet volgbaar voor ieder die nooit de X-Men comics heeft gelezen.

Indrukwekkende cast
De film schittert door verbluffende special effects, mooie kostuums en actie die een extra dimensie geven aan het klassieke gevecht tussen goed en kwaad. De film draait om personages met karakter. Ze hebben humor en zijn uitgerust met een radde tong. Ian McKellen (Magneto) en Patrick Stewart (Charles Xavier), verdienstelijke Shakespeare-vertolkers die elkaar kennen van het theater, spelen ijzersterke rollen. James Marsden, Famke Janssen en Halle Berry weten stuk voor stuk onderscheidende en onvergetelijke personages neer te zetten.

De twee grootste rollen worden vertolkt door Hugh Jackman en Anna Paquin.

De Australische acteur Hugh Jackman speelt in de X-Men voor het eerst een grote hoofdrol in een Amerikaanse film. Anna Paquin, kreeg zeven jaar terug een Oscar® voor haar rol in The Piano en is in deze film te zien als volwassen vrouw. Rond hen speelt de kern van het verhaal zich af.

De regie is van Bryan Singer, een 34-jarige regisseur die furore maakte met de intelligente thriller The Usual Suspects.

De personages en de acteurs
Professor X (Charles Xavier) – Patrick Stewart
Professor X beschikt over telepathische krachten. Met deze krachten kan hij gedachten van mensen lezen en beheersen. Hij is oprichter van de “Xavier’s School for the Gifted Youngsters” . De rol van Professor X wordt briljant vertolkt door Patrick Stewart. Stewart is naast zijn vele theaterrollen vooral bekend geworden als Captain Picard in de Star Trek saga.

Cyclops (Scott) – James Marsden
Cyclops kan met zijn ogen alles vernietigen. Om deze krachten onder controle te houden is hij gedwongen tot het dragen van een speciale bril. Als klein jongetje hield hij een zware hersenschudding over aan een vliegtuigongeluk en is sindsdien niet in staat zijn krachten te controleren.

Jean Grey – Famke Janssen
Jean is telepathisch: ze kan gedachten lezen, maar ook objecten verplaatsen met de wil van haar geest. Toen haar ouders deze krachten bij haar ontdekten, brachten zij haar voor verdere lering onder bij Professor X.

Famke Janssen – afkomstig uit Nederland - speelt de rol van Jean. Famke verhuisde in 1984 naar Amerika waar ze een acteeropleiding volgde. Deze opleiding en haar achtergrond in de modellenwereld zorgden voor haar debuut in de film Fathers and Sons.

Rogue – Anna Paquin
Rogue absorbeert alle gedachten, gevoelens en krachten van iedereen die haar aanraakt. Deze kracht weerhoudt haar ervan dicht tot mensen te komen uit vrees ze letterlijk te kwetsen. Rogue ontdekte haar krachten na het kussen van haar eerste vriendje, die volledig in een coma raakte.

Anna is de ster geweest in drie grote Hollywood-films, in één ervan won ze een Oscar®.

Storm – Halle Berry
Storm kan de atmosfeer beïnvloeden en daardoor diverse weerfenomenen veroorzaken. Dit stormachtige personage wordt gespeeld door Halle Berry. Een actrice die vele miss-titels, waaronder die van Miss USA, op haar naam heeft staan.

Naast haar uiterlijke schoonheid verdient ook haar acteertalent bewondering.

Wolverine – Hugh Jackman
Wolverine is de spil van het verhaal, hij bezit de kracht zichzelf en anderen te helen. Hoe hij aan deze krachten komt, weet hij niet. De Australische Hugh Jackman maakt met zijn rol als Wolverine zijn doorbraak in een Amerikaanse film.

Jackman is op dit moment in gesprek voor een rol in de film Swordfish, met in de hoofdrol John Travolta.

Magneto (Erik) – Ian McKellen
De naam verklaart zijn krachten. Magneto is in staat alle vormen van magnetisme te beheersen en kan daardoor vliegen en krachtvelden creëren.

Hij is een overlevende van de holocaust en overtuigd van het feit dat er harmonie moet komen tussen mens en mutant. Na mislukte pogingen deze droom te verwezenlijken, verandert hij van mening en begint een samenzwering tegen de mensheid. Vol overtuiging speelt de 61-jarige Engelse Ian McKellen de rol van Magneto.

Mystique – Rebecca Romijn Stamos Mystique bezit de kracht elke vorm van een object of persoon aan te nemen. Ze heeft bovendien uitgebreide kennis over militaire strategieën en wapens.

Rebecca Romijn, door het blad People verkozen tot een van de mooiste vrouwen van de wereld, heeft in deze film geen grote rol maar maakt toch indruk op het publiek.

Sabretooth – Tyler Mane
Sabretooth, gespeeld door ex-worstelaar Tyler Mane, heeft krachten die overeenkomen met sterke dieren; hij geneest snel, heeft scherpe klauwen en vlijmscherpe tanden. Voor deze rol kwam zijn ervaring in de vechtsport en als stuntman goed van pas.

Toad – Ray Park
Toad kan tot grote hoogten springen en over muren kruipen. Zijn tong heeft een lengte van 3,5 meter. Ook Ray Park is, net zoals acteur Taylor Mane, begonnen als stuntman. Hij heeft een grote voorliefde voor de Oosterse vechtsport Wishu en won op 16-jarige leeftijd het wereldkampioenschap Martial Arts. Binnenkort is Ray Park te zien in de film Iron Fist.

Wetenswaardigheden
· Er zijn door 200 mensen 80 verschillende sets en locaties opgebouwd.

· Het 62 verdiepingen hoge gebouw Lair is gecreëerd uit een combinatie van een maquette, digitale computertekeningen en de werkelijke constructie van een 3 verdiepingen hoog gebouw.

· Om de laatste scène te kunnen filmen is het Vrijheidsbeeld in drie verschillende studio’s nagebouwd. Een van deze studio’s was in het bezit van de grootste screen-achtergrond ooit gebruikt voor een film.

· Robecca Romijn-Stamos moest voor haar rol als Mystique voor elke opname 10 uur make-up ondergaan, die bestond uit het aanbrengen van 70 protheses en het blauw verven van haar lichaam. Zulk een sessie, samen met het filmen, nam vaak meer dan 22 uur in beslag. Dit maakte het voor haar onmogelijk twee dagen achter elkaar te filmen.

Releasedatum: 28 maart 2001

Specificaties:
Beeld: 2:35.1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 2000
Leeftijd: 16
Speelduur: 100 min.

Extra's:
• Originele bioscooptrailers
• Verwijderde scènes
• Interview met regisseur
• TV spots
• Trailer Titan A.E.
• Featurette "The Mutant Watch"
• Featurette "X-Men"
• Screentest Hugh Jackman "Wolverine"
• 2 storyboard animaties
• Fotogalerij


Recent nieuws van dezelfde bron