:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUNGEONS AND DRAGONS - HONOR AMONG THIEVES
DUNGEONS AND DRAGONS - HONOR AMONG THIEVES (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-06-26
FILM
Bard Edgin Darvis (Chris Pine) is een gauwdief die samen met zijn compagnon Holga Kilgore (Michelle Rodriguez) opgesloten zit wegens het beoefenen van hun favoriete criminele hobby. Ooit waren de tijden echter anders: Edgin was ooit een lid van de Harpers, een orde van gezworenen die het kwaad bevechten en in het bijzonder de Rode Priesters van Thay een hak trachten te zetten. Edgin heeft echter één van hun schatten meegenomen, waardoor de Priesters hem op het spoor zijn gekomen en uit wraak zijn vrouw hebben vermoord. Het duo is gevangen genomen toen ze het zogenaamde Tablet of Reawakening hebben trachten te stelen, een artefact waarmee Edgin zijn dode vrouw weer tot leven had kunnen wekken. De poging is echter mislukt, en hun compagnon Forge Fitzwilliam (Hugh Grant) is met het ding aan de haal.
Na twee jaar gevangenschap komt het duo vrij - of ze ontsnappen, daar is discussie over - en ze vernemen dat Forge de heerser van Neverwinter is geworden, met behulp van de sinistere tovenares Sofina (Daisy Head). Niet alleen heeft Forge het Tablet in beslag genomen, hij heeft ook Edgins dochter Kira (Chloe Coleman) laten vervreemden van haar vader, en hij voedt haar op als zijn eigen kind. Edgin en Holga kunnen ternauwernood ontsnappen aan de moordcommando's van Forge, en ze besluiten dat ze op de omstreden High Sun Games die Forge weer in het leven heeft geroepen, gaan inbreken in zijn kluis. Hiervoor hebben ze de hulp nodig van hun oude compagnon Simon (Justice Smith), een tovenaar van het derde knoopsgat, en de shapeshifter Doric (Sophia Lillis), wier volk wordt bedreigd door de expansiedrift van Forge.
De safe wordt echter bewaakt met magische krachten, en het kwartet besluit om een magisch relikwie, de Helm of Disjunction, te zoeken, een artefact dat alle magie in de buurt teniet kan doen. De helm is na een slag in handen gekomen van de paladin Xenk Yandar (Regé-Jean Page), die het viertal eerst wil keuren op hun waardigheid, en hen laat beloven dat ze de andere schatten van Forge weer zullen uitdelen aan de behoeftige bevolking. En laat ons wel wezen, de taak wordt ook bemoeilijkt door het feit dat Edgin en zijn kompanen niet dadelijk de grootste helden zijn.
Dungeons And Dragons is een zeer ampele vlag die een ongelofelijk grote lading dekt van allerlei bord-en andere spellen die meestal een amalgaam zijn van een breed spectrum aan fantasy-elementen. Zo lang er maar fabelwezens, draken, tovenaars, elfen en kobolden op het af te vinken lijstje staan, kan het onder deze zeer grote noemer gecatalogeerd worden, en dat is zo een beetje hetzelfde met deze film. Desondanks is het een leuke actieprent geworden, waar misschien iets te kwistig met exotische namen en plaatsen wordt gestrooid opdat je er als kijker nog lang aan uit zou kunnen, maar de film bevat een goeie evenwichtige mix van actie en humor die je bij de les houdt. Qua acteerwerk is het vooral leuk om het bochtenwerk van Hugh Grant te mogen aanschouwen, die als gluiperd altijd een uitleg klaar heeft om de situatie in zijn eigen voordeel te interpreteren. De jongere kijkers worden dan weer gelokt met Regé-Jean Page, bekend uit het Netflix-kostuumdrama Bridgerton.

BEELD EN GELUID

Paramount brengt nog eens een UHD in de Benelux uit, en dan worden we vanzelf gelukkig. Het betreft overigens een internationale port want u kan in het buitenland, zoals in Amerika, exact dezelfde disk kopen. Het beeld is zeer rijkgevuld met een fantasy-setting die grossiert in details, en de speciale effecten zijn geloofwaardig. Het geheel ziet er wat donker uit, maar er blijft meer dan genoeg detail over om optimaal van de film te genieten, met zeer primaire kleuren zoals de natuur in Neverwinter. De Dolby TrueHD Atmos-track is evenwichtig en biedt een mooie immersieve surround, zonder te veel te gaan overheersen. Voor een film die bulkt van de gevechten met fantasy-wezens is de track redelijk ingetogen en gaat nergens te intens klinken, wat we een goede zaak vinden. Je moet het geluidsniveau tijdens de film amper of niet aanpassen, en dat vinden we een goede zaak.
EXTRA'S
Bij de UHD zit een Blu-ray, maar het bonusmateriaal staat op de beide schijven, wat we een mooie evolutie vinden. We vangen aan met From Dice to Dragons (11:15) waarin de vergelijking wordt getrokken tussen het spel en de film, zij het dat bij deze laatste er meer een komische draai aan gegeven wordt. Rogues' Gallery (11:24) is een overzicht van de personages, en Fantastic Foes (7:03) doet hetzelfde met de slechteriken van dienst. The Bestiary fills (9:21) is een kort overzicht van de fantastische wezens die in de film voorkomen, en Forging the Forgotten Realms (8:07) behandelt in detail de specifieke fantasy-setting uit de Dungeons & Dragons-campagne Forgotten Realms waaruit veel van de namen uit deze film gelicht zijn. Broadswords, Battleaxes & Badass Brawls (8:40) biedt een kort overzicht van de actiescènes uit de film, en dan is er nog een gag reel (6:51), één verwijderde scène (1:09) en een handjevol uitgebreide scènes (9:26).

CONCLUSIE
Dungeons And Dragons: Honor Among Thieves is een doorsnee fantasyfilm die alle clichés van het genre netjes afvinkt, maar eigenlijk wel goed gemaakt is, zonder naar boven of naar onder uit te steken. Een gezellig niemendalletje.


coverStudio: Paramount

Regie: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
Met: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
8719372016596


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Québecqois Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Québecqois Frans, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Slovaaks, Japans, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "From Dice to Dragons"
• Documentaire "Rogues' Gallery"
• Documentaire "Fantastic Foes"
• Documentaire "The Bestiary fills"
• Documentaire "Forging the Forgotten Realms"
• Documentaire "Broadswords, Battleaxes & Badass Brawls"
• Gag reel
• Verwijderde scène
• Uitgebreide scènes

Andere recente releases van deze maatschappij