:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WARRIORS TWO
WARRIORS TWO
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-12-08
FILM
Bankier Chan Wa (Casanova Wong) hoort op een avond zijn baas Mo (Fung Hark-On) praten met enkele van de andere werknemers. Mo blijkt het plan opgevat te hebben om de burgemeester van de stad te vermoorden en zijn plaats in te nemen. Wanneer Hua probeert om de burgermeester te waarschuwen wordt hij in de val gelokt door een handlanger van Mo, Hua weet echter ondanks zijn verwondingen te vluchten. Al snel loopt hij Fei Chun (Sammo Hung) tegen het lijf die wonder boven wonder een leerling is van de beste Wing Chun meester van het dorp, Leung Jan (Leung Kar-Yan). Nadat hij van zijn wonden is hersteld gaat Hua in de leer bij Leung Jan om zo wraak te kunnen nemen op Mo en zijn bende.

Warriors Two wordt door nogal wat genreliefhebbers gerekend tot één van de beste martial arts films ooit. Warriors Two heeft in ieder geval heel wat voor zich, zo was het één van de eerste martial arts films die zich focuste op de moeilijke Wing Chun techniek. Ondanks het feit dat er sinds Warriors Two nog meer films de nodige aandacht hadden voor de Wing Chun stijl (ondermeer Wing Chun met Michelle Yeoh en Donnie Yen) blijft Warriors Two wellicht de film met de mooiste Wing Chun fight choreography. Sammo Hung volgde zijn regiedebuut Iron Fisted Monk op met deze Warriors Two en wat ons betreft blijf het samen met The Prodigal Son zijn beste film tot nu toe. Hong Kong expert Bey Logan vermeldde enkele jaren terug beide films in het boek "Hollywood Eeast", waarin hij een top 10 samenstelde: Ten Great Kung Fu Movies (for those who don't like kung fu). Met andere woorden een top tien van kung fu films die ook niet-genre-fans zouden moeten bekoren, en waarin hij The Prodigal Son op nummer 1 plaatste. Het lijstje bestond verder ook uit The Magnificent Butcher, 36th Chamber Of Shaolin, Martial Club, Iron Monkey, Dreadnaught, Drunken Master, Fist Of Fury, Once Upon A Time In China en de hier besproken Warriors Two. De kwaliteit van Warriors Two is niet enkel te danken aan de knappe regie en fight choreography van Sammo Hung maar ook aan de sterke cast die uit hele en halve legendes bestaat. Naast Sammo Hung zelf vinden we ondermeer ook Leung Kar-Yan (Dreadnaught, The Odd Couple), Fung Hark On (Last Hurrah For Chivalry, Police Story) en Lau Kar Wing (hier weliswaar onder de naam Chia Yung Liu) die we ondermeer kennen van Eight Diagram Pole Fighter, Legendary Weapons Of China en The Odd Couple, terug. De belangrijke rol van bankier Chan Wa wordt in Warriors Two met veel bravoure vertolkt door de Koreaanse acteur Casanova Wong. Gezien zijn kunde is het ietwat vreemd dat Wong niet meer uit zijn carrière wist te halen. Nadat hij eind jaren '70 nog in bijrollen te zien was in Drunken Master en The 36th Chamber Of Shaolin ging zijn carrière midden jaren '80 finaal de mist in. We hebben nog niet de kans gehad zijn twee laatste films te bekijken maar de namen doen ons alvast het ergste vermoeden: Kung Fu Emmanuele / Ninja Claws Of The CIA en Ninja Holocaust / 108 Golden Killers. Ondanks het matige verhaal is Warriors Two een film die ons erg aangenaam wist te verrassen.

BEELD EN GELUID
Het beeld werd in het correcte 2.35.1 formaat anamorf op dvd gezet. Gezien de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we over een voortreffelijke beeldkwaliteit spreken. Voor deze release kon Hong Kong Legends gebruiken maken van de geremasterde Fortune Star prints, wat de beeldkwaliteit duidelijk ten goede komt. Het contrast- en zwartniveau zijn overwegend goed, grain of vuil valt nauwelijks te bespeuren. Puristen zullen wellicht ontgoocheld zijn bij de vaststelling dat de gerestaureerde Kantonese track nieuwe geluidseffecten bevat. Wie hier echter zoals wij niet echt een probleem van maakt kan genieten van een redelijke track die vooral gefocust is op de center- en frontspeakers.

EXTRA'S
Zoals bij de meeste Hong Kong Legends releases krijgen we nu ook weer een informatief audiocommentaar door expert Bey Logan. Of hij in de toekomst nog veel commentaren voor Hong Kong Legends zal opnemen is maar de vraag gezien hij volgens bepaalde geruchten in dienst werd genomen door de beruchte Weinstein broers. Bey Logan komt ook geregeld aan bod in The Way Of The Warrior: The Making Of Warriors Two (45 min.) Deze interessante making of bestaat uit beelden van de film en interviews met ondermeer Sammo Hung, Casanova Wong, Leung Kar-yan en de eerder vermeldde Bey Logan. De interviews zijn enkel in het Engels ondertiteld. Naast de UK Promotional trailer en de originele bioscooptrailer van Warriors Two krijgen we ook nog de Further Attractions. Hierbij krijgen we trailers voor diverse trailers voor Hong Kong Legends en Premier Asia dvd-releases:

Hong Kong Legends: Once a Thief, Full Contact, Bullet in the Head, Wing Chun, The Prodigal Son en Iron Fisted Monk

Premier Asia: The Grudge, Champion, Volcano High, Bang-Rajan, Bichunmoo, The Warrior

CONCLUSIE
Warriors Two is een legendarische martial arts film die een mooie release kreeg op het Hong Kong Legends label. Een aanrader.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Sammo Hung
Met: Sammo Hung, Casanova Wong, Leung Kar-yan, Lau Kar-wing, Dean Shek, Fung Hark-On

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664045947


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Kantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Audiocommentaar
• Making of

Andere recente releases van deze maatschappij