:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EFFRONTÉE, L'
EFFRONTÉE, L' (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-04-22
FILM 
Na in 1983 de thriller Mortelle Randonnée met Michel Serrault en Isabelle Adjani te hebben gedraaid, had regisseur Claude Miller enorm veel zin om iets anders te doen: het maken van een coming-of-age-film, ook al zal men in die tijd deze term nog niet hebben bedacht. De keuze viel op de verfilming van de roman The Member Of The Wedding (ook bekend als Frankie Addams) van Carson McCullers. Meteen na het zien van Paroles Et Musique uit 1984 met Catherine Deneuve en Christopher Lambert wist de Franse filmmaker dat Charlotte Gainsbourg de hoofdrol van zijn film moest krijgen, ofschoon de dertienjarige amper een paar minuten te zien was. Het werd een droomkeuze. Niet alleen omdat Charlotte op prille leeftijd toonde dat ze een grote actrice was, maar er was ook de factor Serge Gainsbourg die in binnen- en buitenland op het toppunt van zijn roem stond en door de schandaalhit Lemon Incest zijn piepjonge dochter meetrok in zijn succesverhaal. A star is born, ten minste in Frankrijk toch. L’Effrontée werd een hit en zowel Charlotte Gainsbourg, als Bernadette Lafont mochten met een César naar huis, wat het Franse equivalent voor de Oscar is. Jaren na datum is L’Effrontée misschien wel wat gedateerd, toen was alles simpel weet je wel, maar door de frisheid en de acteerprestaties blijft de film overeind. En zelfs meer dan dat, het is een klassieker voor alle generaties. Jaren geleden verscheen de film eindelijk voor het eerst op dvd, en nu is het alweer een feestje voor de Gainsbourg-fans, want het kleinood is uit op blu-ray.

Het verhaal speelt zich af in een Frans dorpje waar niets lijkt te gebeuren. We treffen er de dertienjarige Charlotte Castang (Charlotte Gainsbourg) aan. Haar moeder verloor ze toen ze werd geboren, en haar vader die de lokale timmerman is, woont samen met zijn vriendin (Bernadette Lafont). Charlotte wordt steeds op de kop gezeten door haar oudere broer, is verlegen, vindt zichzelf lelijk en is vaak het mikpunt van allerlei pesterijen. Het depressieve meisje gaat niet zoals haar leeftijdsgenoten 's avonds op stap naar de lokale disco, wel spendeert ze haar avonden met de veel jongere Lulu (Julie Glenn). De jonge Charlotte heeft veel te vertellen, maar niemand luistert naar haar. Als de jonge beroemde pianiste Clara Bauman (Clothilde Baudon) naar het dorpje afzakt voelt Charlotte dat haar leven zal veranderen. Voor het eerst ziet Charlotte wat glamour is en daarom doet zij er alles aan om bevriend te raken met de wereldvreemde (wat verwaande) componiste. Charlotte gelooft volop in haar dromen, maar daardoor vervreemdt ze ook meer en meer van de echte wereld.

Voorwaarde om te kunnen genieten van dit verhaal is dat je wil meegaan in de naïviteit van het verhaal. De tijden zijn wel wat veranderd zoals dat heet, maar we denken toch niet dat in 1985 tienjarige pianistes achterna gezeten werden door bezeten leeftijdsgenoten voor een handtekening. Miller deinst er ook niet voor terug om gladgestreken stereotypes uit de kast te halen die de aaibaarheidsfactor van de personages uit Jommeke evenaren. Ook de Italodisco-hit Sarà Perche Ti Amo van Ricchi e Poveri die te pas en te onpas wordt gebruikt mocht iets minder. Maar toch, dit heeft allemaal zijn charmes en dat maakt L’Effrontée net zo uniek. Een tienerportret dat gerust aan te raden is voor de fans van de John Hughes-films van weleer, weliswaar met een Frans kantje en een ongelooflijke Charlotte Gainsbourg. 

BEELD EN GELUID
Een paar jaar geleden verscheen via TF1 Video (tegenwoordig één van de populairste streamingdiensten in Frankrijk) L’Effrontée op dvd. Deze heeft nu een upgrade via blu-ray gekregen, net als La Petite Voleuse uit 1988 die nu voor het eerst op een schijfje is verschenen. Het verschil met de blu-ray en de dvd is enorm. Vooral op beeldvlak. Van grain is er nauwelijks sprake, zelfs niet in de donkere scènes en de kleuren ogen als een heerlijke vakantie, net als de film overigens. De geluidsband is een herwerkte 2.0 en bevat tevens Franse ondertitels dewelke de dvd niet had. 

EXTRA'S
Het is niet alleen voor de betere beeldkwaliteit dat je je dvd voor een blu-ray kan inruilen, ook vind je hier drie extra’s, hoewel die in feite allemaal interviews zijn. Uiteraard in het Frans, niet ondertiteld. De meest interessante is deze met Charlotte Gainsbourg die op een kwartiertje tijd vertelt hoe het was om als verlegen kindsterretje (haar vader was letterlijk en figuurlijk God in Frankrijk) op een set te staan. Charlotte was als kind erg bedeesd, getuige een stukje uit een interview met een Franse televisiejournalist waarin de Française nauwelijks een woord durfde te spreken. Verder heeft Charlotte het over hoe haar vader daarmee om ging (Charlotte was dertien toen ze deze film draaide). Een tweede extra is Le Bel Eté De L'Effrontée: Histoire D'Un Film De Famille: dertig minuten interviews met zo wat iedereen die met de film iets te maken had, behalve Charlotte Gainsbourg die een apart hokje kreeg en regisseur Claude Miller die in 2012 overleed. Ten slotte is er nog een bizar interview met de Franse actrice Ludivine Sagnier die de film dertien minuten lang bewierookt omdat ze vindt dat L’Effrontée een blauwdruk is van haar eigen kinderjaren. 

CONCLUSIE
Goed nieuws voor de fans van Charlotte Gainsbourg en iedereen die een zwak heeft voor coming-of-age films uit de 80’s. We hebben er lang moeten op wachten, maar L’Effrontée is (net als La Petite Voleuse) beschikbaar op blu-ray. 


coverStudio: TF1 Vidéo

Regie: Claude Miller
Met: Charlotte Gainsbourg, Clothilde Baudon, Julie Glenn, Bernadette Lafont

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1985

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3384442266970


Beeldformaat:
1.66 : 1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Le Bel Eté de L'Effrontée: Histoire D'Un Film De Famille
• L'Effrontée: Mon Enfance Parallèle: Le Regard de Ludivine Sagnier
• Sous L'Aile De Claude Miller: Charlotte Gainsbourg, Souvenir De L'Effrontée


Andere recente releases van deze maatschappij