:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERCY - SEIZOEN 1
MERCY - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2011-01-20
SERIE
Verpleegster Veronica Flanagan Callahan (Taylor Schilling) heeft er net een bewogen tour of duty in Irak opzitten. Nu pakt ze haar ziekenhuisbaan weer op in het Mercy Hostpital in Jersey City en denkt ze meer van geneeskunde af te weten dan alle dokters samen. Om de landmijnen aan het thuisfront - privé en professioneel - te ontlopen, kan ze de kameraadschap van haar collega’s Sonia Jimenez (Jaime Lee Kirchner) en de jonge Chloe Payne (Michelle Trachtenberg) best gebruiken. Als ze in het ziekenhuis weer moet samenwerken met dokter Chris Sands, met wie ze een passionele verhouding had in Irak, worden de zaken wel heel erg ingewikkeld...

Onlangs kon u lezen hoe enthousiast ondergetekende was over de jammerlijk stopgezette medische show Trauma. Ook Mercy is een medische show die is stopgezet, maar daar stopt zowat de vergelijking. Terwijl we bij Trauma interessante personages en goeie verhaallijnen kregen, doet Mercy eerder denken aan een (vaak flauw) afkooksel van Grey's Anatomy, House MD, Private Practive, ER. In de VS vonden nogal wat critici dat Mercy maar een light versie was van de serie Nurse Jackie (met in de hoofrol Edie Falco, die eerder schitterde als Carmela Soprano) en we moeten toegeven dat er wel iets in zit. Op de site Metacritic (die een gemiddelde score toekent op basis van alle besprekingen samen) kreeg Mercy slechts een erg povere 41 op 100, uiteraard een serieus teken aan de wand.

De hoofdpersonages in Mercy zijn vaak eerder irritant dan interessant en hun belevenissen blijven meestal steken op soapniveau. Misschien wel het grootste probleem van Mercy is dat de personages, onder andere door de vaak debiele verhaallijnen, geregeld serieus ongeloofwaardig (om niet te zeggen fake) overkomen. Misschien ligt het aan ons, maar we kunnen ons moeilijk verpleegster Veronica Flanagan voorstellen in Irak. Het Chloë-personage lijkt wel weggelopen uit een kinder- of jeugdserie en haalt het niveau van Mercy tijdens iedere minuut op het scherm naar beneden. Vanaf aflevering 13 duikt acteur James Van Der Beek (Dawson uit Dawson's Creek) op als de arrogante Dr. Joe Briggs, wellicht dachten de makers nog niet genoeg irritante personages te hebben. Mogen we ten slotte nog de theme song vermelden die de generiek om zeep helpt? Het is misschien wel het meest irritant, misselijkmakend nummer sinds de generiek van FC De Kampioenen.

AFLEVERINGEN
Het eerste (en enige seizoen) van Mercy bestaat uit de volgende afleveringen:

Disk 1
1.1. Can we get that drink now?
1.2. I believe you, Conrad
1.3. Hope you're good, smiley face

Disk 2
1.4. Pulling the goalie
1.5. You lost me with the cinder block
1.6. The last thing I said was
1.7. Destiny, meet my daughter, Veronica

Disc 4
1.8. I'm not that kind of gal
1.9. Some of us have been to the desert
1.10. I saw this pig and i thought of you
1.11. We're all adults

Disk 4
1.12. Wake up, Bill
1.13 Can we talk about the gigantic elephant in the ambulance?
1.14. I have a date
1.15. I did kill you, didn't I?

Disk 5
1.16. I'm fine
1.17. There is no room for you on my ass
1.18. Of course I'm not
1.19. There is no superwoman

Disk 6
1.20. We all saw this coming
1.21. Too much attitude and not enough underwear
1.22. That crazy bitch was right

BEELD EN GELUID
Net zoals bijna alle Universal-tv-seriereleases kunnen we ook nu weer tevreden zijn over de beeld- en geluidskwaliteit. We krijgen een scherpe transfer in het originele 1.78.1-formaat. Zowel het contrast als het zwartniveau zijn zonder meer oké. De Dolby Digital 5.1-track is uiteraard geen demonstratiemateriaal, maar zeker goed genoeg voor een serie als Mercy.

EXTRA'S
Ware het niet voor deze bespreking, dan had ondergetekende de extra's links laten liggen. Wie de verpakking overloopt denkt wellicht dat hij of zij een weelde aan extra's mag verwachten maar we moeten het stellen met een gag reel (5.46 minuten), een blogger Q & A (11.38) en een aantal erg korte en oninteressante interviews: Dr. Sands speaks (2.15 minuten), interview with Jamie Lee Kichner (1.57 minuten), The new doctor (James Van Der Beek doet een diepte-interview van maar liefst 3 minuten en 38 seconden!), Guest stars galore (2.40 minuten), Stiller and Meara on Mercy (2.25 minuten), Adventures outside of Salem (3.20 minuten), Guest stars Michael Imperioli (3.15 minuten), Elevating our focus (1 minuut woehoe !!!!!) en ten slotte real housewives on Mercy (1.20 minuten)

CONCLUSIE
We lazen op de box dat "Mercy een intense en meeslepende dramaserie is"; hoeft het gezegd dat we het hier niet mee eens zijn? Echt slecht wordt Mercy gelukkig nooit, maar als de concurrentie bestaat uit toppers (zeker op het vlak van kijkcijfers) als House MD en Grey's Anatomy, dan hoeft het niet te verbazen dat er slechts één seizoen van Mercy is gemaakt. Veel series worden wat ons betreft te vroeg stopgezet (denk maar aan het eerder aangehaalde Trauma), maar bij Mercy bespeurden we toch weinig groeipotentieel.


cover
Studio: Universal

Regie: Andrew Bernstein, Lawrence Trilling, Gloria Muzio, David Straiton, Allan Arkush, Adam Bernstein, Duane Clark, Adam Kane, Mike Listo, Martha Mitchell, Phil Abraham, Ed Bianchi, Timothy Busfield, Seith Mann, Darnell Martin, Wendey Stanzler, Rick Wallace
Met: Taylor Schilling, Jaime Lee Kirchner, Michelle Trachtenberg, Diego Klattenhoff, Guillermo Diaz, James Tupper, James Van Der Beek

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582774122


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Gag reel
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij