:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELEMENTAL
ELEMENTAL (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-11-14
FILM
Bernie (Ronnie Del Carmen) en Cinder (Shila Ommi) Lumen emigreren vanuit Fireland naar Element City om een nieuw leven te beginnen. Ze installeren zich in de (minder begoede) Vuurwijk en openen een winkeltje in laten we zeggen vuurvaste produkten. Hun pasgeboren dochter Ember (Leah Lewis) is hun oogappel, en ze is voorbestemd om de winkel ooit over te nemen, tenminste als ze haar vurige temperament onder controle kan houden. Op een dag ontstaat er een lek in de kelder, waardoor het waterwezen Wade Ripple (Mamoudou Athie) naar binnen lekt. Die keurt het krakkemikkige winkeltje af en rapporteert dit aan zijn overste, Gale (Wendi McLendon-Covey). Ember pleit dat het winkeltje het levenswerk van haar vader is, en zij weet van Gale te bekomen dat, als ze samen met Wade de bron van het lek vindt en kan dichten vóór vrijdag, Gale de processen-verbaal in stukken zal scheuren. Op hun zoektocht springt de vonk (pun intended) over tussen de twee, en alhoewel de beter begoede familie Ripple haar best doet om Ember te accepteren voor wie ze is, heeft de heetgebakerde (pun again intended) Bernie het niet zo begrepen op het vriendje van haar dochter. En er is nog een praktisch probleem: water en vuur, dat gaat niet goed samen... Oh, en het lek? Dat is nog niet dicht...
Na enkele mindere films als Soul en Turning Red heeft Pixar weer inhoudelijk een dikke hit te pakken met Elemental, een verhaal waarvan alleen een blinde niet ziet dat het een allegorie is voor de aankomst van migranten in een multiculturele smeltkroes zoals New York, pardon, Element City. Regisseur Peter Sohn legde in deze film een autobiografisch element: zijn ouders immigreerden destijds vanuit Korea naar de Bronx zonder één woord Engels te kennen, waar ze een groentewinkeltje openden. Alhoewel de vier bevolkingsgroepen, Aarde, Water Lucht en Vuur, één stad delen, is er toch sprake van gettovorming en mengen de bevolkingsgroepen niet met elkaar - totdat natuurlijk Ember en Wade een item worden. het is overigens niet verwonderlijk dat de vuurwezens met de nek bekeken worden, want ze hebben nu éénmaal de neiging om alles onbedoeld in de fik te steken, doch dit terzijde. Je ziet de twee tieners worstelen met hun gevoelens voor elkaar, wat dan ook nog eens bemoeilijkt wordt door hun achtergrond en familie die in één richting niet wil meewerken.
Elemental is ook een film zonder antagonist, maar dat is geen enkele hinderpaal. De voornaamste dreiging komt van een stom lek in een dijk dat maar niet definitief wil dichten, ongeacht hoeveel zandzakjes er worden aangevoerd. Er zit weliswaar wat wrijving tussen de diverse bevolkingsgroepen, vooral dan tussen Water en Vuur - de éne kan de andere blussen, de andere de éne doen verdampen. Alleszins is het een zeer mooie allegorie; er wordt af en toe nog eens een woordgrapje uitgehaald met de immigratie van de vele Ieren naar Amerika - de termen Ireland en Fireland zijn wat dat betreft een dankbare voorzet van grap die in vertaling compleet verloren gaat. Daarnaast is het geheel uitgewerkt in een wervelende golf van creatieve animatie, waarbij de bruisende metropool van Ember City rijk gelardeerd is met details en achtergrondpersonages van diverse afkomst die hun ding doen. De animatie van de waterwezens, maar dan vooral ook de vuurwezens, was voor Pixar een uitdaging die opnieuw bakens heeft doen verzetten.
BEELD EN GELUID
De UHD overklast de al niet slechte Blu-ray ook nog eens doordat het medium gewoon méér kan bieden dan het andere. De detaillering in Element City wordt nog eens extra aangescherpt en het fotorealisme van de film krijgt nog eens een extra dimensie. Ook de kleuren zijn nog een beetje vibranter dan ze al waren. De geluidstrack is opgewaardeerd naar een Dolby Atmos-track die vreemd genoeg nog naast een Dolby Digital Plus 7.1-track, een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0-track bestaat. Plaatsverspilling, denken we dan. Hoe dan ook is het een rijke track vol heerlijke surrounds, een sfeervolle muziekscore van Thomas Newman - nog altijd één van mijn favoriete componisten - en heldere dialogen. De disk zit in een lenticulaire slipcover.

EXTRA'S

De extra's staan op de bijgeleverde Blu-ray en zijn hetzelfde als die op de Benelux-versie.. Naast een audiocommentaartrack door Peter Sohn, Sanjay Bakshi, Mike Venturini en Gwen Enderoglu is de kortfilm van dienst deze keer Carl's Date (7:49), een soort van mini-sequel op Up waarin Carl eindelijk weer eens aan het daten slaat. Ember and Wade (10:14) bediscussieert het design van de twee antagonisten uit de film, en Next Stop Element City (10:13) doet hetzelfde met Element City, waarbij Peter Sohn vooral de positieve aspecten van een grootstad uit de verf wilde laten komen. Er zijn ook nog wat verwijderde scènes (10:43), maar dan is de kous af.
CONCLUSIE
In mijn niet aflatende queeste om alle Pixars op 4K te verzamelen is Elemental zeker een essentiële titel. Het blijft huilen met de pet op dat we hiervoor naar de importkanalen moeten uitwijken, maar u krijgt er ook wel iets voor terug.


coverStudio: Disney

Regie: Peter Sohn
Met: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Mason Wertheimer, Ronobir Lahiri, Wilma Bonet, Joe Pera, Matthew Yang King

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Romantiek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2023

Leeftijd:
PG

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
786936899702


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital Plus 7.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Québecqois Frans Dolby Digital Plus 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Québecqois Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door Peter Sohn, Sanjay Bakshi, Mike Venturini en Gwen Enderoglu
• Documentaire "Carl's Date"
• Documentaire "Ember and Wade"
• Documentaire "Next Stop Element City"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij