:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPER MARIO BROS. MOVIE, THE
SUPER MARIO BROS. MOVIE, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-06-27
FILM
Mario (Chris Pratt) en Luigi (Charlie Day) zijn twee Newyorkse loodgieters die na hun doortocht de waterleidingen in een ergere staat achterlaten dan hoe ze ze hebben aangetroffen. Hun klantenbestand is dan ook een lege file, en ze proberen met al hun spaarcenten in een reclamespot te steken, klanten te winnen. Bij een overstroming van Brooklyn belanden de twee in een parallel universum waar de kwaadaardige schildpad Bowser (Jack Black) probeert het paddenstoelenrijk van prinses Peach (Anya Taylor-Joy) in te palmen. Mario belandt in het paddenstoelenrijk, terwijl Luigi in de klauwen van Bowser valt. Daarom biedt de schlemiele loodgieter zijn diensten aan de prinses aan, in de hoop dat hij in één beweging zijn broer kan redden. Het duo besluit de hulp te vragen aan de Kong-apen van Cranky Kong (Fred Armisen). Die wil zijn leger alleen uitlenen als Mario het opneemt tegen zijn zoon, Donkey Kong (Seth Rogen).
Mijn eerste en enige ervaring met het Mario-figuurtje was dat ik als twaalfjarige een handheld-videospelletje Donkey Kong had, waar een zekere Mario een stelling onder de aap moest uitschoppen om deze ten val te brengen en zo een prinses te redden. Kennelijk is die franchise uitgegroeid tot veel meer, maar ik ben daarna nooit erg spelletjes-minded geweest - de hype met spelcomputers is compleet aan me voorbijgegaan - en heb namen zoals Luigi, Princess Peach en Bowser alleen maar eens van ver opgevangen, wanneer het een of ander neefje of petekindje frenetisch op een console lag te rammen en ik noodgedwongen moest afhaken. Ik kan een Nintendo Switch niet onderscheiden van een scheerapparaat. Het generatieverschil, weet u wel? Hoe dan ook, in de jaren '90 was er een afschuwelijke live action-verfilming met Bob Hoskins en John Leguizamo, die buiten de hitsingle Almost Unreal van Roxette geen deuk in een pak boter heeft kunnen slaan. Het merk Nintendo was zodanig verbrand dat niemand zich daarna meer aan een Mario-verfilming heeft gewaagd.
Totdat Nintendo in zee is gegaan met Illumination, de animatiestudio die zich sterk verankerd heeft in het animatielandschap, vooral dankzij de Minions-franchise. Om de fans te plezieren, zit de film naar verluidt tjokvol referenties naar allerlei spelletjes uit de Nintendo-stallen, al dan niet uit de Mario-spelletjes, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat die grotendeels over mijn hoofd heen zijn gevolgen. De vraag stelt zich dan ook of de film te genieten valt voor mensen die niets op hebben met videospelletjes, en het antwoord op die vraag is eerder van gemiddeld niveau. The Super Mario Bros. Movie bevat enkele leuke grappen, maar is vooral zeer lineair met een standaardschurk die moet tegengehouden worden door twee helden uit een ander universum, die er aanvankelijk niks van bakken. Originaliteit is ver te zoeken dus, maar de vormgeving van de film, de schattige pratende paddestoeltjes en actiesequenties zoals de race met go-karts zijn allemaal goed uitgewerkt. De meerwaarde van deze videogameverfilming voor volwassenen is eerder beperkt, daarvoor is de humor niet stout genoeg, maar dat bij de kinderen deze film een bonafide hit is, zal niemand verbazen.
BEELD EN GELUID
Dit is een zeer kleurrijke film, die in 4K nog eens dubbel zo goed rendeert. De film pakt uit met heldere primaire kleuren die het geheel - uiteraard - op een videospelletje doen lijken, en het geheel blijft gedurende de hele film licht en luchtig, zonder nodeloos donkere scènes, met genoeg detailling aan bijvoorbeeld de snorharen van de loodgieters - er is een scène waarin Bowser Luigi tracht te martelen door aan zijn snor te trekken die wat dat betreft boekdelen spreekt. De geluidstrack is een spetterende Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die niet dadelijk subtiel te noemen is, maar zeer veel gevoel van richting biedt, helder, vol en rijkgevuld klinkt en daarnaast nog eens een paar leuke soundbites aflevert met nummer van A-Ha, The Beastie Boys en AC/DC, om de voornaamste te noemen. Technisch een perfecte schijf.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal staat voor de zoveelste keer bij een Universal-schijf zowel op de 4K-schijf als op de Blu-ray, en dat vinden we een goede zaak. In 8 documentaires Getting to Know The Cast (18:26) komen de voornaamste stemacteurs aan het woord over hun personages namelijk Chris Pratt, Anya-Taylor Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen , Fred Armisen en Juliet Jelenic. De grootste brok zijn evenwel de 6 documentaires Leveling Up: Making The Super Mario Bros. Movie (27:32) die de verschillende aspecten van de film bespreken, zoals de zaken waarop u als spelletjesfanaat zeker op moet letten. The Super Mario Bros. Movie Field Guide (6:41) neemt ons mee langsheen de diverse settings van de film, en er is een videoclip "Peaches" (2:08) waarin de wanstaltige Bowser zijn liefde voor de prinses bezingt - tegenwoordig noemen we zoiets ongewenste intimiteiten en smijten we er een #MeToo tegenaan. in Leadership Lessons with Anya Taylor-Joy (3:07) vertelt de actrice hoe ze een leidend figuur speelt, en er is ook nog een trailer voor Super Nintendo World (0:32), een pretparkattractie in de Universal Studios.
CONCLUSIE
The Super Mario Bros. Movie is niet slecht, maar zal vooral meerwaarde bieden aan de liefhebbers van de spelletjes, die één langgerekt feest van fan service voorgeschoteld krijgen. De technische merites van deze film staan buiten kijf, maar het uurtje bonusmateriaal is gewogen en te licht bevonden.


coverStudio: Universal

Regie: Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc
Met: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, Fred Armisen

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5053083262174


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 8 documentaires "Getting to Know The Cast"
• 6 documentaires "Leveling Up: Making The Super Mario Bros. Movie"
• Documentaire "The Super Mario Bros. Movie Field Guide"
• Videoclip "Peaches"
• Documentaire "Leadership Lessons with Anya Taylor-Joy"
• Trailer voor "Super Nintendo World"

Andere recente releases van deze maatschappij