:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN CALLED OTTO, A
MAN CALLED OTTO, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-07
FILM
Een stuk chagrijn als Otto (Tom Hanks) wil je liever niet als buurman... of toch? De dag dat hij op pensioen gaat, koopt hij in de doe-het-zelfzaak een stuk touw - hij doet nog moeilijk over de prijs - om zichzelf mee op te hangen. Er komt echter een stuk plafond mee naar beneden, en zijn poging faalt jammerlijk. Otto heeft de zin in het leven verloren na de dood van zijn vrouw Sonya (Rachel Keller), met wie hij een zeer diepe en emotionele band had, die we zien door middel van flashbacks. Net op dat moment komt er aan de overkant een nieuw gezin wonen: de Mexicaanse Marisol (Mariana Treviño), haar onhandige echtgenoot Tommy (Manuel Garcia-Rulfo) en hun dochtertjes Luna (Christiana Montoya) en Abbie (Alessandra Perez) weten de nurkse oude man min of meer te doen ontdooien. Otto blijkt uiteindelijk het cement te zijn dat de buurt bij elkaar houdt, zeker wanneer een makelaar, Dye & Merica, de buurt wil platgooien om er een appartementsblok neer te poten, en daarbij het gehandicapte koppel Anita (Juanita Jennings) en Reuben (Peter Lawson Jones) met onwettelijke middelen uit hun huis tracht te verdrijven. En Otto zelf? Die is nog altijd op zoek naar de meest creatieve manier om zichzelf om zeep te helpen.
Tom Hanks vond het een goed idee om in een remake van de Zweedse arthousehit En Man Som Heter Ove de hoofdrol te spelen. Normaal gezien zijn we niet zo dolenthousiast over het feit dat internationale films door het Amerikaanse publiek, dat te dom is om ondertitels te lezen, worden geyankiseerd, en de film biedt vooral voor de hele familie Hanks een podium om niet aan de dop te staan: Tom's vrouw Rita Wilson zingt op de soundtrack en zijn zoon Truman Hanks speelt in de flashbackscènes de jongere Otto. Regisseur Marc Forster heeft echter zijn best gedaan om deze gevoelige en menselijke film ter wereld te brengen onder het best mogelijke gesternte: het scenario sluit als een bus (alhoewel die eer vooral op conto van het origineel moet geschreven worden), de fotografie van de film, die zich vooral beperkt tot beeldjes schieten in één doodlopende straat, is beeldig, en vooral, de acteurs geven het beste van zichzelf, om nog maar eens een huizenhoog cliché uit de kast te trekken, niet in het minst omdat Tom Hanks de ideale verpersoonlijking is van de levensmoëe Otto.
Feitelijk is de film een parabel over het zoeken van nieuwe zingeving op het levenseinde, en het vinden van familie buiten de gekende bloedbanden. Hanks lijkt aanvankelijk een voor hem atypische rol van de onsympathieke Otto op zich genomen te hebben, maar schijn bedriegt zoals gewoonlijk, en het is gaandeweg dat zijn ijskoude persoonlijkheid begint te smelten, en dat we Hanks weer zien als de sympathieke nonkel-op-leeftijd die altijd wel tijd vrijmaakt om iets voor de kinderen voor te lezen. A Man Called Otto is een gewone film over gewone mensen die de alledaagse beslommeringen ondergaan met een zekere gelatenheid, waarbij we zien hoe Otto gaandeweg weer een gevoel van eigenwaarde krijgt, terwijl we in stukjes en beetjes vernemen dat het leven met zijn grote geliefde Sonya niet over rozen is gegaan - maar daar vertel ik niet meer over om het kijkplezier niet te vergallen. De film is zeer goed opgebouwd, maakt bijzonder uitgekiend gebruik van kleuren - somber en bleek voor de hedendaagse shots tegenover kleurrijk en bont in de flashbacks - en laat je met een goed gevoel en toch wel een traantje in je ooghoek achter.
BEELD EN GELUID
Voor de zoveelste keer laat Sony de Benelux in de steek door hier geen fysieke releases meer uit te brengen. Voor een Nederlands ondertitelde Blu-ray van A Man Called Otto moet u in Duitsland wezen, waar deze schijf ook nog eens vrij vriendelijk geprijsd is. We krijgen een mooi beeld met vooral veel doelbewust afgebleekte kleuren die het geheel een winters tintje geven. De detaillering is netjes, met alle rimpels op Tom Hanks' gelaat goed zichtbaar, en gedetailleerde textuur op onder meer de diverse auto's die in de film een rol spelen - Otto houdt met zijn buur een pissing contest over wie de hipste auto heeft. Het geluid staat met een DTS-HD MA 5.1-track op de schijf, en dit is meer dan voldoende voor een film waarin nauwelijks sprake is van geluidseffecten, of het moest zijn van de boomcar waarmee de pretentieuze immo-boeren door de straat komen scheuren. De dialogen zijn overigens zeer helder, tenzij in de scènes waarin de buren in het Spaans beginnen te ratelen.
EXTRA'S
De extra's stellen een beetje teleur. We hadden bij een film als deze minstens een audiocommentaar verwacht, maar daar zullen we vrees ik op moeten blijven wachten tot we een ons wegen. Toch is er een korte documentaire Breaking the Rules: Making A Man Called Otto (8:45) waarin onder meer wordt ingegaan op het feit dat dit een remake is van een Zweedse film, die op zijn beurt weer een verfilming is van een Zweedse novelle. Er is een videoclip van Tom Hanks' vrouw Rita Wilson die samen met Sebastián Yara het nummer 'Til You're Home (3:07) uit de film zingt, en daar bovenop is er van die clip nog een making-of In the Studio with Rita Wilson & Sebastián Yatra (2:42). Afsluiten doen we met een enkele verwijderde scène (1:00).

CONCLUSIE

A Man Called Otto is een eenvoudige maar effectieve film over hoe gewone mensen omgaan met de tegenslagen des levens. De Blu-ray kan u gerust uit Duitsland importeren: de technische kwaliteiten zijn zeer goed, maar de schijf is wat licht op gebied van extra's.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Marc Forster
Met: Tom Hanks, Mariana Treviņo, Rachel Keller, Manuel Garcia-Rulfo, Truman Hanks, Mike Birbiglia

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521759763


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Bulgaars, Roemeens, Turks, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Breaking the Rules: Making A Man Called Otto"
• Videoclip Rita Wilson en Sebastián Yara "'Til You're Home"
• Documentaire "In the Studio with Rita Wilson & Sebastián Yatra"
• Verwijderde scène

Andere recente releases van deze maatschappij