:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUSH
RUSH
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-17
FILM
Voor alle duidelijkheid gaat deze recensie over de politiethriller en niet het sportdrama over Niki Lauda dat Ron Howard in 2013 maakte.

Amerika, 1975. Het land is wakker geschud door het Watergate-schandaal. In Texas geeft luitenant Dodd (Sam Elliot) de opdracht aan Jim Raynor (Jason Patric) om undercover te gaan in het drugsmilieu. Dat lukt alleen als hij zichzelf voordoet als junk. De heroïne wordt vervangen door een laxeermiddel, en om het allemaal geloofwaardig te maken moet hij samen met een vrouwelijke collega een junkiekoppel gaan vormen. Net zoals in Silence Of The Lambs valt het oog van Raynor op een pas afgestudeerde studente uit de politieacademie: Kristen Cates (Jennifer Jason Leigh). Raynor legt de eerder naiëve Cates uit dat ze alleen maar elkaar hebben, en hij leert haar hoe ze heroïne op de juiste manier moet inspuiten zonder dat er al te veel argwaan van komt. Het hoofddoel is de drugbaas Will Gaines (Gregg Allman, die geen enkel woord zegt) te klissen. Raynor heeft het goedje sterk onderschat, want hij raakt zelf verslaafd aan de drugs, en bovendien wordt hem van bovenaf opgelegd om het bewijsmateriaal tegen Gaines te vervalsen.
De film werd gemaakt door Lili Fini Zanuck. Met zo’n naam kan je alleen maar producer zijn, en dat was de gewezen echtgenote Richard D. Zanuck (de grote man achter de carrière van Tim Burton en Steven Spielberg) ook. Rush was haar enige film, en voor de rest was ze de producente van onder meer Driving Miss Daisy, Cocoon en Reign Of Fire. Gelukkig is het meer geworden dan een probeersel, want hoewel de film net dat tikkeltje meer ontbreekt om met de twee duimen te gaan lopen, blijft Rush een solide film met verschillende wendingen. Nooit levert deze thriller verassingen af, maar door het prachtige acteerwerk van Jason Patric en Jennifer Jason Leigh blijft het toch een film die twee uur weet te boeien.
Het is ontzettend grappig dat men aan Tom Cruise vroeg om de hoofdrol te spelen, maar die weigerde omdat hij geen zin had om een junk te vertolken, maar hij zou wel in 2022 Narc financiëren. Jawel, een film over undercoverwerk in het drugmilieu met Jason Patric (!) en Ray Liotta in de hoofdrollen. Wie de azijnpisser wil uithangen, kan struikelen over het feit dat Lili Fini Zanuck kiest voor een clichématig beeld van de drugswereld, maar eigenlijk stoort dit niet., vooral omdat Rush eerder een vuile Hollywood-film is, waardoor alles vrij realistisch overkomt. Rush heeft wel wat tijd nodig om in gang te komen en het mocht allemaal wel wat gedurfder en gevaarlijk zijn, maar toch verdient deze film meer dan de status van vergeten titel die hij nu heeft.

BEELD EN GELUID
Ook al lijkt het er soms op dat de dvd iets uit de prehistorie is, loont het absoluut de moeite om nog eens zo’n ouderwets dvd-schijfje op te snorren, en dat geldt zeker voor Rush. Wie deze aangename politiefilm absoluut op Blu-ray wil, moet zich wenden tot het Amerikaanse Kino Lorber, maar de dvd die destijds is uitgebracht op MGM (en nog wel te vinden is) heeft een meer dan uitstekende kwaliteit die je geen seconde doet verlangen naar een upgrade. De detaillering is perfect en ook de kleuren ogen uiterst mooi. De geluidsband is een degelijke Dolby Digital 5.1 die doet wat hij moet doen, vooral op het einde als alles ontspoort en we meer in een actiefilm zitten.
EXTRA’S
Het enige negatieve aan deze dvd is dat er hier niks van bonusmateriaal te vinden is.

CONCLUSIE
Rush is een iewat ongeloofwaardige, maar meer dan degelijke politiethriller over twee infiltranten in het drugsmilieu.cover
Studio: MGM

Regie: Lili Fini Zanuck
Met: Jason Patric, Jennifer Jason Leigh, Sam Elliott, Max Perlich, Gregg Allman, Tony Frank

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717438131061


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Deens, Zweeds, Noors, Portugees, Grieks, engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij