:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS
DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-08-17
FILM
Door de blip van Thanos in The Avengers is ook Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) vijf jaar van de aardbol verdwenen. Zijn grote liefde Christine (Rachel McAdams) staat intussen op het punt te trouwen met een ander, wanneer de dokter het moet opnemen tegen een monster dat achter America Chavez (Xochitl Gomez) aanzit. America heeft de kracht om te reizen tussen de diverse multiversa, alleen heeft ze die gave niet onder controle en manifesteert dit talent zich enkel als ze bang is. Aangezien het één en ander te maken heeft met magie, gaat Strange te rade bij Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), de Scarlet Witch. Dat had hij beter niet gedaan, want Wanda ziet in de gave van America een opportuniteit om zich te kunnen verplaatsen naar een alternatieve realiteit waarin haar twee kinderen nog leven. Op de vlucht belanden Strange en America in een andere dimensie, waar de plaatselijke Strange is omgekomen bij het gevecht tegen Thanos. Wanda maakt intussen gebruik van een magisch boek, de Darkhold, om haar doelen te bereiken, maar daardoor staat misschien het hele multiverse op instorten.
Na het stuurloze Eternals knoopt men bij Marvel weer aan bij een bestaande franchise, en omdat nieuw bloed inbrengen altijd een goed idee is, werd niemand minder dan Sam Raimi aangetrokken om de boel te regisseren. Dit betekent onder meer onvermijdelijk dat Bruce Campbell ergens in de film opduikt, deze keer als de sjofele pizzaverkoper Pizza Poppa, die zijn komisch momentje moet hebben. Toch voelt Doctor Strange In The Multiverse Of Madness bij momenten zeer ingewikkeld aan, en verlangt van de kijker veel voorkennis, niet in het minst omdat men tracht u middels de voorgeschiedenis van Wanda Maximoff in WandaVision,een abonnement op Disney+ tracht op te dringen. Sam Raimi is een begenadigd regisseur, maar ook hij kan de titulaire madness niet binnen de perken houden, en zit geplaagd met een chaotische plot die van het éne CGI-feest naar het andere meandert. Wat Doctor Strange In The Multiverse Of Madness nog overeind houdt, is de dynamische regiestijl van Raimi, die schijnbaar niet vergeet dat een Marvelfilm in de eerste plaats dikke fun moet opleveren. Toch moet Di$ney dringend de stroom aan Marvelfilms beperken en realizeren dat kwantiteit zelden hand in hand gaat met kwaliteit.
Wel leuk is dat Raimi in zijn multiverse nog een plaatsje voorziet voor cameo's uit andere franchises, zoals Hayley Atwell als Peggy Carter, John Krasinski als Richard Reed uit een nog op stapel staande Fanatstic Four-reboot en zelfs Patrick Stewart als professor Charles Xavier uit de oorspronkelijke X-Men-films. Het zijn knipogen voor liefhebbers van het genre, maar de erfenis van het Marvel Cinematic Universe wordt op de duur te zwaar: er worden zoveel referenties naar vorige films ingestopt dat het scenario een kluwen wordt waar een kat haar eigen jongen niet meer in terugvindt. Het lijkt op de duur meer op fan fiction dan op een serieuze toevoeging aan het universum, in welke incarnatie van het multiversum dan ook. Verdere karakteropbouw van een belangrijk MCU-personage als Strange is dan ook in deze film ver te zoeken.

BEELD EN GELUID

Doctor Strange In The Multiverse Of Madness is net als de meest recente Marvelfilms uitgebracht op 4K mét Nederlandse ondertiteling. Disney zou op dat vlak eens een inhaalbeweging mogen doen met de vorige phases. We krijgen een vrij net beeld waarbij de CGI-effecten van het multiversum goed uit de verf komen, maar af en toe krijg je toch de indruk dat je naar een computerspel aan het kijken bent. De kleuren zijn in HDR zeer geprononceerd en de donkere scènes blijven detail vertonen. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track is zeer dynamisch en bevat veel surroundeffecten, maar staat weer eens, zoals we bij Disney gewoon zijn, te stil, en het opendraaien van de volumeknop zorgt voor vervorming. Toch is dit deze keer niet zo erg als bij vorige Disney-schijven, dus we zullen in ons oordeel mild zijn. Dialogen en achtergrondmuziek worden netjes gescheiden van de actie, en het geheel is evenwichtig genoeg om een hoge score te verantwoorden.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal, maar zoals klassiek zit dit op de bijhorende Blu-ray. Hoofdmoot is een audiocommentaartrack door regisseur Sam Raimi, co-producent Richie Palmer en scenarist Michael Waldron, die het geheel vlot aan elkaar praten. Constructing the Multiverse (11:10) gaat over het concept van het multiversum en hoe dit mogelijkheden biedt om acteurs uit andere franchises in het Marvelverse in de film te trekken. Introducing America Chavez (3:29) focust op het relatief nieuwe personage dat door Xochitl Gomez gestalte wordt gegeven, en Method to the Madness (5:02) beschouwt het werk van de regisseur aan de film. Er is nog een flauwe gag reel (2:28) en een drietal verwijderde scènes (3:06). Dus op het commentaar na is de bonussectie niet dadelijk dikgevuld, een euvel dat wel meer Marvelschijven hebben.

CONCLUSIE

Doctor Strange In The Multiverse Of Madness is toch eerder voer voor doorgewinterde Marvelfans die werkelijk álles van hun favoriete filmstudio willen hebben, én zich een abonnement op Disney+ hebben laten aansmeren. De schijf scoort technisch goed.


coverStudio: Disney

Regie: Sam Raimi
Met: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Michael Stülhbarg, Rachel McAdams

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
14

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418609627


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 5.1
Japans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door Sam Raimi, Richie Palmer en Michael Waldron
• Documentaire "Constructing the Multiverse"
• Documentaire "Introducing America Chavez"
• Documentaire "Method to the Madness"
• Gag reel
• 3 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij