:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GATTACA
GATTACA (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-02
FILM
Vincent Freeman (Ethan Hawke) wordt in de nabije toekomst geboren zonder genetische 'verbeteringen', op de natuurlijke manier dus, waardoor hij virtueel uitgesloten wordt van alle hogere opleidingen, waar enkel genetisch perfecte mensen voor in aanmerking komen. Nadat zijn ouders vernemen dat hij maar een levensverwachting van een jaar of dertig heeft door een aangeboren hartafwijking, laten ze hun tweede kind, Anton (Loren Dean), wél genetisch manipuleren. Wanneer Vincent ondanks zijn imperfectie zijn broer in een zwemwedstrijd verslaat, begint hij van meer te dromen. Hij wil gaan studeren in het prestigieuze instituut Gattaca, wat hem in staat zou stellen om zijn droom waar te maken en de ruimte in te reizen. Bij de minste plastest valt hij natuurlijk al door de mand; vandaar dat een makelaar in identiteiten hem een 'opstapje' bezorgt: Jerome Morrow (Jude Law) is een genetisch volmaakte atleet, die echter bij een auto-ongeval zijn rug heeft gebroken, en dit niet openbaar heeft gemaakt.
De twee mannen beginnen aan een indrukwekkend bedrog, waarbij Vincent laat uitschijnen dat hij Jerome is, en bij alle DNA-tests specimen van de echte Jerome achterlaat; in ruil daarvoor onderhoudt hij hem financieel. Zelfs het feit dat de mannen niet echt volmaakt op elkaar lijken schijnt geen bezwaar, want alle identiteitscontroles geschieden toch via DNA. Het bedrog houdt stand, maar dan gebeurt er in Gattaca een moord, waar Vincent overigens niets mee te maken heeft. Maar er wordt een wimper van hem gevonden, en men gaat ervan uit dat de 'imperfecte' de moord heeft gepleegd om zijn ware identiteit te verbergen. Zelfs Vincents vriendin en collega Irene (Uma Thurman) heeft haar twijfels. Wanneer de moord eindelijk wordt ontrafeld, begint voor Vincent pas de pijnlijke confrontatie met zijn ware afkomst.
De wereld die in Gattaca wordt geschetst - de letters in het woord zijn niet toevallig de vier zuren, Adenine, Guanine, Cytosine en Thymine, die de bouwstenen zijn van een DNA-string - is alles behalve een paradijs op Aarde. Omdat iedereen van bij zijn geboorte zijn volledige levensloop kent, heeft niemand meer de aspiratie om zichzelf te overstijgen, en de film verhaalt wat er zou gebeuren als er toch zo een witte raaf tegen de stroom in zou willen roeien. De stand van zaken in de studie van het menselijk genoom laat vermoeden dat deze wereld bovendien niet zover af is als we soms denken, en de film neemt daarom, niet geheel onterecht, een zeer kritisch standpunt in. De kille, beklemmende sfeer wordt nog benadrukt door de prachtige fotografie, waarbij beelden op het netvlies nazinderen van allemaal genetisch perfecte mensen in een zelfde driedelig kostuum die aanschuiven om naar hun werk te gaan, of koele ongedecoreerde ruimten met allemaal identieke werkstations. Zowel Ethan Hawke als Jude Law (voor wie dit één van de eerste grote successen was) leggen de standaard voor het acteerwerk hoog, en in enkele leuke bijrollen herkennen we o.a. de Amerikaanse schrijver Gore Vidal en Airwolf-veteraan Ernest Borgnine. De grootste merite van de film blijft echter het ijzersterke scenario, vol dubbele bodems, met veel oog voor symmetrie en volledigheid opgebouwd, met een zeer weldoordachte en sterke, maar ook ontroerende climax. Komt dat zien!
BEELD EN GELUID
Van Gattaca bespraken we eerder reeds een dvd, een Superbit-dvd en een Blu-ray. Toen in een niet zo lang geleden verleden Sony nog UHD-schijven uitbracht in de Benelux, was ook deze Gattaca kandidaat voor een upgrade, en vooral de Dolby Atmos-geluidstrack is een stuk beter dan de Dolby TrueHD-track. Gattaca is geen actierijke film, maar vooral de muziek van Michael Nyman klinkt veel minder vervormd en zit door het geheel evenwichtig verweven. De UHD-presentatie is mooi en egaal, met vooral de zo goed als steriele omgeving van Gattaca en van het laboratorium van Jerome die zeer solide en stabiel eruitzien. Het contrast is goed, zodat bijvoorbeeld de nachtelijke zwempartijen tussen Jerome en zijn broer Anton gedetailleerd genoeg blijven, en in de lichtere scènes valt vooral het onnatuurlijke geelbruin op dat in sommige scènes dominant is.
EXTRA'S
Spijtig genoeg werden de bonussen van de Blu-ray niet weerhouden; bij deze set zit niet eens een Blu-ray bij. U krijgt de trailer (2:26) maar dat was het dan.

CONCLUSIE

Gattaca stelt terechte vragen over hoe ver men kan gaan met het onderzoek naar en het perfectioneren van menselijk DNA, waarbij we een wereld krijgen voorgeschoteld waarin alle morele bezwaren bruut aan de kant zijn geschoven. We hebben een mooie UHD maar we missen wat de extra's, waaronder een epiloog die je met verstomming doet slaan, Daar kan u echter wel voor uitwijken naar de Britse markt.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Andrew Niccol
Met: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law, Alan Arkin, Loren Dean, Ernest Borgnine, Gore Vidal, Xander Berkeley

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609636765


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Roemeens, Japans, Chinees, Koreaans, Thais, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij