:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN, LE
FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN, LE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-27
FILM
Het verhaal draait rond Amélie Poulain (Audrey Tautou) die als kind door haar ouders van de buitenwereld werd afgeschermd. Ze heeft bijgevolg de wereld op een andere manier bekeken zonder er zelf actief aan deel te nemen. Op latere leeftijd ontdekt ze haar lot: mensen opnieuw gelukkig maken. Dit voert ze op verschillende manieren uit, door mensen te helpen, door ze een duwtje in de rug te geven, door hen een stukje uit hun jeugd terug te schenken. Tijdens de uitvoering ervan ontmoet ze de schuchtere Nino Quincampoix (Mathieu Kassovitz) die mislukte en weggesmeten pasfoto's verzamelt en ze in een album kleeft. Ergens wakkeren er in haar gevoelens voor deze kerel maar haar eigen leven een tikkeltje gelukkiger maken, blijkt al heel wat moeilijker.

Toegegeven, niet alle Franse films zijn de moeite waard, succesvolle komedies als Taxi of Les Visiteurs, die aan de lopende band geproduceerd worden, kunnen ons niet echt bekoren. Maar geregeld slagen onze zuiderburen er in echte pareltjes af te leveren. Le Fabuleux Destin D'Amélie Poulain is daar het beste bewijs van. Regisseur Jean-Pierre Jeunet, die tot nu toe slechts een viertal langspeelfilms regisseerde waaronder het lauw onthaalde Alien Ressurection, presteert hier opieuw als vanouds. De kwaliteit van zijn films Delicatessen en La Cité Des Enfants Perdus wordt met deze prent opnieuw benaderd. Jeunet laat de prent vlot van start gaan waarbij in een hoog verteltempo de belangrijkste karakters worden voorgesteld. Jeunet wisselt emoties af met een portie humor en absurditeit maar weet goed genoeg waar de grens ligt. Le Fabuleux Destin... is zo'n film waar je je goed bijvoelt tijdens het kijken maar ook nadien blijft dat gevoel aanwezig. Gedurende de hele film acteert Audrey Tautou werkelijk fantastisch en weet ze op een ingetogen manier een onzekere Amélie neer te zetten. Ook Mathieu Kassovitz bewijst hier dat zijn acteerprestaties even goed zijn als zijn regisseurskunsten (La Haine, Les Rivières Pourpres).

BEELD EN GELUID
De technische kwaliteit van deze release is uitstekend te noemen. De film heeft een 2.35:1 beeldformaat dat bovendien anamorfisch op DVD gezet is. Het beeld bevat veel detail en scherpte en een prima contrast. Het speciale kleurenpalet (met gebruik van filters) dat Jeunet op het witte doek toverde, komt hier volledig tot zijn recht. Jammer genoeg merk je hier en daar wel compressiefouten. Voorts blijft de print vrij van vuiltjes of andere beschadigingen. De geluidskwaliteit scoort eveneens hoge toppen. Desondanks deze film zich niet leent tot overdonderende geluidseffecten weet de DTS 5.1 track (754 kbps) toch de beschikbare kanalen optimaal te benutten waarbij de surrounds voornamelijk gebruikt worden voor achtergrondgeluiden en de mooie soundtrack. Dialogen klinken helder en verstaanbaar. Kijkers die het zonder DTS-weergave moeten stellen, kunnen gerust zijn. De Dolby Digital 5.1 (448 kbps) laat zich ook van zijn beste kant horen, echter iets ruwer, en minder gespreid en gedetailleerd dan de DTS track.

Vermeldenswaardig is de speciale ondertiteling. Deze is volledig afgesteld op doven en slechthorenden. Zo krijgen de ondertitels verschillende kleuren die telkens een verschillende situatie aanduiden. Zo hebben normale dialogen die in beeld plaatsvinden witte ondertitels; de dialogen van een persoon die buiten beeld staat, worden in het geel aangeduid; de vertelstem die de film begeleidt, heeft blauwe ondertitels. Daarnaast worden scènes met achtergrondgeluiden, muziek of veel lawaai aangeduid met drie streepjes die links onderaan in beeld verschijnen. De kleur wijzigt naargelang de sterkte van deze geluiden. Een lovenswaardig initiatief van TF1 Vidéo!

EXTRA'S
Le Fabuleux Destin... bestaat in twee speciale uitvoeringen. Enerzijds heb je een mooie metalen doch gelimiteerde box met een dubbeldvd, een cd met de filmmuziek, posters, foto's, polaroïds en een boekje; en anderzijds heb je de normale versie die wij hier bespreken bestaande uit een dubbeldvd verpakt in een kartonnen hoesje. Het bonusmateriaal mag dan al niet over de hele lijn boeiend zijn, enkele features zijn wel het beluisteren of bekijken waard.

Disc 1:
Regisseur Jean-Pierre Jeunet begint zijn audiocommentaar met een nogal eigenaardige opmerking: "om de magie van de film te behouden, beluister je mijn commentaar beter niet." Dat hebben we dus niet gedaan want Jeunet's commentaar is best boeiend om naar te luisteren en belicht haast elk aspect van de film waarbij zelfs uitleg betreffende de kleinste details niet ontbreekt. Naast de internetlink, dat we bezwaarlijk een extra kunnen noemen, bevindt er zich voor slechtzienden en blinden nog een handige extra, "Audiovision" genaamd. Selecteer je deze geluidstrack worden de beelden die op het scherm verschijnen door een vertelstem verteld.

Disc 2: de extra's worden onderverdeeld in een aantal rubrieken.
• Le Café: een zwartwit filmpje "Foutaises" (7 min.) met acteur Dominique Pinon; een storyboard sequentie; een reeks proefopnames (6 min.).

• Le Métro: teasers, trailer en filmaffiches.

• La Foire: promotiefilmpje (6 min.) waar de regisseur en acteurs vragen uit een publiek beantwoorden; een interview met regisseur Jean-Pierre Jeunet (20 min.) waarin hij honderduit vertelt over de productie van de film.

• La Gare: filmografieën van Jean-Pierre Jeunet, Audrey Tautou en Mathieu Kassovitz; een featurette met beelden tijdens de casting van de acteurs.

• Chez Amélie: "Home Movie" (13 min.) toont de samenstelling van het fotoalbum dat in de film gebruikt wordt en de totstandkoming van de 15 orgasmescènes; de bloopers tijdens de opnames krijgen we te zien in het filmpje "Les fantaisies d'Audrey Tautou"; foto's van de acteurs en tijdens de opnames worden gebundeld in "les photos du tournage".

Om af te ronden bevat deze schijf nog een verborgen extra (easter egg). Hier vind je een screensaver en enkele wallpapers voor de pc.

CONCLUSIE
Een film waar je je goed bijvoelt; een film vol emotie, humor en absurditeit; een film die je niet loslaat. Le Fabuleux Destin D'Amélie Poulain heeft het allemaal en is het bekijken meer dan waard! De DVD scoort op technisch vlak zeer goed. De extra's zijn in grote getallen aanwezig doch niet allemaal even interessant. Pluspunt is dat de mogelijkheden van DVD ten volle benut worden, en dan hebben we het over de speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden en de optie Audiovision voor slechtzienden en blinden. De DVD en de film zijn enorme aanraders!


cover
Studio: TF1 Vidéo

Regie: Jean-Pierre Jeunet
Met: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Dominique Pinon

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2001

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3384442017237


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Frans
Extra's:
Disk 1:
• Audiovision
• Audiocommentaar door regisseur
Disk 2:
• Internetlink
• Featurette
• Proefopnames
• Trailer en teasers
• Filmaffiches
• Promotiefilmpje
• Interview regisseur
• Home Movie
• Bloopers
• Fotogalerij
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij