:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONAN THE BARBARIAN
CONAN THE BARBARIAN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-12
FILM
Na een eerste filmrol in Hercules In New York (1970) speelde Arnold Schwarzenegger vervolgens in Pumpin Iron, Stay Hungry en The Villain. Conan The Barbarian en Conan The Destroyer betekenden de aanloop voor een grotere filmcarrière. Zo kreeg hij in 1984 de rol van meedogenloze terminator in de gelijknamige film waarmee zijn doorbraak een feit werd. In Conan The Barbarian, naar de comic "Conan, the Cimmerian Barbarian" van Robert E. Howard's, speelt hij de rol van Conan die als jonge knaap getuige is hoe zijn hele familie uitgemoord en het dorp platgebrand wordt. Dankzij wilskracht en doorzettingsvermogen weet hij te overleven. Zijn nieuwe meester gebruikt hem als werkkracht waar hij na verloop van jaren echt gespierd en fors gebouwd wordt. Hij wordt verkocht en als vechtmachine in de arena gebruikt. Dankzij de overwinningen die hij boekt, stroomt het geld binnen. Uiteindelijk wint hij zijn vrijheid terug en gaat op zoek naar de moordenaars van zijn familie.

BEELD EN GELUID
Conan The Barbarian wordt met een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat op DVD gezet. Alhoewel de kwaliteit over het algemeen prima is, oogt het beeld toch wat gedateerd en vertoont het af en toe filmgrain en printbeschadigingen. Het contrastniveau is goed geregeld en bevat voldoende scherpte en detail. De Engelse Dolby Digital 5.1 geluidstrack (384 kbps) werd geremixed van uit de originele monotrack. Het bereik is eerder beperkt, de actie is voornamelijk in de voorste speakers geplaatst waarbij de surrounds weinig in werking treden. Dialogen blijven helder en verstaanbaar, en klinken nergens scherp of ruw. Beide transfers zijn rekening houdend met de leeftijd van het materiaal bevredigend te noemen.

EXTRA'S
Conan The Barbarian biedt een uitgebreid aanbod aan bonusmateriaal. Zo krijgen we een interessante en leerrijke documentaire "Conan Unchained: The Making of Conan" (53 min.) waarin een heleboel informatie op ons afkomt via interviews, scènes uit de film, beelden achter de schermen van de productie, het componeren van de muziek en zoveel meer. Op het einde van de aftiteling is er zelfs een leuk voorvalletje met Arnold Schwarzenegger. De audiocommentaar met Arnold Schwarzenegger en regisseur John Milius gaat zelfs grappig van start wanneer Schwarzenegger zichzelf voorstelt als regisseur John Milius en omgekeerd. De commentaartrack echter komt nogal traag op gang en bevat nog al eens pauzes. Wanneer beide heren nadien op dreef zijn, vertellen ze redelijk informatieve feiten en anecdotes. Schwarzenegger herhaalt toch iets te veel "exactly" op wat Milius te vertellen heeft. We hebben echter al veel betere commentaartracks gehoord. Een tweetal verwijderde scènes met multi-angle maken eveneens deel uit van de extra's. De korte special effects video toont ons via splitscreen één bepaalde scène met en zonder speciale effecten. The Conan Archives (12 min.) is een uitgebreide fotogalerij en bevat productietekeningen, schetsen, foto's en advertentiemateriaal waarbij de foto's automatisch op het scherm verschijnen. Om te besluiten zijn er nog twee bioscooptrailers, enkele productie aantekeningen, en biografieën van cast en crew.

CONCLUSIE
Conan The Barbarian is een brutale en onderhoudende avonturenfilm. Er rollen nogal eens afgehakte hoofden op de grond. Gevoelige kijkers zijn gewaarschuwd. Technisch scoort de DVD behoorlijk goed met zowel een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Wat extra's betreft, kunnen we nog even aanhalen dat voornamelijk de making of documentaire de moeite loont.


cover
Studio: MGM

Regie: John Milius
Met: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Mako, William Smith, Gerry Lopez, Sandahl Bergman

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626010807


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Documentaire "Conan Unchained",
• Audiocommentaar van regisseur John Milius & Arnold Schwarzenegger,
• Special effects video,
• Verwijderde scènes,
• Fotogalerij met muziek "The Conan Archives",
• Bioscooptrailers,
• Productie aantekeningen,
• Biografieën van cast & crew

Andere recente releases van deze maatschappij