:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STIGMATA
STIGMATA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-08-25
FILM
De komst van het magische jaar 2000 inspireerde blijkbaar verschillende mensen tot het maken van films met een godsdienstig thema waarin het geloof, God en/of de duivel centraal staan. Stigmata is zo een film. Hij vertelt het verhaal van Frankie Paige (Patricia Arquette), wonende in een groot appartement en kapster van beroep. Haar moeder is op trektocht in Brazilië en koopt er op de markt een rozenkrans die eigenlijk gestolen is van een pas overleden plaatselijke priester. Ze stuurt de rozenkrans naar haar dochter als cadeau, maar vanaf dan gebeuren er vreemde dingen in het leven van Frankie. Ze krijgt wonden op haar lichaam en de dokters vermoeden dat ze die zelf heeft aangebracht. Kardinaal Daniel Houseman (Jonathan Pryce) belast priester Andrew Kiernan (Gabriel Byrne) met het onderzoek. Hij herkent haar wonden als stigmata, de wonden die Jezus had. Frankies gedrag wordt steeds vreemder en verontrustwekkender. Ze brengt boodschappen over in een vreemde en onverstaanbare taal en Andrew beseft dat hier meer aan de hand is. Beetje bij beetje ontrafelt hij het mysterie, maar komt tot de ontdekking dat er sprake is van een groot geheim.

Stigmata was een flop aan de box-office en dat verwondert niet echt. Aan de acteerprestaties zal het zeker niet te wijten zijn, maar films met dergelijke thema's vlogen ons rond de oren de voorbije maanden en echt denderend waren ze niet. Origineel is het concept evenmin, daarvoor komt deze film teveel in het vaarwater van onder meer The Exorcist. De regie is met momenten nogal heftig en dat stoort, Wainwright was voordien een videoclipregisseur en dat is er aan te merken. Ik raad aan om deze dvd indien mogelijk te huren, nadien kan je nog beslissen of je al dan niet tot de aankoop wenst over te gaan.

BEELD EN GELUID
MGM heeft goed werk verricht met deze release. De film werd met een anamorf 2.35:1-beeldformaat op dvd gezet. Het beeld is heel goed, zonder ruis, foutjes of krassen. De film is van origine zeer donker, overtrokken met een blauw-grijze tint. Het geluid is Dolby Digital 5.1 en klinkt zeer goed. Gedurende de openingsscène wordt de surround field volledig opengetrokken,en dus worden de 5.1-mogelijkheden volledig benut.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's schiet deze dvd niet tekort. We krijgen een alternatief einde dat je kan selecteren aan het begin van de film (of nadien via het menu), de documentaire "Divine Rites" The Story of Stigmata, enkele verwijderde scènes, een muziekvideo van Natalie Imbruglia, een audiocommentaar door regisseur Rupert Wainwright en een boekje van 8 pag. plus een bioscooptrailer.


cover
Studio: MGM

Regie: Rupert Wainwright
Met: Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce, Nia Long, Rade Sherbedgia

Film:
4/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
1999

Leeftijd:
18

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626006312


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Hongaars, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Alternatief einde
• "Divine Rites" The Story of Stigmata
• Verwijderde scènes
• Muziekvideo Natalie Imbruglia
• Audiocommentaar door regisseur
• Boekje van 8 pag.
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij