:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FERNGULLY, THE LAST RAINFOREST
FERNGULLY, THE LAST RAINFOREST
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-08-07
FILM
De jonge elf Crysta (Samantha Mathis) zou normaal gezien de oude elf Magi Lune (Grace Zabriskie) moeten opvolgen als hoedster over al wat groeit en bloeit in het regenwoud, maar ze wordt, nieuwsgierig als ze is, aangetrokken door de mensen verderop in het woud. Die zijn vrolijk bezig het regenwoud enkele vierkante kilometers kleiner te maken met behulp van een grote boskapmachine. Eén van hen is Zak (Jonathan Ward), een jobstudent. In de waan verkerend dat hij in nood is, verkleint Crysta hem tot op elfenformaat, maar omdat ze een niet echt volleerde tovenares is, kan ze, eens het misverstand is uitgeklaard, de omgekeerde formule niet vinden, en moet ze de jongen noodgedwongen meenemen naar het elfenrijk Ferngully, in het hart van het woud. De houthakkers hebben intussen een oude boom omgehakt waarin de geest van Hexxus (Tim Curry) opgesloten zat. Zat, want de zwarte klodder Hexxus neemt de controle over de boskapmachine over, en zet koers naar Ferngully, waar hij nog een paar oude rekeningen te vereffenen heeft. Zak heeft intussen met de andere inwoners van Ferngully kennisgemaakt, waaronder de voormalige laboratorium-vleermuis Koda (Robin Williams), en met Crysta's vriend Pips (Christian Slater). Die laatste is stikjaloers op de aandacht die Zak van Crysta krijgt. Zak heeft intussen de natuur leren waarderen, en wanneer de geest van Hexxus er aan komt, zal hij zijn uiterste best doen om de complete vernietiging van Ferngully te voorkomen.

Alhoewel dit een tekenfilm uit de 20th Century Fox-studio's is, heeft men voor deze Ferngully: The Last Rainforest flink wat van het klassieke recept van Disney geplagieerd. Al wat je in een doorsnee Disney-film vindt, zit hier in het kwadraat in: liedjes, een love story, en een funny sidekick, waarbij ze überneuroot Robin Williams voor de stem wisten te strikken. Het enige wat echt ronduit irritant aan deze film is, is dat de klassieke morele boodschap, deze keer in een donkergroene variant, hier ook in het kwadraat in zit, zo naïef dat het soms belachelijk overdreven wordt. Toch bevat de film enkele geslaagde gags, zoals Batty Koda die, wanneer hij Zak terug op normale grootte ziet, denkt dat hij zelf gekrompen is, en bij momenten zeer knappe animatie. De tekenstijl houdt overigens zo wat het midden tussen die van Disney in films als Pocahontas, en die van concurrent Don Bluth in Anastasia. Alleen worden de karakters niet zo goed uitgewerkt, waarschijnlijk ook door het feit dat het niet echt de langste animatiefilm aller tijden is. Met Christian Slater en Samantha Mathis, één jaar daarvoor ook nog samen te zien in de stomende en energieke prent Pump Up The Volume, en met Tim Curry als slechterik, hebben ze qua voice cast een aardig stel bij elkaar gebracht. Het iets te simplistische karakter van het verhaal is ongetwijfeld mee de oorzaak dat er geen dichte drommen publiek naar de cinema's stroomden zoals ze voor sommige andere animatiefilms begin jaren '90, zoals het onvergetelijke The Lion King, wél deden. Zoals algemeen geweten heeft 20th Century Fox na de financiële kater van Titan A.E. zijn animatiestudio gesloten, maar het was tenminste verdienstelijk dat ze Disney een beetje tegengewicht bezorgden, zelfs al gebruiken ze hetzelfde recept. Vier jaar later verscheen er nog een direct to video-sequel FernGully 2: The Magical Rescue, waarvan we alleen maar kunnen aanraden om er alleen maar naar te kijken in noodgevallen.

BEELD EN GELUID
Het animatiewerk is knap gedaan, en heeft ook de transfer naar DVD gekregen die deze verdiende. Mooie, heldere kleuren zonder colour bleeding, vrijwel geen ruis of printbeschadigingen, zeer scherpe details en solide contrast, alleen af en toe een klein beetje last van interlacing. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack is helder en geeft een mooi evenwicht tussen muziek en dialogen, maar is toch voornamelijk op de voorste speakers gericht, en het volle potentieel van de surround-mogelijkheden wordt nergens benut. Toch krijgen we af en toe een paar mooie subtiele streepjes regenwoud-geluiden ten gehore. Per slot van rekening is deze film intussen al tien jaar oud, en kan de technische kwaliteit van het geheel zeker tippen aan meer recente releases.

EXTRA'S
Enige extra is een niet al te innoverende trailer.

CONCLUSIE
Ferngully, The Last Rainforest is een klassieke en degelijke animatiefilm, met net iets te veel educatieve boodschap naar onze smaak. Maar zeker voor de prijs een mooie aanvulling op elke collectie animatiefilms.


cover
Studio: Fox

Regie: Bill Kroyer
Met: Tim Curry, Samantha Mathis, Christian Slater, Jonathan Ward, Robin Williams, Grace Zabriskie, Geoffrey Blake, Robert Pastorelli, Cheech Marin, Tommy Chong, Tone Loc

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012290


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij