:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT, THE
ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-06-15
FILM
Trumpet is overleden en wordt begraven door zijn vriend Ralph (Terence Stamp), een oudere transseksueel die zich Bernadette Bassenger laat noemen. Van vriend en collega Anthony 'Tick' Belrose (Hugo Weaving) krijgt hij het voorstel om gedurende 4 weken op te treden in een travestieshow in Alice Springs (Midden Australië) want Ralph zit thuis toch maar te janken. Hij besluit om op het voorstel in te gaan. Samen met Anthony en de jonge Adam Whitely (Guy Pearce) begint hij aan de voorbereiding van de lange reis van Sidney naar Alice en op een ochtend vertrekken ze met hun bus Priscilla voor een avontuurlijke tocht door het Australische binnenland op zoek naar succes en een inkomen.

Twee drag queens en een transeksueel: niet meteen een dagelijks gezicht op het Australische platteland, bevolkt door traditionele en conservatieve gemeenschappen die weinig gewend zijn. Bovendien hebben Anthony en Adam de gewoonte om zich letterlijk op te tutten als ze op stap gaan en zijn ze niet bang voor een rel. Alleen Ralph doet het kalmpjes aan en is als ervaren oudere man in staat om brandjes te blussen en Adam uit moeilijke en gevaarlijke situaties te redden. Want Ralph mag dan al een oud en lelijk wijf zijn (dixit Adam), levenservaring heeft hij wel. Anthony, die de tournee heeft georganiseerd, blijkt inmiddels welbepaalde redenen te hebben om naar Alice Springs te gaan, redenen die de beide andere mannen niet op prijs stellen. Wanneer Anthony de hoofdweg verlaat en een zandweg inslaat – een binnenweg die de rit zal verkorten – stort hij zichzelf en zijn beide collega’s in een onbekend avontuur en wanneer na enkele uren de motor van de bus het opgeeft, is de ramp compleet. Gelukkig is er dan Ralph.

The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert is een comedy die uw denkwijze en uw gevoelsleven zal veranderen en zeer belangrijk: de manier waarop u zich kleedt. Met deze slagzin strijkt Stephan Elliott in 1994 neer op het Festival van Cannes om er een daverend succes in ontvangst te nemen. Priscilla, een grappige, humoristische en tegelijk intelligente film slaat er in als een bom en wordt naderhand in 15 Europese landen uitgebracht. Stephan Elliott voert twee homo’s en een travo op die met hun lavendelkleurige bus naar een voor Anthony belangrijke afspraak rijden en ondertussen her en der een optreden weggeven voor geïnteresseerde en minder geïnteresseerde toeschouwers. Hun verschijning zorgt voor hilariteit, maar soms ook voor afkeer en vijandigheid en Elliott deinst er niet voor terug om de problematiek uit te diepen. Ralph, omgebouwd en het aanvaardingsproces achter de rug, is degene die stevig in z’n schoenen staat en het vaak luidruchtige en in alle geval excentrieke en exotische gezelschap uit de problemen houdt. Dat lukt niet altijd, want Adam, jong en niet in te tomen, gaat wel eens te ver en moet dan ook de consequenties van zijn optreden dragen.

Stephan Elliott kent de Australische gayscène uit zijn tijd in Sidney: halfweg de jaren'80 is er een golf van homo-outing met een typisch Australisch karakter: minder politiek georiënteerd en exuberanter van uitzicht dan in de rest van de westerse wereld, met opvallende vestimentaire interesses en bekommernissen en een zeer belangrijke aanwezigheid van transseksuelen en travestieten. Hij besluit om met het idee iets te doen en zet in minder dan 14 dagen een script op papier met als hoofdthema’s vriendschap, familie en liefde. Terence Stamp, de slechterik in menig Engelse film, is de oudere melancholische transseksueel die net z’n vriend heeft verloren en op z'n 55ste op zoek is naar een definitieve bestemming; Adam is de jonge wolf, de onstuimige homo die vindt dat hij het recht heeft om zichzelf te zijn en die ervaart dat het leven hard kan zijn voor wie buiten de standaardmaten en de standaard gedragscodes valt; Anthony is de eeuwige twijfelaar die zijn companen vergeet mee te delen dat hij door zijn ex-vrouw is gecontracteerd voor vier weken optreden in Alice en die niet weet of hij een goede vader zou kunnen zijn. Elliott zet het drietal in een kaal en woestijnachtig landschap met een collectie sprookjesachtige en knotsgekke kostuums, geïnspireerd op de oude Romeinen en Grieken, de Zweedse popgroep Abba, Startrek, Star Wars en andere sf-successen. Doorspekt met klassiek geworden liedjes vanaf de jaren’40 tot Mamma Mia, is The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert naast een dolkomische comedy ook nog een eerste klas musical met aantrekkelijke acteerprestaties en uitzinnig mooie ensceneringen die tot de verbeelding spreken. Het gehakketak tussen Ralph/Bernadette, Anthony en Adam is vaak op het cynische af, maar de haat, nijd en ergernis duurt nooit lang en de vriendschap en de wederzijdse bekommerdheid wint het uiteindelijk altijd van de negatieve gevoelens.

