:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATILDA
MATILDA (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-09-25
FILM
Matilda Wormwood (Mara Wilson) groeit op als het enige normale kind tussen een bende randdebielen. Vader (Danny DeVito) verkoopt opgelapte autowrakken, waarbij de winst door moeder (Rhea Perlman) aan de bingo wordt gespendeerd, en haar oudere broer vindt het maar wat vervelend dat hij niet meer enig kind is. En het heiligste moment van de dag is wanneer de familie 's avonds voor de tv zichzelf zit af te stompen met achterlijke spelshows waar ze zelfs op VTM nog niet aan kunnen reiken. En dat alles terwijl de FBI constant een vigilante voor de voordeur houdt, om een spoor naar gestolen auto-onderdelen te onderzoeken. Driemaal raden wie die achterover heeft gedrukt. Maar Matilda is... anders; als baby kan ze al schrijven, en ze leest alles wat ze onder handen krijgt. Als ze oud genoeg is om naar school te gaan, stuit dat op een njet van haar vader, maar die bedenkt zich wanneer de strenge directrice Agatha Trunchbull (Pam Ferris) bij hem een tweedehands auto koopt. Om het zo maar eens te zeggen: vader geeft zijn dochter als optie mee.
De school is alles waar Matilda van gedroomd heeft... behalve dan de sadistische miss Trunchbull. Deze ex-atlete (disciplines: kogelstoten, hamerslingeren en speerwerpen) is namelijk nog van het type dat in de Sovjet-Unie werd gekweekt met behulp van experimentele amfetaminen. Trunchbull háát kinderen, en laat dat ook blijken: de verhalen dat ze kinderen aan hun vlechten over het hek slingert, of opsluit in een hok vol roestige spijkers, zijn voor de verandering eens géén fantasie van de koters. Gelukkig voor Matilda is er nog de lieve lerares, Jennifer Honey (Embeth Davidtz), die, tegen het terreurregime van Trunchbull in, van haar klas toch een gezellige boel tracht te maken. Wanneer ze te weten komt wat voor onrecht miss Trunchbull de lieve juffrouw Honey heeft aangedaan, ontketent Matilda echter haar speciale gaven. Haar grote geheim is dat ze erg begaafd is in telekinese - het verplaatsen van voorwerpen op afstand - en hoe meer ze op haar gaven beroep moet doen om Trunchbull te treiteren, hoe beter ze er in wordt...
Als Harry Potter een zusje had, dan zou het Matilda zijn. Nog voor er ooit sprake was van J.K. Rowling, was de excentrieke Noorse schrijver Roald Dahl (1916-1990) één van de populairste jeugdschrijvers, en het is een beetje jammer dat zijn boeken vandaag wat in de vergetelheid zijn geraakt. Dahl - die tot op zijn oude dag zich terugtrok in zijn vochtig tuinhuis om te schrijven, en zijn afgezette heup gebruikte als presse-papier - beheerste namelijk ook de regels van de kunst van het jeugdboeken schrijven tot in de puntjes, en zijn boeken zijn één aaneenschakeling van de meest dwaze, kleurrijke en kinderlijke fantasieën. Reken dan nog eens dat zijn Matilda ongetwijfeld altijd zijn succesnummer één is gebleven, en je weet dat dit niet zomaar een jeugdfilm is, maar dat volwassenen hier evenveel pret aan zullen beleven. Een deel van het krediet moet echter ook op rekening van Danny DeVito geschreven worden, die de regie op zich nam en zich wonderlijk goed heeft weten in te leven in de wacky wereld van Dahl. Zijn adaptatie van het boek is geen zielloze afspiegeling, maar toch heeft hij zich niet te veel vrijheden veroorloofd. Het merendeel van zijn doelpubliek zijn namelijk kinderen, de grootste criticasters die je kan indenken. Samen met zijn echtgenote - Rhea Perlman is ook in het werkelijke leven de wederhelft van DeVito - geeft hij gestalte aan de marginale kwasten die de ouders van Matilda moeten voorstellen. Dat ze zich hierbij allebei in grote mate schuldig maken aan overacting, nemen we er maar voor lief bij, want een flamboyante film als deze heeft gewoon zo'n aanpak nodig.
En wat ook vaak een probleem is met films als deze, is dat men onuitstaanbare prutkindjes cast voor de hoofdrol, maar wat dat betreft hebben ze met de ontwapenende, natuurlijke charme van Mara Wilson voor deze film toch een hoofdvogel afgeschoten. Het kinderlijk fantastische sfeertje waar de prent van doordrongen is, is natuurlijk licht (lees: zwaar) over the top, maar Matilda vindt het perfecte evenwicht tussen humor, drama en avontuur. En natuurlijk moeten we ook nog een dik (!) compliment voorbehouden voor Pam Ferris en de onvergetelijke manier waarop ze alle 150 kilo's van de onvergetelijke Miss Trunchbull tot de laatste gram neerzet. Over Harry Potter gesproken, Pam Ferris is in Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban ook de onuitstaanbare tante Marge, die door Harry's kunstjes in het begin van de film nog wat wordt "aangedikt". Dus: laat het kind in u los, en trakteer uzelf op een avondje met de fratsen van Matilda. U zal er een beter mens van worden. Denken we. Nee, da's gelogen. Maar u zal wel lachen!
BEELD EN GELUID
Intussen is dit voor mij de vierde keer dat ik Matilda opnieuw koop. Deze ultieme upgrade betreft de Amerikaanse steelbook, die volledig Nederlands ondertiteld is - ook de bijhorende Blu-ray - en uitgegeven wordt door Sony. Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk of Sony, die sinds kort de Nederlandstalige releases onder de Scandinavische uitbrengt, een inhaalbeweging gaat maken voor de backcatalogus, maar ik heb met deze steelbook maar het zekere voor het onzekere genomen. Beeld-en geluidskwaliteit zijn werkelijk oppermachtig: het kleurrijke universum van Dahl ziet er in UHD heerlijk uit, met alle nooks and crannies van de school van Matilda uiterst gedetailleerd. Het contrast tussen de kleurige klas van Miss Honey en de grauwe terreurkleuren van het directielokaal van Miss Trunchbull kan niet groter zijn. De kleuren zijn zeer mooi gelaagd, wat we onder meer zien in de watersalamander die de kinderen in het glas water van Miss Trunchbull hebben gedeponeerd. Daarenboven krijgen we naast de oude DTS-HD MA 5.1-track een nieuwe Dolby Atmos-track - er is genoeg plaats op de schijf - die vooral ruimtelijk goede punten scoort, onder meer in de scènes waarin Miss Trunchbull de Olympische discipline van het hamerslingeren uitoefent met als subjecten haar leerlingen.
EXTRA'S
Nieuw op de UHD-schijf is een onderhoudend audiocommentaar door regisseur/acteur/autozwendelaar Danny DeVito, alsook een trailer (2:22). De rest van de extra's vinden we terug op de Blu-ray, en deze zijn een letterlijke port van de Engelse Blu-ray. Speciaal voor die Blu-rayrelease werd de documentaire "Afternoon tea: The Matilda reunion" (21:01) geschoten. In het filmpje nodigt Danny DeVito (al dan niet ingegeven door Sony) de kindacteurs van weleer uit, die intussen allemaal jonge volwassenen zijn geworden. Ook Rhea Perlman, Embeth Davidtz en uiteraard Pam Ferris zijn van de partij, en de grappenmakers onder de crew kunnen het niet laten om de cast aan te sporen enkele van de meest memorabele scènes na te spelen, zoals één scène waarin een nogal gezet jongetje uit Matilda's klas door Mrs. Trunchbull verplicht wordt om een knoert van een chocoladetaart op te eten. Matilda's Movie Magic (16:14) is een documentaire waarbij regisseur/acteur Danny DeVito uitweidt over het creatieproces. Tegenover de dvd is het white rabbit-aspect verdwenen, en kan je de filmpjes niet meer in de film zelf bekijken, maar we gaan daar niet over kniezen. A Children's Guide To Good Manners (3:12) is een montage van filmfragmenten over goed gedrag van kinderen; grappig, maar brengt weinig bij. Escape To The Library (5:48) toont ons een klasje dat (voor de eerste keer in zijn leven?) naar de bibliotheek gaat. Eén van de boodschappen die Dahl in zijn boek heeft willen stoppen, is dat kinderen meer moeten lezen, maar we vragen ons af of dit zo uitdrukkelijk in hun gezicht moet worden gesmeerd. Als laatste featurette is er My Movie About Making Matilda by Mara Wilson (6:27). Principe: duw de hoofdactrice Mara Wilson, tijdens het maken van de film negen jaar (en dus geen 6), een camera in haar pollen en laat haar een B-rolletje schieten. Een montage daarvan sluit het hoofdstuk "Featurettes" af. De disk bevat daarnaast nog een paar cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

Tegen de eerder teleurstellende Roald Dahl-verfilmingen van The Fantasic Mr. Fox en The BFG steekt Matilda af als de helderste ster aan de hemel. Op films als deze komt gewoon nooit sleet, en ik hoop dat er nooit meer een technisch betere versie van Matilda zal verschijnen, of ik moet voor de vijfde keer in mijn beurs tasten, want deze 4K-schijf heeft het allemaal!


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Danny DeVito
Met: Mara Wilson, Danny DeVito, Rhea Perlman, Embeth Davidtz, Pam Ferris

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1996

Leeftijd:
PG

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
043396632066


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Québecqois Frans Dolby Surround 2.0
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Pools, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Thais, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door Danny DeVito
• Trailer
• Documentaire "Afternoon tea: The Matilda reunion"
• Documentaire "Matilda's movie magic"
• Documentaire "A Children's Guide To Good Manners"
• Documentaire "Escape To The Library"
• Documentaire "My Movie About Making Matilda by Mara Wilson"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij