:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THING, THE
THING, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-01-11

FILM
In de barre, eeuwige winter van Antarctica leeft een stel Amerikaanse wetenschappers in isolement. Hun monotone bestaan wordt plots overhoop gegooid door de komst van een wolfshond. Het dier ontsnapte uit een nabijgelegen Noors kamp waarvan de bewoners gruwelijk verminkt worden teruggevonden. Zoekend naar een verklaring hiervoor stuiten de Amerikanen op een ruimteschip dat al tientallen decennia onder het ijs moet hebben gelegen. Het wezen dat meereisde op de UFO is een gevaarlijke parasiet die andere levensvormen consumeert en ze vervolgens tot in de perfectie imiteert. In de huid van de wolfshond wist het wezen zo het Amerikaanse onderzoekscentrum binnen te dringen. De vraag rijst nu wie van de expeditieleden besmet werd door de buitenaardse indringer. Langzaam maakt een diepgewortelde paranoia zich dan ook van de wetenschappers meester en groeit het besef dat het lot van de wereldbevolking van hen afhangt... (synopsis door Dieter).

John Carpenter maakte in Halloween uit 1978 al subtiel duidelijk een immens fan te zijn van Christian Nybys (of is het Howard Hawks?) klassieke The Thing From Another World (1951). De befaamde horrorcineast moet wellicht een vreugdesprongetje gemaakt hebben toen de producenten begin jaren tachtig bij hem uitkwamen om een remake in goede banen te leiden. Dat de man capabel is, daar bestond toen nog geen twijfel over. Vers van het succes van achtereenvolgens The Fog en Escape From New York, begon Carpenter met The Thing aan de verwezenlijking van een grote jeugddroom. Als blauwdruk gebruikte hij net als Nyby en Hawks het kortverhaal "Who Goes There?" van John W. Campbell Junior.

In de cast van The Thing herkennen we uiteraard Carpenters favoriete acteur Kurt Russell, maar voorts ook karakterkoppen als Wilford Brimley, Keith David en Richard Masur. Het acteerwerk is zonder meer uitstekend, maar het is de vakkundige regie van Carpenter én het zijn de geweldige make-upeffecten van de beroemde Rob Bottin, maar daarover zo dadelijk meer, die van de film één van de beste horrorfilms aller tijden maken. Met meesterlijke precisie laat de regisseur de paranioa en claustrofobie zowel bij de kijker thuis, als bij de filmpersonages gestaag  aanzwellen. Carpenter legt de focus niet op het 'ding', maar wel op wat die gevoelens bij de mens in het algemeen doen en dat is net de grote sterkte van de film. Deze bewuste scènes zijn stuk voor stuk vakkundig in beeld gebracht en de spanning is te snijden, mede omdat je niets anders kunt dan meeleven met de personages. Zelfs na meerdere kijkbeurten kan je niet anders dan concluderen dat de film straf is opgebouwd. Zelfs al weet je al wat of wie, toch zal je jezelf er meermaals op betrappen dat je helemaal op het verkeerde spoor zit dat Carpenter heeft opgezet. The Thing is spannend en vooral ook erg sfeervol, mede dankzij de sterke soundtrack van Ennio Morricone.

Een ander punt waaraan de film zijn status te denken heeft (The Thing kampeert op het moment van schrijven op de 174ste plaats in de befaamde 'Top 250' van Imdb), is het duizelingwekkende en briljante werk van make-uptovenaar Rob Bottin (Robocop, Seven). Het originele creatuur is tegelijk prachtig en schokkend en toen we de film voor het eerst voor ogen kregen, achtervolgde het afzichtelijke wezen ons in onze diepste nachtmerries. Na de elfendertigste kijkbeurt loopt het allemaal zo een vaart niet meer, maar dat neemt niet weg dat het wezen ontzag en angst blijft inboezemen. Als het ooit tot een remake komt, dan mogen de CGI-experten erg vroeg opstaan om dit huzarenstukje te evenaren. Dat geldt overigens ook voor al de rest van deze genreklassieker.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is over het algemeen goed scherp, met een uitstekend contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de heldere kleuren ogen warm en natuurlijk. Het beeld is proper opgepoetst, met sporadisch een vuiltje of een ander ouderdomsverschijnsel. Er is wat minieme filmgrain aanwezig, maar dat stoort nergens. Digitale compressiefoutjes en beeldruis zijn niet aanwezig. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt bevredigend warm, met een goede dynamiek en voldoende ambiance. De muziek komt goed tot haar recht en de dialogen klinken mooi helder en verstaanbaar. Toch wordt het hier en daar duidelijk dat het om een oudere film gaat, wanneer sommige geluidseffecten wat scheller en vlak klinken, met een beperkter dynamisch bereik. Ruis en andere dramatische storingen zijn wel afwezig.

EXTRA'S
Zoals gewoonlijk bij Universal kan je de hoofdfilm ook bekijken met het exclusieve ‘U-Control’. Dit houdt in dat je terwijl de film bezig is, zonder enige onderbreking zaken kan bekijken als picture-in-picture interviews en 'behind the scenes'-materiaal. Je kan eveneens je favoriete scènes aanduiden, zodat je die nadien makkelijk kan vinden en opnieuw bekijken. Er zijn een hele rits extra's aanwezig en de overgrote meerderheid is overgenomen van de eerdere laserdisc- en dvd-releases. Zo ook de audiocommentaar met John Carpenter en Kurt Russell en de 84 minuten durende documentaire Terror Takes Shape. Wat een geluk dat die niet behouden zijn, want al wat je wilde weten over het maken van deze klassieker ontdek je in de gemoedelijke audiocommentaar en in de diepgravende documentaire. Vervolgens hebben we een hele resem achtergrondinformatie die op dezelfde manier naar voren gebracht wordtn, namelijk: tekst en productiefoto's. Zo leren we iets over de achtergrond van de film, de casting, artwork- en storyboardontwerpen, locaties en hoe de productie tot stand is gekomen. Er worden eveneens twee belangrijke scènes ("De schotel" en "Het Blairmonster") doorgelicht. Je kan eerst ontwerpen en foto's bekijken, vergezeld van uitleg (bij beide ongeveer 8 min.) en nadien vergelijkingen met de scènes in kwestie (elk bijna 2,5 min.). Ook leuk zijn enkele minuten outtakes en een rits foto's van twee verwijderde scènes, wederom vergezeld van de nodige tekst en uitleg. Enkele pagina's met foto's en info omtrent de postproductie en de originele bioscooptrailer sluiten het boeltje af.

CONCLUSIE
John Carpenters The Thing is een ontegensprekelijke horrorklassieker en de Blu-ray doet deze film alle eer aan! De beeldkwaliteit is uitstekend en ook het geluid is gezien de leeftijd prima. Denk daarbij een schat aan extra's en je hebt een aanrader! Kortom, als je de eerdere uitgaves niet hebt, dan is deze uitgave sowieso een must.
 
coverStudio: Universal

Regie: John Carpenter
Met: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, Charles Hallahan, Richard Masur

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582582512


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1 
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Engels CC
Extra's:
• U-Control
• Audiocommentaar
• Terror Takes Shape
• 2 productiearchieven
• Productiefoto's
• Art & storyboards
• Locatieontwerp
• 2 sleutelscènes onderzocht
• Foto's van verwijderde scènes
• Outtakes
• Postproductie
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij