:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARDUST
STARDUST (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-11
FILM
Het Engelse dorp Wall heeft, zoals de naam het aangeeft, een dikke vette muur rondom het terrein staan. Aan de overkant van de muur zit een bres, waardoor men in Stormgard terecht komt, een magische wereld waar op de troon beluste kroonprinsen, heksen en magiërs leven. Dunstan Thorne (Ben Barnes) kan ervan meespreken, want na één nachtje plezier met een lokale schone staat er plots negen maanden later een mandje voor zijn deur, met een baby'tje, Tristan. Achttien jaar later is Tristan (Charlie Cox) uitgegroeid tot een flinke, zij het was stuntelige, loopjongen, die zijn hart verpand heeft aan het mooiste meisje van het dorp, Victoria (Sienna Miller). Victoria's hand is echter al voorbestemd voor de redelijk snoeverige Humphrey (Henry Carvill). Wanneer er ver buiten Wall een vallende ster landt, belooft Victoria zijn aanzoek toch nog eens te overwegen als Tristan erin slaagt de ster tot bij haar te brengen.

Met behulp van een babylonische kaars, een erfstuk van zijn moeder, kan Tristan toch de wereld van Stormgard betreden, en tot zijn grote verbazing is de gevallen ster géén klomp steen, maar een lichtgevend meisje (Claire Danes) dat luistert naarn de naam Yvaine, die uit de hemel is gevallen nadat ze een soort van juweel tegen haar hoofd heeft geslingerd gekregen. Het juweel is de inzet tussen zeven zonen van de oude koning van Stormgard (Peter O'Toole), die niets liever doen dan elkaar vermoorden. Diegene die het juweel terug bezorgt, mag koning worden. Eén van de zeven schakelt de andere uit (we laten de spanning er even in en zeggen niet wie de laatste is die overblijft), en ook die gaat op jacht naar de ster. Verder is de heks Lamia (Michelle Pfeiffer) op pad, aangetrokken door en gestimuleer door haar twee zusters, een soort van auguren, omdat het gloeiend hart van een star eeuwig leven kan betekenen voor wie er van kan eten, en hun voorraad hart bijna op is. Ook Lamia werpt zich in de strijd om Yvaine te pakken te krijgen, maar da's helemaal de kunst, want naarmate ze haar toverkrachten gebruikt, begint ze systematisch te verouderen tot het type actrice dat alleen nog goed is om in de eerste en laatste vijf minuten van Titanic te figureren.

Maar voor het zover is, bezaait ze het pad dat Tristan en Yvaine moeten bewandelen met een reeks dodelijke valstrikken, de ene nog venijniger dan de andere. Gelukkig krijgen ze onder meer de help van de ietwat excentrieke kapitein Shakespeare (Robert De Niro), die een affectieve band met ze heeft, en die bovendien doorziet wat voor een wezen Yvaine feitelijk is. Hij is ook de eerste die aan Tristan oppert dat mogelijk niet zijn onbereikbare Victoria zijn geliefde is, maar dat die zich wel eens dichter bij zou kunnen bevinden dan hij denkt: namelijk bij het sterrenmeisje.

Stardust
is een aardige en redelijk begeesterde fantasyfilm die uiteraard de geëigende vormen van het genre geen geweld aandoet, maar vooral door mooi opgezette visuele effecten weet te overtuigen. Toch is het duidelijk dat dit een boekverfilming is (van Neil Gaman, om precies te zijn), en dat er verhaalsmatig toch hier en daar een paar "sprongen" worden gemaakt die alleen maar logisch zullen lijken voor wie het desbetreffende boek heeft gelezen. Hier en daar gaat het scenario erg vlug, en zijn er zelfs dingen in weggelaten (plots gaat het over Victoria's verjaardag!). Best toch een titel om niet te veel bij na te denken, maar dan krijg je er ook wel een hele mooie fantasywereld voor in de plaats, waarin zeven koningszonen die elkaar het licht niet gunnen (lees: het licht = reflectie van de kroon op elkaars kop), elkaar op de meest creatieve manieren om zeep trachten te helpen. Zo loopt één van de geesten gedurende de rest van de film nog met een bijl door zijn hoofd. Niet dat het niet gezellig blijft, het doet eerder allemaal wat stripverhaalachtig aan, en echo's van andere feelgood fantasyfilms als The Princess Bride klinken voortdurend duidelijk op de achtergrond. Alleen van het zien van Michelle Pfeiffer, daar hebben we een trauma aan overgehouden, want als die straks écht ouder gaat worden, hopen we dat ze er niet zal uitzien als de heksencarnatie zoals ze ze hier neerzet, want daar kan zelfs die oude kol met haar appel uit Sneeuwwitje niet aan tippen. Robert De Niro geeft een korte maar hevige performance als travestitisch geneigde ruwe zeebonk kapitein Shakespeare, en doet dit met brio. De ster van de film is echter zowel letterlijk als figuurlijk Clare Danes, die niets van de clichés van de tere sterrenprinses aantrekt, maar eerder een gezonde verwondering tentoonspreidt ten opzichte van de aarde waar ze al duizenden jaren op heeft neergekeken maar waar ze eigenlijk niets vanaf weet. Wanneer ze dan haar monoloog begint over hoe slecht en verdorven de mensen wel zijn, maar dat ze daar de hand over het hart wil bij strijken bij het zien van zoveel Liefde, gaat de film even de té melige toer op. Voor de rest is dit een aardige fantasy-swashbuckler die op sommige ogenblikken nogal wat gelijkenissen vertoont met The Golden Compass. Toch bezit de film voldoende originaliteit om een eigen bestaansreden te verantwoorden.

