:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILENCE OF THE LAMBS, THE
SILENCE OF THE LAMBS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-11

FILM
Gebaseerd op het boek van Thomas Harris, vertelt The Silence Of The Lambs het verhaal over Clarice Sterling (Jodie Foster), een nieuwe FBI-agente in opleiding. Zij wordt belast met de moeilijke taak om de opgesloten psychiater en seriemoordenaar Hannibal 'the Cannibal' Lecter (Anthony Hopkins) te ondervragen in de hoop wat meer informatie te krijgen omtrent een andere seriemoordenaar, Buffalo Bill. Tijdens de eerste ondervraging weigert Lecter alle medewerking, maar als hij te weten komt dat Clarice getraumatiseerd is, is hij toch bereid om haar informatie te verschaffen. De ondervraging gebeurt evenwel op zijn manier, via een 'quid-pro-quo'-sessie: zij vertelt over het trauma dat ze opliep tijdens haar jeugdjaren en in ruil verschaft hij nuttige informatie over Buffalo Bill. Ondertussen raakt Clarice steeds meer op het spoor van de seriemoordenaar, wat leidt tot een spannende finale.

The Silence Of The Lambs is een thriller van regisseur Jonathan Demme. Het boek waarop de film is gebaseerd, is een absolute aanrader, maar blijft (uiteraard) beter dan de film. De film is een terechte winnaar van de vijf belangrijkste Oscars in 1991: beste film, beste acteur, beste actrice, beste regie en beste script.

BEELD EN GELUID
Deze dvd dateert uit 1998 en toen waren nog niet alle maatschappijen vertrouwd met de kwaliteit die een anamorfe transfer biedt. Criterion, reeds jaren actief op het gebied van Laserdisc, bracht pas onlangs een anamorfe dvd op de markt. The Silence Of The Lambs heeft een 1.85:1-beeldformaat, maar jammer genoeg geen anamorfe transfer. De beeldkwaliteit is redelijk goed, alhoewel niet altijd foutloos. De film heeft veel donkere en duistere scènes die er toch goed uitzien. Het geluid is een Dolby Surround 2.0-mix die echter wat zwakjes klinkt. De film steunt vooral op dialogen waardoor de surrounds slechts af en toe gebruikt worden voor de achtergrondgeluiden. Ik moest wel het volume van mijn center kanaal verhogen omdat de dialogen anders minder goed verstaanbaar zijn. Al bij al een matige mix.

EXTRA'S
Criterion heeft al jarenlang een goed reputatie als het op extra's aankomt. Meer dan de helft van de dvd's worden voorzien van een heleboel interessante extra's. Om te beginnen is er een audiocommentaar met regisseur Jonathan Demme, Anthony Hopkins en Jodie Foster, scenarist Ted Tally en FBI-consultant John Douglas, bestaande uit gemonteerde stukjes dialoog. Ten tweede krijgen we zeven verwijderde scènes, waarvan enkele daadwerkelijk verwijderd zijn, andere scènes bevatten of langere en alternatieve versies van scènes uit de film. Vervolgens is er een storyboard-to-filmvergelijking voor één bepaalde scène en zijn er storyboards voor verschillende andere scènes. Ten slotte zijn er twee tekstrubrieken: FBI Crime Classification Manual waarin verschillende types van sexuele misdaden beschreven worden en Voices of Death dat verklaringen toont van ter dood veroordeelde seriemoordenaars.

CONCLUSIE
De extra's zijn niet echt overdonderend. Wat we hier eigenlijk ook wel een beetje missen is een Making-of-documentaire met interviews. Omdat deze Criterion-release eigenlijk al een beetje een speciale editie is, vermoed ik dat er binnen afzienbare tijd geen nieuwere release van The Silence Of The Lambs zal worden uitgebracht.
cover
Studio: Criterion Collection

Regie: Jonathan Demme
Met: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
1

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1991

Leeftijd:
R

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
715515009133


Beeldformaat:
1.85:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audio Commentaar door regisseur Jonathan Demme, Jodie Foster, Anthony Hopkins, scenarist Ted Tally en FBI-consultant John Douglas
• 7 Verwijderde Scènes
• Film-to-storyboardvergelijking
• FBI crime classification manual
• Voices Of Death

Andere recente releases van deze maatschappij