:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIANA KRALL - LIVE AT THE MONTREAL JAZZ FESTIVAL
DIANA KRALL - LIVE AT THE MONTREAL JAZZ FESTIVAL
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-12
CONCERT
Diana Krall groeide op met muziek. Haar vader en moeder speelden piano en op druilerige zondagen maakte het hele gezin muziek bij grootmoeder thuis. Diana zelf begon op 4-jarige leeftijd klassieke piano te studeren. Bij de schoolband speelde ze jazz samen met bassleraar Bryan Stovell. Haar eerste grote optreden speelde ze in een restaurant toen ze 15 was. Een beurs van het Vancouver Jazz Festival gaf haar de kans te studeren aan het beroemde Berklee College of Music in Boston. Ondertussen raakte ze bevriend met Jeff Hamilton en bassist Ray Brown die haar aanmoedigden om naar Los Angeles te verhuizen. Daar studeerde ze met pianist Jimmy Rowles en samen met Jeff Hamilton, John Clayton en de steun van Ray Brown nam ze haar eerste album Stepping Out op. Vervolgens keerde ze terug naar Canada en zette ze haar studies verder met bassist-pianist Don Thompson. Uiteindelijk belandde ze in 1990 in New York en maakte ze een geweldige opmars.

Het concert voor deze dvd werd opgenomen tijdens het Montréal Jazz Festival in juni 2004. Claude Nobs startte het festival meer dan 30 jaar terug met ongeveer 1000 luisteraars. Ondertussen is het uitgegroeid tot één van de grootste muziekevenementen met meer dan 1000 artiesten. Het festival zorgt voor ongewone en unieke combinaties van muzikanten wat soms tot prachtige momenten leidt. De ondertussen ervaren pianiste en zangeres met subtiel modulerende en rokerige stem krijgt gezelschap van bassist Robert Hurst, drummer Peter Erskine en gitarist Anthony Wilson. Het kwartet speelt volgens standaarden die al vele malen zijn vertoond, maar doet dat met een frisse aanpak en een ongelooflijke perfectie. Het merendeel van de nummers komt van het album The Girl in the Other Room. Een overzicht van de nummers op de dvd:

1. Sometimes I Just Freak Out
2. All or Nothing at All
3. Stop this World
4. The Girl in the Other Room
5. Abandoned Masquarade
6. I´m Coming Through
7. Temptation
8. East of the Sun (and West of the Moon)
9. Devil May Care
10. Black Crow
11. Narrow Daylight
12. Love Me Like a Man
13. Departure Bay

BEELD EN GELUID
De anamorfische beeldtransfer is van middelmatige kwaliteit. Het beeld ziet er wat zacht uit; net alsof er een filter over ligt. Die vaseline look heeft tot gevolg dat het detail niet goed doorkomt en creëert een wat wazige indruk. De scherpte is over het algemeen redelijk in orde, maar de kwaliteit lijdt toch duidelijk onder de zachte aanpak. Voor de rest kan de transfer er best mee door met een degelijk contrast, goed zwartniveau en warme kleuren. Verder zijn er geen storende factoren merkbaar zoals bijvoorbeeld compressieproblemen.

In tegenstelling tot de middelmatige beeldkwaliteit valt het geluid veel beter in de smaak en maar goed ook. Het 5.1 geluidspoor is duidelijk een upmix, want de stem van de zangeres is op alle luidsprekers hoorbaar wat bij echt meerkanaalsgeluid niet het geval zou zijn. De nadruk ligt wel op de fronts, maar de stem komt ook duidelijk door op de surround luidsprekers. De subwoofer ondersteunt het geheel zonder zichzelf op te dringen. Het is misschien wat onverwacht, maar onze voorkeur gaat uit naar het 2.0 geluidspoor waarbij de zang intenser klinkt. Zelfs bij een hogere geluidssterkte klinkt het geluid zuiver zodat je uitgebreid kunt genieten van het concert.

EXTRA’S
Zoals bij veel muziekconcerten op dvd is er maar een beperkt aantal extra’s aanwezig. Je kan kijken naar de muziekvideo van Narrow Daylight, de discografie doorbladeren en een fotogalerij bekijken.

CONCLUSIE
Na jaren en jaren werk heeft Diana Krall de top in de jazzwereld bereikt en de vraag is wat de toekomst zal brengen. Vooruitgang lijkt onmogelijk. De dvd is een absolute must voor de fans, maar kan ook andere muziekliefhebbers bekoren. De release is niet zo indrukwekkend als Live in Paris, maar blijft zeker genietbaar.


cover
Studio: Universal Music

Regie: Pierre Séguin
Met: Diana Krall, Anthony Wilson, Robert Hurst, Peter Erskine

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2004

Leeftijd:
NR

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
602498649367


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Narrow Daylight video,
• Photo Gallery,
• Discography

Andere recente releases van deze maatschappij