:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK THE THIRD
SHREK THE THIRD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-07-15
FILM
Prince Charming (Rupert Everett) is na zijn beschamende vernedering uit Shrek 2 gedoemd om de rest van zijn leven te slijten in achteraftheatertjes, en brengt er een opvoering waarin hij eindelijk het groene monster Shrek (Mike Myers) te grazen neemt. Zijn laatste kans op de troon van het sprookjes Far Far Away krijgt hij wanneer hij een paleiscoup leidt van boze sprookjesfiguren, die het beu zijn om eeuwig en drie dagen de slechterik te spelen. Shrek zelf kan zich intussen maar moeilijk inpassen in de hofhouding, en wanneer koning Harold (John Cleese) overlijdt, laat hij zijn zwangere vrouw Fiona (Cameron Diaz) achter en trekt met zijn spitsbroeders Donkey (Eddie Murphy) en Puss In Boots (Antonio Banderas) de wijde wereld in, op zoek naar een verre neef, Arthur (Justin Timberlake), die eventueel in zijn plaats op de troon kan komen. In de privé-kostschool in Worcestershire vindt hij Arthur terug, de voetveeg van de school, die door steekspel-jock Lancelot (John Krasinski) als oefenmateriaal gebruikt (of misbruikt) wordt, en zelfs door de dorks gepest wordt. Min of meer tegen de zin van Arthur kan Shrek hem meeslepen, en met behulp van de ietwat overspannen tovenaar Merlin (Eric Idle) keren hij en zijn vrienden terug naar Far Far Away. Daar zijn prinses Fiona en haar vriendinnen, getatoeëede nimf Sneeuwwitje, een kuiszieke Assepoester, een aan narcolepsie lijdende Doornroosje en een Rapunzel met een postiche, samen met schoonmoeder Lillian (Julie Andrews) en de verdwaalde travestiet Doris (Larry King), van de baby shower weggerukt en in de cel beland. Prince Charming heeft grootste plannen om een show te geven waarin hij definitief met Shrek afrekent, maar hij zou natuurlijk graag het originele monster te kakken zetten.

Alhoewel de makers van Shrek nu al de derde keer uit hetzelfde vaatje, of moeten we zeggen uit hetzelfde zompige moeras, tappen, zit er blijkbaar nog geen sleet op de formule. Het scherpe randje is er echter na drie keer duidelijk af, en ondanks het feit dat het leuk blijft om te zien hoe de scenaristen de klassieke sprookjes op de hak nemen, en dit voor een paar leuke scènes zorgt - Doornroosje heeft narcolepsie! Pinokkio denkt er niet aan om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om niet te opteren voor geen zevendubbele ontkenning en probeert er zich uit te kletsen om maar niet te moeten liegen - is het verhaal vrij braaf en voorspelbaar. De makers verdienen wél bewondering omdat ze niet alleen uit de Eddy Murphy van de dag van vandaag en Mike Myers, maar zelf uit een uitgedroogde druif als Justin Timberlake aanvaardbare prestaties weten te persen - en dat laatste toch nog voor elkaar krijgen is een speciale honorary oscar waard, inhoudelijk en qua inspanning ongeveer gelijkwaardig aan laten we zeggen het complete oeuvre van Stanley Kubrick of zo. De computeranimatie ziet er zelfs beter uit dan bij de vorige twee installaties: bij Shrek is ongeveer elke leverplek onderscheidbaar. Er wordt iets té hard geprobeerd om hip te zijn: verschillende Saturday Night Live-comediennes zijn gecast als het theekransje van Fiona, met Larry King als de odd one out. De kindertjes zullen - als ze zich na deze film al niet afvragen waar de kleine ogertjes vandaan komen - echter helemaal niet snappen wat een verklede vent tussen de vriendinnen van Fiona komt uitvreten, en waar de vorige twee films nog een beetje allebei de sporen van high brow en low brow comedy konden bewandelen, is die laatste component nu wat afwezig; Shrek 3 is een beetje kinderachtiger en beslist minder charmant dan zijn voorgangers, alhoewel acteurs als Antonio Banderas en Eddy Murphy aanvaardbare prestaties neerzetten. Shrek The Third mist duidelijk een antagonist, na John Lithgow en Jennifer Saunders in de eerste twee delen is het nogmaals opvoeren van sideshow Charming een beetje van het goede teveel, en het mobiliseren van een paar uitgerangeerde vilains uit de films van de concurrentie doet toch niet wat het zou moeten doen, alhoewel kapitein Haak's insinuatie dat Wendy's kind een bastaardje van Peter Pan zou zijn me heeft doen schateren. Ook heeft Eric Idle niet het charisma van een John Cleese die een draagbalk was voor de tweede prent, maar nu na vijf minuten al verhuist naar de kikkerhemel. Muzikaal een artiest als Rufus Wainwright inruilen voor een paar Paul McCartney-afdragertjes (Live And Let Die? puh-leeeze!) maakt het geheel ook beduidend minder hip. Ondanks het feit dat Shrek The Third misschien een beetje een anticlimax lijkt na Shrek en het in sommige aspecten zelfs betere Shrek 2 is het toch een kijkwaardige film.

BEELD EN GELUID

De enige totnogtoe op Blu-ray verschenen Shrekfilm levert een prachtig plaatje op dat in high definition nog eens dubbel zo hard nazindert op de netvliezen. De detaillering in deze rechtstreeks van een computer ingelezen prent is buitengewoon goed, en laat elke rimpeling, elke levervlek en elk bloemblaadje in detail zien. De goede beeldkwaliteit verraadt ook ineens de grootste grafische tekortkoming van de film, en dat is de manier waarop de meer menselijke figuren worden gerenderd. In tegenstelling tot enkele recentere CGI-films als Up doet men bij Dreamworks geen moeite om de filmische realiteit na te bootsen door imperfecties in te bouwen. De hyperrealistische aanpak van onder meer kapitein Haak en de theekransprinsessen ziet er steriel uit naar CGI-normen, en het is maar dankzij de meer overdreven personages als Donkey en Puss dat de komische trekken goed in de verf gezet kunnen worden. De kleuren zijn zeer net en stabiel, en de hele film baadt in een warme tint, en door gebruik van heel veel schakeringen tussen licht en donker krijgt het beeld voldoende diepte mee. De upgrade van het geluid naar een Dolby TrueHD 5.1-track is de moeite waard: de actie wordt uitgebreid tot de achterkanalen, er zijn subtiele ambiancegeluiden te horen zoals de vogeltjes die in de landelijke tafereeltjes deel uitmaken van het decor, en af en toe worden de lage frequentiekanalen eens goed opengetrokken voor wat actie. De geluidsscore van Shrek The Third is mooi afgewerkt voor een film waarvoor nooit één voet buiten de studio's is gezet.

EXTRA'S

De extra's zijn een mengelmoesje van de features die op de 2 disks van de 2-dvd versie terug te vinden waren. Niet al het materiaal is weerhouden, maar wat er weggevallen is, betreft meestal inferieure spelletjes. Op De Grote Shrek-Documentaire is het nog steeds wachten.

Een audiocommentaartrack is niet aanwezig, maar er zijn wel drie features die af te spelen zijn tijdens het bekijken van de film. Shrek's Trivia Track geeft ons wat losse beetjes over de productie van de film, en sporadisch over de personages; The World Of Shrek gaat over de bonte bende bewoners die Far Far Away bevolkt, met profielinformatie van personages zoals de Biggetjes. De interessantste van de featurettes is echter de Animators Corner, een picture-in-picturetrack waarin je de hele film in storyboard kan bekijken, met via seamless branching onder meer stukjes verwijderde scène in. De interactieve featurette Shrek's Guide to Parenthood bevat wat karaktergekleurde informatie voor jonge ouders: zo adviseert Puss in Boots om uw kroost op tijd en stond een vlooienbad te geven. De documentaire Meet the Cast (11 min.) bevat wat redelijk leuke interviews van de stemmencast. Essentieel vulmateriaal, dus. Vier verwijderde scènes (26 min.), op de dvd nog verdeeld over de twee disks, zijn blijkbaar nooit voorbij het stadium van een table reading gegroeid. Tech of Shrek (10 min.) is misschien nog het interessantste stukje featurette, dat naadloos aansluit bij de gelijknamige fragmentjes op de vorige twee films; de filmfragmentjes uit de drie films achter elkaar tonen mooi de evolutie van de computer graphics. De Donkey Dance is een eerder nietszeggende clip van Donkey die het bekende Men Without Hats-nummer covert, met in de Dreamworks Kids-sectie een primer om zijn gekke passen na te doen die dubbel zo lang duurt als de eigenlijke clip. Tenzij U vier poten en een staart heeft is dit een bijzonder nietszeggende featurette. Big green goofs (2 min.) toont ons wat er bij het renderen allemaal fout kan gaan, zoals excessieve haardracht en uit elkaar getrokken ledematen. De Dreamworks Animation Video Jukebox bevat enkele muzieknummers uit de Dreamworksfilms van de laatste zeg maar tien jaar aan films, maar zijn feitelijk "maar" reclame. De Dreamworks Kids-sectie bevat naast de voornoemde clip om te leren dansen als Donkey een interactieve featurette Merlin's Magic Crystal Ball, een virtuele versie van een Magic Eight Ball die at random uitgesproken positieve dan wel negatieve antwoorden geeft op ja-neevragen. Tot slot krijgen we nog het filmpje How to be green (4 min.) met daarin aan de hand van filmfragmenten geïllustreerde, beschamend simplistische milieutips,

CONCLUSIE

Shrek The Third is aardig tijdverdrijf, maar teert essentieel toch het dezelfde spectrum aan grappen dan zijn twee voorgangers. Er staan iets minder extra's op de disk dan op de dvd-versie, maar de technische kwaliteit van de film zelf is buitengewoon goed.


cover



Studio: Paramount

Regie: Chris Miller & Raman Hui
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Eric Idle, Justin Timberlake

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717722330521


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Shrek's Trivia track
• The animator's corner
• The world of Shrek
• Interactieve featurette "Shrek's Guide to Parenthood"
• Documentaire "Meet the Cast"
• 4 Verwijderde scènes
• Documentaire "Tech of Shrek"
• Videoclip "Donkey dance"
• Bloopers "Big green goofs"
• Dreamworks animation video jukebox
• Dreamworks Kids:
- Interactieve featurette "Merlin's Magic Crystal Ball"
- Videoclip "Learn the Donkey dance"
- Filmpje "How to be green"

Andere recente releases van deze maatschappij