:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOCTOR WHO - THE INFINITE QUEST
DOCTOR WHO - THE INFINITE QUEST
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-15
FILM
In Groot-Brittannië is Doctor Who een waar begrip. Iedereen kent het en iedereen – jong en oud – heeft ooit al eens een aflevering meegepikt van deze cultserie. Doctor Who is een serie die zich richt op gezinnen, maar in 2007 vond de BBC dat het hoog tijd was wat meer zorg te gaan dragen voor de toekomst van de reeks en dus ook de komende generaties extra warm te maken voor The Doctor. Vandaar dat de spin-off Totally Doctor Who ontstond die zich specifiek richt tot de jongere kijkertjes. Als onderdeel van deze reeks werd The Infinite Quest uitgezonden. The Infinite Quest is een animatiefilmpje dat in dertien deeltjes en daarmee het patroon volgt van de “echte” Doctor Who-seizoenen.


In The Infinite Quest zien we The Doctor en zijn companion Martha. Ze hebben het aan de stok met de slechterik van dienst, Baltazar. Hij is van plan de aarde en al zijn bewoners samen te drukken om er diamanten van te maken. Gelukkig slagen The Doctor en Martha erin een stokje voor die plannen te steken. Maar Baltazar kan ontsnappen met de hulp van zijn grote metalen vogel Caw. Een tijdje later is het net deze vogel die The Doctor en Martha om hulp vraagt om Baltazars volgende boosaardig plan te dwarsbomen. Die zou namelijk op zoek zijn naar The Infinite, een legendarisch ruimtetuig dat de mogelijkheid heeft om wezens hun diepste verlangen werkelijkheid te laten worden. Caw overhandigt een datachip aan The Doctor en Martha die ze een stapje dichter bij The Infinite zal brengen.


Tijdens hun tocht komen The Doctor en Martha terecht op  vreemde planeten waar piraten levende boorplatformen aanvallen, landen ze midden in een gevecht tussen mensen en insecten en eindigen ze op de ijsplaneet Volag-Noc. Deze planeet is eigenlijk een grote gevangenis van robots. In de gevangenis binnengeraken is blijkbaar niet zo moeilijk voor The Doctor. Ontsnappen is daarentegen iets lastiger. Maar The Doctor zou zichzelf niet zijn als hem dat niet zou lukken. Maar daarmee is hij nog niet verlost van Baltazar, die The Doctor en Martha gevolgd heeft en hun nu dwingt om hem bij The Infinite te brengen.


In The Infinite Quest herkennen we zonder moeite de stemmen van David Tennant en Freema Agyeman als respectievelijk The Doctor en Martha Jones. Maar ook de stem van Baltazar klinkt niet onbekend in de oren en dat hoeft ons ook niet te verbazen, want niemand minder dan Anthony Head (Uther Pendragon uit Merlin of Giles uit Buffy, The Vampire Slayer) neemt dit stemmetje voor zijn rekening. De BBC heeft dus zijn best gedaan om deze kinderversie van Doctor Who zo interessant mogelijk te maken. En misschien is het dat ook voor kinderen. Maar zelfs dan lijkt het verhaal nogal oppervlakkig en weinig doordacht. Het lijkt ons dat de kinderen van vandaag toch wel wat meer gewoon zijn.

BEELD EN GELUID
Wat we zeker kunnen zeggen van The Infinite Quest is dat de beelden sfeervol zijn. Door de sterk verschillende kleuren krijgen de verschillende planeten mooi vorm. De tekenstijl ligt ons persoonlijk iets minder, maar het is wel duidelijk dat de tekenaars zich heel sterk gebaseerd hebben op de “echte” acteurs om The Doctor en Martha vorm te geven. De dvd bevat ealleen een stereogeluidstrack, maar de dialogen zijn wel heel helder en goed verstaanbaar.


EXTRA'S
De dvd van The Infinite Quest bevat een aantal korte, maar leuke extra’s. Bij de Character Profiles vinden we naast een afbeelding van de verschillende personages ook een korte uitleg over wie of wat ze juist zijn. Bij de Actor Interviews geven David Tennant (The Doctor), Freema Agyeman (Martha), Anthony Head (Baltazar), Toby Longworth (Caw) en regisseur Gary Russell hun kijk op het stemmenwerk van The Infinite Quest. Op Toby Longworth na – die al eerder zijn stem leende aan verschillende personages – is het stemmenwerk immers een nieuwe ervaring voor de acteurs. De interviews duren allemaal tussen één en drie minuten. In de Animation Tests krijgen we een aantal testanimaties te zien. Deze extra duurt nog geen minuut en stelt overigens niet veel voor. In de Photo Gallery vinden we een dertigtal afbeeldingen uit The Infinite Quest. De Dr. Who: series 3 box set is een trailer voor het derde seizoen van de echte Doctor Who. Invasion of the Bane is dan weer een trailer voor The Sarah Jane Adventures, de op kinderen gerichte spin-off van Doctor Who die Totally Doctor Who vanaf 2007 verving.


Voorts vinden we twee Behind The Scenes. De eerste is Behind The Scenes – with the Animators. Daarin krijgen we gedurende twee en halve minuut uitleg over de gebruikte animaties en in het bijzonder over het ontwerp van Baltazar. De tweede Behind The Scenes – with the Voice Artists (featuring Barney Harwood) volgt Barney Harwood die de glamoureuze rol van Radio Control Voice voor z'n rekening mocht nemen. We volgen hem gedurende een dagje op de “set”. Bovendien komen we te weten welke gouden tips David Tennant en Freeman Agyeman aan Barney kunnen geven. Wat ook erg leuk is, zijn de Dialogue Recordings van aflevering 1 en 9. Hier zien we niet de animatie maar de acteurs aan het werk achter hun microfoons. En in laatste instantie krijgen we in Animatics and Deleted Scenes nog een aantal storyboards te zien met stukjes scènes die wel of niet de uiteindelijke film gehaald hebben.


CONCLUSIE

Als doorwinterde Doctor Who-fans wilden we deze animatiefilm wel eens een kans geven. Maar zelfs met het beoogde doelpubliek in het achterhoofd, moeten we toegeven dat The Infinite Quest niet veel voorstelt. Doch om het langs de positieve kant te bekijken: de extra’s zijn wel de moeite waard.


coverStudio: BBC

Regie: Gary Russell
Met: David Tennant en Freema Agyeman

Film:
5/10

Extra's:
7.5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
PG

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014503245221


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Exclusive cast interviews
• David Tennant's animation test
• Animation and voiceover behind the scenes features
• Animatics of episodes and deleted scenes
• Character profiles
• Photo gallery

Andere recente releases van deze maatschappij