:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERLIN - SEIZOEN 1
MERLIN - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-14
SERIE
De bespreking van de Benelux-uitgave van Merlin, vindt u hier. Dank aan Werner voor de bespreking van de algemene inhoud en de samenvattingen van de verschillende afleveringen.

De BBC-reeks Merlin geeft een compleet andere insteek aan de klassieke Arthur-legende. In de plaats van een oude wijze magiër met een baard, zoals het cliché noopt, zien we in deze reeks Merlin (Colin Morgan) als jonge snaak in dienst treden bij troonopvolger kroonprins Arthur (Bradley James). Arthur is een hautaine snob die niet echt gemaakt lijkt voor het koningschap. Bovendien is het gebruik van de magische kracht waarmee hij van nature begiftigd is nogal gecompliceerd, want koning Uther Pendragon (Anthony Head), de vader van Arthur en van koning van Camelot, heeft het gebruik van magie in zijn koninkrijk verboden met als sanctie de doodstraf. Merlin wordt echter door een draak (John Hurt), de laatste in zijn soort en één van de weinige overlevenden van de oude magiërs, voorbereid op zijn lotsbestemming: Arthur aan de macht brengen en via de magie het evenwicht in het land herstellen.Alle elementen uit de Arthur-mythe komen in deze reeks systematisch aan bod, alhoewel Monmouth, Malory en White, de voornaamste Arthur-biografen, grotendeels overboord zijn gegooid; de iets alternatieve uitwerking waarbij de relatie tussen de hoofdrolspelers lichtjes anders dan anders wordt uitgetekend, doet de serie recht. Zo is het personage van Gwenhwyfar (Angel Coulby) geen dame van adel, maar een nederige kamenierster, dochter van de smid, die in dienst is van Uthers pleegdochter Morgana (Katie McGrath) en is er van een relatie met Arthur geen sprake, integendeel lijkt er een onuitgesproken chemie te ontstaan tussen haar en Merlin. Het zwaard Excalibur en ridder Lancelot komen maar in één aflevering aan bod en van de Ronde Tafel, de Heilige Graal of ridder Parsifal is nog geen sprake, wat ruimte laat om nieuwe paden te bewandelen en om aan de verhalen een vervolg te breien. Misschien nog de meest drastische verandering ten opzichte van het bronmateriaal is het feit dat Arthur en Merlin in deze reeks nagenoeg leeftijdgenoten zijn en daarom vaak tegen elkaar worden uitgespeeld. De reeks past in de nieuwe traditie van de BBC om op zaterdagavond sciencefiction of fantasy te serveren voor een breed doelpubliek, en ze past onder meer in het rijtje van de Doctor Who-revamp en de nieuwe Robin Hood-bewerking. De reeks is misschien wat zwart-wit uitgelijnd wat betreft de verdeling tussen helden en schurken, maar mede omdat het acteerwerk op peil blijft, is Merlin goed bekijkbaar, want de afleveringen gaan ook telkens tegen een stevig tempo vooruit.

AFLEVERINGEN
1. The Dragon's Call
Als Merlin, de nieuwe assistent van lijfarts Gaius (Richard Wilson), in Camelot arriveert, leert hij al snel dat hij zijn magische gaven beter voor zichzelf houdt, want Uther Pendragon (Anthony Head) heeft het beoefenen van de toverkunst in zijn koninkrijk verboden met als sanctie de doodstraf. De moeder van een terechtgestelde tovenaar heeft wraak gezworen en dreigt ermee de zoon van koning Arthur (Bradley James) te vermoorden. Merlin heeft al eerder hardhandig met de suffige stijfkop Arthur kennisgemaakt en dat hij zich mag verheugen op de post van kamenier is niet echt iets waar noch de ene, noch de andere gelukkig mee is.


2. Valiant

Tijdens een tornooi op Camelot mogen de beste ridders, waaronder Arthur, zich bewijzen en trachten een goudschat van duizend goudstukken in de wacht te slepen. Een zekere ridder Valiant (Will Mellor) heeft echter een methode bedacht om de wedstrijd wat meer in zijn voordeel te laten verlopen: hij beschikt over een magisch schild waarin drie slangen huizen die zijn tegenstanders dodelijk kunnen verwonden. Merlin is daar getuige van en hij meldt het aan Arthur. Die heeft echter moeite om zijn beschuldigingen zonder bewijs voor het hof hard te maken en hij wordt er integendeel zelf van beschuldigd een mal excuus te hebben bedacht om zich uit het tornooi terug te trekken.
 
3. The Mark Of Nimueh
Tovenares Nimueh (Michelle Ruan) heeft het water van Camelot vergiftigd door een demon in de bron te laten huizen. Uther vermoedt dat er magie in het spel is en hij laat Camelot ondersteboven keren, waarbij Merlin ternauwernood zijn magisch boek kan verbergen. Ook Gwenhwyfers vader is door de plaag aangetast; Merlin gebruikt zijn magische krachten om hem te genezen, maar daardoor lijkt het of Gwen magie heeft gebruikt. Ze wordt in de cel gegooid.

4. The Poisoned Chalice
Camelot staat op het punt een vredesverdrag te sluiten met Mercia. De prins van Mercia, Bayard (Clive Russell), heeft als verzoeningsgeschenk twee bekers meegebracht. Merlin krijgt van één van de bedienden van Bayard een tip dat de beker gif bevat en hij kan ternauwernood verhinderen dat Arthur ervan drinken. Om te bewijzen dat hij niet heeft gelogen moet Merlin echter zelf van de beker drinken en hij wordt zwaar ziek. Tegen het rechtstreekse bevel van zijn vader in gaat Arthur op zoek naar een zeldzaam plantje dat zijn dienaar kan genezen.
 

5. Lancelot

Merlin wordt in het bos ternauwernood gered van een griffioen door de dappere Lancelot (Santiago Cabrera). Die wil maar wat graag in het leger van Camelot dienen, maar hij kan geen adelbrief voorleggen, want hij is maar een gewone horige. Merlin besluit om zijn schuld af te betalen door hem een - weliswaar goede - namaakbrief te geven, maar het bedrog komt uit. De griffioen is intussen begonnen met gewone burgers aan te vallen en Lancelot krijgt de kans van zijn leven om te bewijzen wat hij waard is. Een magisch wezen als een griffioen kan echter alleen maar verslagen worden met andere magie.

6. A Remedy To Cure All Ills
Morgana ligt ziek te bed met een onverklaarbare hersenontsteking. Gauis' medische zorg schijnt niet te volstaan, maar een heler met een verminkt gelaat, Edwin (Julian Rhind-Tutt), biedt zich aan om Morgana te genezen. Merlin en hij ontdekken van elkaar dat ze magiërs zijn en Edwin bepleit samenwerking om hun gaven ten dienste van het goede te stellen. Edwin kan Morgana genezen, maar probeert kort nadien Gaius uit de stoel van lijfarts van de koning te wippen. Gaius heeft intussen ontdekt waar de mysterieuze genezer vandaan komt en als het waar is wat hij denkt, dan is koning Uthers leven in gevaar.
 
7. The Gates Of Avalon
Arthur redt een reizend koppel, de bejaarde Aulfric (Kenneth Cranham) en zijn niet onknappe dochter Sophia (Holliday Grainger) van rovers. Arthurs gevoelens voor Sophia zijn méér dan van voorbijgaande aard en niemand zou daar een moer om geven, ware het niet dat Morgana angstvisioenen krijgt waarin ze ziet hoe Arthur door Sophia verdronken wordt. Ze kan er echter niet mee naar koning Uther stappen zonder zelf beschuldigd te worden van hekserij, maar Aulfric en Sophia blijken wel degelijk Sidhes te zijn, onsterfelijken die om terug te kunnen keren naar het rijk van Avalon, een mensenoffer moeten brengen. Liefst één van koninklijken bloede.

8. The Beginning Of The End
Een druïde wordt met zijn zoon betrapt binnen de muren van Camelot. De vader wordt gevangengenomen en terechtgesteld, maar het jongetje (Asa Butterfield) blijft onvindbaar. Hij heeft zich in de kamers van Morgana verstopt en hoopt zo asiel te krijgen. Uther heeft namelijk in niet mis te verstane bewoordingen bevolen wat er met het jongetje moet gebeuren indien het gevonden wordt. Morgana betrekt Merlin en Arthur in een geheim plan om de jongen buiten de muren te smokkelen, maar de Draak waarschuwt Merlin dat hij beter zijn medewerking aan dat plan niét verleent en de andere kant op kijkt.
 
9. Excalibur
Een zwarte roofridder (Rick Englishj/Christopher Fairbank) daagt op de kroningsceremonie op waarop Arthur tot prins van Camelot wordt gekroond. Al wie de handschoen tegen hem opneemt, gaat er onverbiddellijk aan tijdens een duel. Gaius ontdekt dat de ridder Uthers schoonbroer is die met behulp van Nimueh uit het graf is opgestaan om de dood van zijn zuster Ygraine te wreken. Zijn einddoel is Arthur; Merlin gaat bij de Draak te rade en die helpt hem het zwaard Excalibur te smeden waar zelfs doden door kunnen sterven. De Draak laat Merlin zweren dat Arthur en niemand anders het zwaard mag hanteren. Uther neemt echter onverwacht de plaats van Arthur tijdens het duel in.
 

10. The Moment Of Truth

Merlins geboortedorp wordt aangevallen door de roofridder Kanen (Alexander Siddig) en Merlins moeder Hunith (Caroline Faber) komt de hulp afsmeken van koning Uther. Die wil echter niet ingrijpen omdat het dorp in een ander koninkrijk ligt en daardoor een politiek gevoelig onderwerp is. Merlin besluit dan maar alleen af te reizen, maar Morgana, Wgen en Arthur besluiten al snel om mee te reizen. Eén van de dorpelingen, William (Joe Dempsie), vraagt aan Merlin om zijn magische krachten te gebruiken bij de verdediging. Mocht Merlin die echter openbaren, dan zou Arthur te weten komen dat hij een magiër is.
 
11. The Labyrinth Of Gedref
Arthur heeft tijdens de jacht een eenhoorn gedood. Bad move, want Camelot wordt kort daarop geteisterd door een tegenvallende oogst en waterschaarste. De ongrijpbare magiër Anhora (Frank Finlay) voorspelt dat alleen het tot een goed einde brengen van een reeks opdrachten door Arthur de vloek van de eenhoorn kan breken. Uiteindelijk belandt Arthur in de laatste proef in het Labyrinth van Gedref waar hij een nobele act van zelfopoffering moet stellen om Merlins leven en dat van de inwoners van Camelot te redden.

12. To Kill The King
Gwens vader, de smid Tom (David Durham), wordt door de schimmige magiër Tauren (Cal Macaninch) gevraagd om een blok lood te smelten dat hij dan omzet in goud om zo soldaten te betalen die het op het leven van Uther voorzien hebben. De samenzwering is echter uitgelekt en Tauren kan ontsnappen, maar Tom wordt gearresteerd en terechtgesteld, mede door een mislukte ontsnappingspoging van Morgana. Die heeft nog een eitje te pellen met Zijne Majesteit omwille van de verdachte omstandigheden waarin haar vader is overleden. Speelt ze nu onder één hoedje met Tauren om de koning te doden, of juist niet? En weet ze het zelf wel?
 
13. Le Morte D'Arthur
Arthur wordt gebeten door het Queestebeest, een creatuur van de oude magie. De grote draak vertelt Merlin dat alleen een oude magie Arthur kan redden. Daarvoor moet hij te rade gaan bij Nimueh die een priesteres van de oude magie is. Nimueh kan Arthurs lot terugdraaien, maar de prijs is een leven voor een leven. Merlin is bereid het zijne op te offeren voor zijn heer, maar de oude magie kiest zijn eigen weg en de prijs die Merlin moet betalen is een stuk duurder.
 
BEELD EN GELUID
Merlin is alleen verschenen op dvd en uiteraard kan de kwaliteit niet tippen aan producties die op Blu-ray uitkomen. Maar dat neemt niet weg dat qua beeldmateriaal Merlin er wel goed uitziet. Uiteraard is het allemaal niet spectaculair, maar wel sfeervol. De enige beschikbare geluidstrack is een stereospoor en dat is jammer. Zeker in de vechtscènes en in de scènes waarin de magie een belangrijke rol speelt, zou het iets meer mogen zijn.


EXTRA'S

Terwijl de Benelux-versie van Merlin helemaal geen extra’s bevat, is dat gelukkig anders voor de UK-versie. De box van het eerste seizoen van Merlin bevat 6 schijfjes. Vier daarvan bevatten de dertien aflevering alsook de beschikbare audiocommentaren. De andere twee singlelayerdisks bevatten enkel extra’s. De extra’s staan verdeeld over twee disks aangezien de box met de hele eerste serie eigenlijk niet meer is dan een omhulsel om de twee aparte volumes te bundelen.

De eerste disk met extra’s – die horen bij de eerste zes afleveringen – bevat vooreerst Merlin: Behind the Magic – Part 1. Deze halfuur durende reportage geeft een beeld van hoe het er achter de schermen van Merlin aan toe gaat. De regisseur, de cast en andere medewerkers geven hun kijk op de serie. Bij de Video Diaries kunnen we een videodagboek vinden dat samengesteld is door de verschillende leden van de cast (19 minuten) of we kunnen het videodagboek van Bradley (Arthur Pendragon) en Colin (Merlin) bekijken (10 minuten). Qua beeld- en geluidskwaliteit stellen de videodagboeken niet veel voor. Het beeld zwiept van hier naar ginder en is vaak niet erg scherp. Er is ook heel wat storend achtergrondgeluid. Anderzijds beschikken deze videodagboeken wel over Engelse ondertitels en geven ze een heel ander beeld van het leven achter de schermen. Degenen onder ons die er niets op tegen hebben om de voyeur in zichzelf los te laten, kunnen via deze videodagboeken te weten komen wat de acteurs allemaal uitspoken op, naast en buiten de set van Merlin. Voorts bevat deze eerste disk nog een Photo Gallery met een 30-tal publiciteitsfoto’s en een aantal Wallpapers die alleen via de computer kunnen worden opgevraagd.

Op de tweede disk met extra’s – behorend bij de afleveringen 7 tot 13 – staat eigenlijk hetzelfde. We hebben eerst weer een half uurtje Making-of in Merlin: Behind the Magic – Part 2. Hoewel The Black Knight iets anders deed vermoeden, gaat het ook hier over een videodagboek van de hele cast (15 minuten). Colin Morgan’s Video Diary dekt dan weer duidelijk de lading. En in laatste instantie vinden we op deze dvd ook nog de Photo Gallery en de Wallpapers terug.


CONCLUSIE

Het grote minpunt van deze UK-uitgave is uiteraard dat er geen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn. Maar voor degenen onder ons die zich tevreden kunnen stellen met Engelse ondertitels is deze versie zeker de moeite. De UK-versie bevat immers heel wat mooie extra’s die jammer genoeg volledig verdwenen zijn op de Belgische release.


cover
Studio: BBC

Regie: James Hawes, Julian Jones, Ed Fraiman, Jeremy Webb, Dave Moore, Stuart Orme
Met: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Katie McGrath, Morgana, Angel Coulby, John Hurt

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
PG

Speelduur:
565 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561029356


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Behind the "Magic" Parts 1 & 2
• The Black Knight Featurette
• Cast Video Diaries
• Audio Commentaries
• Wallpapers and Photo Galleries

Andere recente releases van deze maatschappij