:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHERLOCK - SEIZOEN 1
SHERLOCK - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-08
SERIE
Dat Sherlock Holmes al langer tot de verbeelding van heel wat Britten – en overigens niet alleen Britten – spreekt, is geen geheim. Talloze tv-series en films zijn daarvan getuige. Men zou kunnen beweren dat Sherlock de zoveelste productie in dat rijtje is, maar niets is minder waar. De serie speelt zich immers niet meer af in het groezelige Londen van de 19de eeuw, maar wel in dat van vandaag. Uiteraard blijft Sherlock grotendeels wie hij altijd al was, een ietwat excentrieke kerel met een hele set bijzondere talenten. Zeker zijn mogelijkheid om te deduceren kent geen navolging. In Sherlock zien we ook zijn trouwe vriend Dr. Watson opduiken. Als legerdokter heeft Watson een tijdje doorgebracht in Afghanistan, maar het is duidelijk dat de oorlog diepe sporen heeft nagelaten. Bij zijn terugkeer naar Engeland is hij op zoek naar een betaalbare woonplaats en zo komt hij in contact met Sherlock. Dat is het startpunt van heel wat avonturen. De grote lijnen van het originele werk van Sir Arthur Conan Doyle blijven dus behouden. Sherlock en Watson wonen nog altijd op het ondertussen alombekende adres 221b Baker Street en hun aardsvijand is en blijft de illustere Moriarty. 


In Sherlock – bedacht door Steven Moffat en Mark Gatiss – zien we Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes en Martin Freeman als Doctor John Watson. De serie bevat maar drie afleveringen die, hoewel er uiteraard sprake is van een rode draad, vrij op zichzelf staan.
 
AFLEVERINGEN
1. A Study In Pink

In deze eerste aflevering – waarvan de titel duidelijk verwijst naar het eerste avontuur van Sherlock Holmes, A Study In Scarlet – maken we kennis met Holmes en John Watson. Watson, die getraumatiseerd is teruggekomen uit de oorlog in Afghanistan, in Londen op zoek is naar een nieuwe woonst en terechtkomt in Baker Street. Hij gaat een flat delen met de excentrieke freelancedetective Sherlock Holmes. En Watson hoeft niet lang te wachten om Sherlock in volle actie te zien. Er zijn namelijk drie identieke moorden gepleegd in Londen en police inspector Lestrade is ten einde raad en roept Sherlocks hulp in. Sherlock en Watson bezoeken de plaats waar het vierde slachtoffer, Jennifer Wilson, is vermoord en het wordt het duidelijk dat Sherlock heel wat aan kan met de naam Rachel die het slachtoffer voor haar dood nog neerschreef.

 

2. The Blind Banker
Sherlock Holmes wordt benaderd door één van zijn vroegere medestudenten in wiens bank ingebroken is. Er lijkt niets verdwenen te zijn, maar de dader heeft wel duidelijk zijn aanwezigheid zichtbaar gemaakt. Op de muur heeft hij immers in gele graffiti een aantal vreemde tekens achtergelaten. Sherlock en Watson denken dat de voormalige werknemer van de bank, Eddie Van Coon, mogelijk meer weet, maar als die dood wordt teruggevonden in wel heel bizarre omstandigheden is het duidelijk dat er meer aan de hand is. Eddie Van Coon is immers vermoord teruggevonden in een kamer die afgesloten was aan de binnenkant. Bovendien blijft het niet bij deze ene moord. Bij een tweede en derde worden telkens dezelfde vreemde symbolen teruggevonden die Sherlock uiteindelijk herkent als Chinese tekens. Maar wat is de betekenis ervan?


3. The Great Game
Sherlock verveelt zich stierlijk nadat hij al een tijdje zonder werk zit en dat tot grote ergernis van van Watson en de huisbaas van het duo. Om de tijd te doden vindt Sherlock er niets beters op dan de muur van zijn living te voorzien van wat kogelgaten. Van het ene moment op het andere keert het tij echter en zit Sherlock ineens met twee zaken opgezadeld. De eerste opdracht krijgt hij van zijn broer Mycroft. Die wil niets liever dan dat zijn broer de moord op een soldaat onderzoekt. Het feit dat hierbij de plannen van de Bruce-Partington-raketten gestolen zijn, maakt de zaak uiteraard een beetje dringender. Maar eigenlijk heeft Sherlock tot Watsons verbazing maar weinig interesse in deze zaak. Aangezien Sherlock geen aanstalten maakt om de zaak toch te onderzoeken, trekt Watson zelf op onderzoek uit. Ondertussen houdt Sherlock zich bezig met een andere zaak die veel meer een kolfje naar zijn hand is. Een sadistische bommenmaker gijzelt telkens een slachtoffer en laat het een harnas met explosieven dragen en Sherlock opbellen. Het is dan aan de gijzelaars om Sherlock een raadsel of een onopgeloste moord voor te leggen. Lost Sherlock de vragen tijdig op dan mogen de slachtoffers hun locatie prijsgeven zodat ze gered kunnen worden. in de loop van deze voor Sherlock ongelofelijk spannende en interessante raadsels, komt hij ook steeds een stapje dichter bij de eigenlijk bommenmaker.


BEELD EN GELUID

Wat de beeld- en geluidskwaliteit van Sherlock betreft, mogen we zeker niet klagen. De beelden zijn scherp en zuiver. Het spreekt voor zich dat dat voornamelijk van belang is in de vele donkere scènes. Bovendien oogt Sherlock erg mooi wat het kleurenpalet betreft. Dat zorgt ervoor dat de serie een hele speciale sfeer uitstraat. Het geluid staat in 5.1 surround en ook dat draagt bij tot het scheppen van de juiste sfeer.

EXTRA'S

De dvd bevat een aantal extra’s waaronder twee audiocommentaren. Bij de eerste aflevering wordt de commentaar gegeven door Mark Gatiss, Steven Moffat en Sue Vertue. Bij de derde aflevering hoort een commentaar van Benedict Cumberbatch, Martin Freeman en Mark Gatiss. Voorts is er ook de originele pilootaflevering en kunnen we een kijkje nemen achter de schermen in Unlocking Sherlock – The making of.


CONCLUSIE

Sherlock is een spannende, sfeervolle reeks. Hoewel de hoofdpersonages niet meteen de meest sympathieke zijn, word je als kijker toch heel snel meegesleept in het verhaal. Sherlock telt maar drie afleveringen, maar daar mogen er in de toekomst gerust nog een aantal bijkomen. Wij kijken er alvast naar uit.


cover
Studio: BBC

Regie: Paul McGuigan, Euros Lyn
Met: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
266 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561032233


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Episode 1 Commentary featuring: Mark Gatiss, Steven Moffat, Sue Vertue
• Episode 3 Commentary featuring: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Mark Gatiss
• Exclusive Pilot Episode: Sherlock - A Study in Pink
• Unlocking Sherlock - The making of

Andere recente releases van deze maatschappij