BEELD EN GELUID

Stardust werd eerder op HD-DVD uitgebracht, en met deze Blu-ray wordt het lijstje met films die in high definition exclusief op het rode formaat werden gepresenteerd alweer een beetje korter, en wordt flink bedreigd met uitsterven. De beeldkwaliteit van de HD-DVD was volgens bepaalde bronnen overigens niet om over naar huis te schrijven, met veel soft focus en gebrek aan textuur. Deze Blu-ray ziet er op het eerste zicht een stuk beter uit. Het kleurpalet blijft wat onnatuurlijk aandoen met veel gebruik van blauw en geel, en veel scènes verraden hun bluescreen-achtergrond, maar toch is dit een redelijk goeie transfer met oog voor detail en goede zwarttinten die de details nog eens onderstrepen. Er hangt een kleine zweem van fijn grain over het beeld, maar het lijkt ons niet onintentioneel. De geluidstrack is erg rijk en vol, met veel aandacht voor soundscapes zoals voorbijdaverende paarden en geknetter van bliksemschichten. Ook de zwaardgevechten klinken alsof ze de hele ruimte innemen. De sprookjessfeer krijgt door de soundtrack van Ilan Eshkeri nog wat ectra cachet, maar klinkt af en toe een beetje bombastisch; niet dat het niet bij de film past.

EXTRA'S

Tegenover de reeds eerder besproken dvd-release zijn de extra's wat aangescherpt. De documentaire Good Omens is verdwenen maar heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe documentaire Crossing The Wall: The Making Of Stardust, waarin we in vijf segmenten die samen een vijftigtal minuten duren een vrij volledig beeld over het maken van de film krijgen, en dit in high definition, verdeeld over vijf secties: The quest for the stone, A portal to another world, What do stars do?, A quest of enormous importance en Have you seen a falling star? Alle aspecten van de oude documentaire worden hier mogelijk nog uitvoeriger belicht, dus de afwezigheid van Good Omens is niet dadelijk een gemis. Eén stukje documentaire is daarbij afgesplitst en dat is Nothing Is True: Behind The Scenes Of Stardust (10 min.), een dubbelinterview met schrijver Neil Gaiman en tekenaar Charles Vess, die het Stardust-universum oorspronkelijk vorm hebben gegeven. Ook bevat de Blu-ray in tegenstelling tot de andere uitgaves van de film een audiocommentaartrack ingesproken door regisseur Matthew Vaughn en scriptschrijfster Jane Goldman, die in tal van talen is ondertiteld maar helaas niet in het Nederlands. De 5 verwijderde scenes bevatten nog een paar leuke extraatjes die de film zelf echter niet significant zouden veranderd hebben. Om af te sluiten is er nog een blooper reel van vijf minuten, en natuurlijk de trailer.

CONCLUSIE

De Blu-rayrelease van Stardust is een stap voorwaarts ten opzichte van dvd en HD-DVD, bevat betere beeldkwaliteit, nagenoeg gelijke, goede geluidskwaliteit en op de koop toe meer significant bonusmateriaal.coverStudio: Paramount

Regie: Matthew Vaughn
Met: Claire Danes, Charlie Cox, Sienna Miller, Ricky Gervais, Jason Flemyng, Rupert Everett, Peter O'Toole, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ian McKellen

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368214436


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Koreaans, Japans, Chinees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Portugees
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "Crossing The Wall: The Making Of Stardust":
- The quest for the stone
- A portal to another world
- What do stars do?
- A quest of enormous importance
- Have you seen a falling star?
• Documentaire "Nothing is true: Behind the scenes of Stardust with Neil Gaiman and Charles Vess"
• 5 deleted scenes
• Blooper reel
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij