:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRAGONS FOREVER - PLATINUM EDITION
DRAGONS FOREVER - PLATINUM EDITION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-10-01
FILM
Jackie Lung (Jackie Chan) is een gladde en op geld beluste playboy annex advocaat die er keer op keer in slaagt om het grootste tuig van Hong Kong vrij te pleiten. Wanneer Lung ingehuurd wordt door Hua (Yuen Wah), de corrupte baas van een vervuilende fabriek, om deze te beschermen tegen de aanklachten van de bazin van een aanpalende viskwekerij, roept Jackie de hulp in van een bevriende inbreker (Yuen Biao) en de onhandige illegale wapenhandelaar (Sammo Hung) om de bazin te schaduwen. Wanneer er echter liefde in het spel komt, komen de kaarten plots helemaal anders te liggen...

Drie jaar na My Lucky Stars 2: Twinkle Twinkle Lucky Stars ('85) bracht regisseur/acteur Sammo Hung de drie befaamde 'broers', zijnde Hung zelf, Jackie Chan en Yuen Biao, weer bij elkaar voor Fei Lung Maang Jeung ofte Dragons Forever. De verwachtingen waren hooggespannen, maar bij zijn bioscooprelease slaagde de actieprent er echter niet in om de kassa's te kraken. De chemie is duidelijk aanwezig tussen de drie actiesterren en ze doen ook elk hun best. Maar de motivaties van de hoofdpersonages zijn niet duidelijk weergegeven en ondanks dat het verhaaltje zo simpel is dat het in enkele zinnetjes is samen te vatten, slaagde Hung er niet in om het op een boeiende en duidelijke manier uit te doeken te doen. Het geheel komt nogal rommelig over en de karakteristieke flauwe humor van het collectief maakte het er - althans in onze ogen - allemaal niet boeiender op. De film kent dan ook meerdere momenten die totaal niet vooruit lijken te gaan en zodoende was al onze hoop gesteld op de actiescènes. Met vechtexpert Benny "The Jet" Urquidez, uit Wheels on Meals ('84) en Grosse Pointe Blank ('97), als tegenstander voor Jackie Chan leek dit alvast al de goede kant uit te gaan en 'broer' Yuen Biao verzorgde mee de choreografie van de actiesequenties. Toch bleven we ook hier op onze honger zitten! De choreografie is welliswaar vakkundig gedaan, maar we hadden meermaals de indruk dat we al beter hadden gezien van Hung, Chan en Biao. Conclusie: Enkel voor de completisten!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is over het algemeen scherp, met een goed contrast en een bevredigend schaduwdetail. De heldere kleuren ogen natuurlijk, maar verraden toch dat het hier om een oudere film gaat. Soms lijken de kleuren wat te vervagen en treden er enkele beeldflikkeringen op. Verder hebben we een lichte vorm van beeldruis, enkele minieme digitale compressiefoutjes en wat filmgrain bemerkt. De gebruikte bioscoopprint ziet er verder proper uit, zonder dramatische vuiltjes en beschadigingen. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt behoorlijk warm en zuiver, zonder al teveel ruis en/of kraakjes. Het geheel laat een wat gedateerde indruk na en de nadruk ligt dan ook eerder op de voorste kanalen. De dialogen klinken op hun beurt helder en worden meestal verstaanbaar weergegeven. De achterkanalen en de subwoofer komen af en toe eens tot leven, maar blijven het grootste deel van de film inactief. Er is zoals gewoonlijk ook een Engelse Dolby Digital 5.1-dubbing aanwezig, maar deze klinkt beschamend onnozel en onnatuurlijk. Men kan deze altijd wel eens voor de grap aanklikken! De puristen onder ons zullen weer blij zijn om te vernemen dat de originele Cantonese mono-track ook werd toegevoegd, maar deze klinkt zoals te verwachten uitermatye beperkt en gedateerd.

EXTRA'S
Op de eerste schijf kan je zoals steeds terecht voor in informatief stukje commentaar, ingesproken door expert Bey Logan. De sympathieke Brit komt ook dit keer weer aandraven met allerlei stukjes informatie over het maken van de film, maar ook over de locaties en de acteurs. Je kan daarna nog rustig enkele biografische pagina's uitpluizen over Logan. Het laatste wat er op de eerste dvd te vinden is zijn een resem promotietrailers voor andere HKL en Premier Asia releases zoals Millionaires Express, Winners And Sinners, My Lucky Stars, Duel To The Death, The Master, City On Fire, Ong-Bak, Ju-On: The Grudge, Volcano High, Bang Rajan, My Wife Is A Gangster en Champion.

De hoofdbrok aan bonusmateriaal is uiteraard te vinden op de tweede disc. In de 29 minuten durende featurette Dragons Remembered neemt Bey Logan ons mee langs diverse locaties waar de film werd opgenomen. De belangrijkste castleden zoals onder andere Sammo Hung en uiteraard Jackie Chan komen ook even aan het woord. Vervolgens hebben we de featurette Thai Breaker, welke afklokt op ongeveer 34 minuten. Hierin komen we meer te weten over de carriëre van acteur en vechtsportkampioen Billy Chow. We zijn er bovendien getuige van dat de man ondanks zijn gezegende leeftijd van over de 40 nog steeds in de ring stap! Fans zullen het ook leuk vinden dat er twee weggeknipte scènes werden toegevoegd ("Couch Potato" en "Mr. Kinetic") en een 'behind the scenes'-montage (11 min.). Vaste waarden op de HKL-uitgaves zijn de steeds waardevolle interview featurettes. Op deze Platinum Edition vinden we zo maar liefst drie featurettes terug, namelijk Beyond Gravity (met Joe Eigo - 13.03 min.), Double Jeopardy (met Brad Allen - 26.36 min.) en last but not least Kick Fighter (met Andy Cheng - 38.46 min.). Deze drie stuntmannen uit het Jackie Chan Stunt Team vertellen over hun ervaringen van het samenwerken met Jackie Chan. Afsluiten doen we met de UK promotional trailer, een UK Platinum promospotje en uiteraard de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Dragons Forever kon ons, ondanks de goede reputatie onder de diehard fans, helemaal niet bekoren! De personages waren hiervoor te plat, de uitwerking een rommeltje en de humor flauw. De o zo belangrijke actie kon uw diennaar zelfs niet eens wakker houden! De dvd van HKL is zoals gewoonlijk weer dik in orde, met een gezien de leeftijd prima beeld en geluid. Voeg daarbij een resem goed uitgevoerde en informatieve extra's en de fans weten weer wat hun te doen staat!


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Sammo Hung
Met: Jackie Chan, Sammo Hung, Yuen Biao, Benny Urquidez

Film:
3/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664031681


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Cantonees Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar,
• Biografie Bey Logan,
• Cross-promotional trailers

Disc 2:
• Featurette "Dragons Remembered",
• Featurette "Thai Breaker",
• 2 weggeknipte scènes,
• Behind the scenes,
• 3 interview featurettes,
• Bioscooptrailer,
• UK promotional trailer,
• UK Platinum promospot

Andere recente releases van deze maatschappij