Het is niet de bedoeling u het verhaal te vertellen van deze roadmovie. Laat het volstaan om te vermelden dat de film verder gaat dan het grappige en humoristische aspect of de exotische aanblik van de heren, al dan niet in hun exuberante kostumering. Er is niet echt sprake van een drama en de maker heeft ook niet de bedoeling om de problematiek van homoseksuelen en transseksuelen uit de doeken te doen. Toch slaagt hij er in om in deze lichtvoetige comedy voor meerwaarde te zorgen door voor elk van de drie karakters een eigen lotsbestemming in het verhaal in te bouwen. Anthony heeft duidelijke bedoelingen, bij Ralph en Adam komt het besef pas later.

MGM brengt twee versies van deze dvd op de markt: de enkelvoudige met de film en de extra’s (deze recensie) en een versie die ook de soundtrack van de film bevat. Wie valt voor torch songs die het in gayclubs meestal goed doen, kan de aanschaf van de iets duurdere versie overwegen. De cd is die investering zeker waard.

De ontwerpers van de drag queenkostuums, Lizzy Gardiner en Tim Chappel, kregen van de Academy in 1994 een Oscar voor het Best Costume Design.

BEELD EN GELUID
The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert is een feest voor het oog. De felle kleuren van de kostuums gecombineerd met het felle zonlicht van Midden-Australië en de contrasterende tinten van het soms groene en andere keren dorre landschap zorgen voor een unieke feel good-ervaring. Door middel van helicopteropnamen wordt de schoonheid van het landschap met zijn duizend schakeringen nog beter zichtbaar gemaakt. Op de dvd staat het allemaal net zo mooi als bij de release van de film in 1994, zonder beschadigingen of vuiltjes, zonder compressiefouten. Het geluid van deze dvd is fenomenaal. Het kan beluisterd worden in het originele Engels, in het Frans en het Duits, telkens in Dolby Digital 5.1. Vooral de vele muziekfragmenten doen daar hun voordeel mee, met de muziek vooraan en de bijgeluiden in de surround.

EXTRA'S
Een hele rits extra's begeleidt deze dvd. Er is Birth of a Queen, een documentaire over de film met daarin een lang gesprek met de regisseur over het idee van de film, de voorstelling op het Festival van Cannes, de keuze van de acteurs, de aandacht voor de kostumering, het belang van de grime en de contacten met Bjorn van Abba over het gebruik van hun muziek in de film. Verwijderde Scènes bevat vier fragmenten die de film niet hebben gehaald waarvan twee die misschien toch wel ten onrechte zijn weggesneden. Tidbits from the Set bevat 13 korte interviews met de acteurs over hun motivering en hun voorbereidingswerk, The Bus from Blooperville, een reeks grappige en mislukte opnamen, het Commentaar van de Regisseur dat geïnteresseerden tijdens de film kunnen laten meelopen, de Originele Bioscooptrailer en de Teaser Trailer.

CONCLUSIE
The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert is een zeer onderhoudende comedy, een unieke film met een zeer aparte look, komisch, grappig en aandoenlijk. Wie niks van holebi's en aanverwanten moet hebben laat deze film beter links liggen. Wie kan relativeren en door de overdrijvingen heen kijkt, openstaat voor andere ideeën en alternatieve levens- en gedragswijzen, kan zich met deze film meer dan anderhalf uur amuseren, de sleur van elke dag aan de kant zetten en ongestoord genieten van een pretentieloze en goedgemaakte productie.


cover
Studio: MGM

Regie: Stephan Elliott
Met: Terence Stamp, Hugo Weaving, Guy Pearce, Bill Hunter, Rebel Russell, John Casey, June Marie Bennett, Leighton Picken, Julia Cortez

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626024767


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digitial 5.1
Duits / Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire "Birth of a Queen"
• Verwijderde Scènes, Bloopers
• Tidbits from the Set
• Trailer en Teaser Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij