:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BULLET IN THE HEAD
BULLET IN THE HEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-10-14
FILM
Hong Kong 1967. Drie boezemvrienden Ben (Tony Leung), Frank (Jacky Cheung) en Paul (Waise Lee) geraken zwaar in de problemen wanneer ze per abuis de leider van een rivaliserende bende doden. Om uit de handen van de politie en wraakzuchtige bendeleden te blijven, besluit het drietal te vluchten naar Saigon. Maar daar komen ze terecht in de smerige Vietnamoorlog, die net is losgebarsten. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen ze nog problemen met een notoir en gevaarlijk Vietnamese onderwereldfiguur, met alle bloedige gevolgen van dien...

John Woo's Bullet in the Head ('90) - originele titel Die Xue Jie Tou - was aanvankelijk bedoeld als prequel op Woo's eigen A Better Tomorrow ('86), maar door "creatieve" meningsverschillen tussen de befaamde actieregisseur en producent Tsui Hark (Legend of Zu, Time & Tide) ging dit plan de mist in. Ieder ging vanaf dan zijn eigen weg (Tsui maakte zo de ABT-prequel met A Better Tomorrow III en Woo paste zijn script aan). Ondanks al deze moeilijkheden kwam John Woo op zijn beide pootjes terecht en creëerde met Bullet in the Head een waar meesterwerk. De film was in zijn releasejaar dé meest ambitieuze Hong Kong-prent ooit gemaakt, spijtig genoeg ging er geen hond kijken. Woo - welke Bullet ziet als zijn meest persoonlijke én meest geslaagde film - was destijds dan ook zwaar teleurgesteld door het floppen van de prent. Gelukkig voor hem appreciëren zijn fans Bullet in the Head nu des te meer en weten ook de critici de prent naar waarde te schatten!

Indien u er nog niet genoeg van heeft, kan u hier terecht voor onze eerste recensie van Bullet in the Head.

BEELD EN GELUID
De eerste editie van DFW van John Woo's meesterwerk was niet zonder problemen (u herinnert zich de slordige geluidsfout nog wel!), maar dit is allemaal verleden tijd met de Hong Kong Legends Platinum Edition. Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld is bevredigend scherp, met een goed detail en contrast. De kleuren ogen op hun beurt rijk en natuurlijk. Er is wel redelijk wat filmgrain aanwezig en we hebben enkele compressiefoutjes opgemerkt, maar niets dat echt stoorde. De gebruikte filmprint is zo goed als volledig vrij van vuil en beschadigingen. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track is een op de voorkanalen gerichte geluidstrack, met zuivere en goed verstaanbare dialogen. Spijtig genoeg klinken de aanwezige geluidseffecten teleurstellend plat, bovendien hebben we een tweetal keer een valse noot opgemerkt... Terwijl de videotransfer dik in orde is, vonden we de geluidskwaliteit 'maar' bevredigend.

EXTRA’S
Wat zou een Hong Kong Legends-release zijn zonder een door expert Bey Logan ingesproken audiocommentaar? En ja hoor, ook hier is er één aanwezig! Zoals vanouds laat hij geen enkel thema onaangeroerd. Af en toe vraag je jezelf af waar hij al die informatie blijft halen! Als je wilt weten welke watertjes Logan allemaal doorzwommen heeft, dan kan je de biografie van de man doorpluizen. Het laatste bonusmateriaal op het eerste schijfje zijn promotrailers voor The Killer, Naked Weapon, Tiger on the Beat, Moon Warriors, Skinny Tiger Fatty Dragon, Iron Monkey: Platinum Edition, Ju-On: The Grudge, Ichi The Killer, Volcano High, Bang Rajan, Bichunmoo en The Warrior (Musa).

De tweede disc is mooi verdeeld in vier secties, namelijk "the players", "the artists", "the archive" en "information library". In het eerste submenu treffen we drie interviewfeaturettes aan, met hoofdacteurs Jacky Cheung (Baptism of Fire – 15 min.), Waise Lee (Paradise Lost – 14 min.) en Simon Yam (Biting the Bullet – 17 min.). De heren wijden uit over hun carrières en hun ervaringen op de set van Bullet in the Head. In de volgende sectie zijn interview featurettes te vinden met scenarioschrijver/producent Patrick Leung (Tempting Fate – 20 min.), actiescènecoördinator Lau Chi-Ho (A Walk on the Wild Side – 15 min.) en monteur David Wu (Natural Selection – 33 min.), waarin onder andere wat dieper wordt ingegaan op het maken van de film in kwestie. In "the archive" kan je zowel de originele bioscooptrailer, als de UK promotional trailer bekijken. Ook zijn er nog twee trailers te vinden van andere John Woo-films (Once a Thief, The Killer). Erg waardevol is het alternatieve einde (4 min.), welk in onze ogen een tikkeltje straffer is dan het originele einde! Tenslotte hebben we een John Woo Retrospective in de vorm van een erg informatief interview met de meester zelf (Life Through A Lens – 13 min.) en een korte featurette Reflections on Bullet In The Head (5 min.), waarin Bey Logan de kijker meeneemt langs de locaties waar Bullet in the Head opgenomen werd. In de laatste categorie - de information library - kan je nog film notes (12 pag.) en uitgebreide biografieën van John Woo, Tony Leung, Jacky Cheung, Waise Lee en Simon Yam nalezen. Klasse!

CONCLUSIE
Bullet In The Head is een briljante actie/oorlogsfilm van action maestro John Woo (A Better Tomorrow, The Killer). De technische kwaliteiten van de Hong Kong Legends dvd gaan van bevredigend (geluid) tot goed (beeld). Maar waarin deze uitgave echt uitblinkt is op het gebied van extra's, want er is een schat aan bonusmateriaal aanwezig! Hiervan zijn de audiocommentaar, het alternatieve einde en het interview met John Woo het interessantste. Gooi de eerste DFW-versie vanachter in de kast (of waar je deze hebben wilt) en zet deze Platinum Editie in de plaats. Een must voor iedere zichzelf respecterende film-/John Woo-/Asian Cinema-fan!


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: John Woo
Met: Tony Leung, Jacky Cheung, Waise Lee, Simon Yam, Yolinda Yam, Chung Lam

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664019375


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar,
• Biografie Bey Logan,
• Cross-promotional trailers

Disc 2:
• 7 interview featurettes,
• Featurette “Reflections on Bullet in the Head”,
• Bioscooptrailer,
• UK promotional trailer,
• 2 John Woo-trailers,
• Alternatief einde,
• Film notes,
• Biografieën John Woo & cast

Andere recente releases van deze maatschappij