:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRANSFORMERS
TRANSFORMERS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-01-23
FILM
Toen ik als kleine knul met mijn transformertjes zat te spelen, kon ik nooit vermoeden dat ik drie decennia later naar een film zou kijken waarin deze speelgoedautootjes de hoofdrol vertolken. Toegegeven, het concept is niet meer dan een onschuldige jongensdroom: een autootje dat je kan omvormen tot een robot. Blijkbaar moet producer Don Murphy ook een zwak voor speelgoed hebben, want zijn oorspronkelijk plan bestond erin om een film te maken over GI Joe, maar de oorlog in Irak deed hem besluiten dat het beter was om een minder gewelddadig onderwerp te kiezen en Transformers leek daarbij de ideale nieuwe keuze. Steven Spielberg, het eeuwig kind bij uitstek, zag de autootjes ook wel zitten en mits wat aanpassingen in het script, was ook hij bereid om als producer te fungeren. Spielberg klopte vervolgens aan bij Michael Bay, maar die vond het scenario maar niks en wilde enkel de film regisseren mits een flinke dosis geweld. Wie weet is het net de dualiteit  tussen dat van een modern sprookje en een te gebalde actiefilm die ervoor zorgt dat Transformers net niet geworden is wat we hoopten.
 
 
De Amerikaanse militairen worden in Qatar opgeschrikt door een helikopter die plots verandert in een vechtende robot. Meteen wordt alarm geslagen bij het Petagon en zoals dat vaak gaat, zijn het de Russen die de schuld krijgen. Erger wordt het wanneer even later de bewakingsgegevens van het Petagon in enkele seconden gehackt worden, wat er meteen voor zorgt dat het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht wordt. Ondertussen hebben we kennis gemaakt met Sam Witwicky (Shia LeBeouf) en zijn vriendinnetje Mikaela (Megan Fox) bij wie de sleutel van het geheim lijkt te liggen. De brave jongen heeft van zijn vader een knalgele Camaro gekregen omdat hij met een goed rapport thuiskomt, maar de oude roestbak is niet zo maar een auto en blijkt een eigen leven te leiden. De wagen kan uit zichzelf rijden en bovendien kan hij via de radio communiceren. Sam begrijpt er niks van, maar gelukkig is er Optimus Prime, de leider van de autobots die het mysterie nader toelicht. Naar eigen zeggen zijn de autobots autonome robots die afkomstig zijn van de planeet Cybertron. Ooit was hun planeet een machtig rijk waar vrede en rechtvaardigheid heerste, maar dat werd zwaar verstoord door de decepticons onder leiding van Megatron. Als gevolg van de strijd tussen de autobots en de decepticons werd de planeet volledig verwoest en verdween ook de Kubus waarin de Allspark verborgen zit, een machtig wapen waarmee je alle apparaten kan veranderen in woeste robots. Optimus Prime is echter een vredelievende robot die de aarde voor deze ramp wil behoeden. Alleen moeten zij daarvoor wel op zoek gaan naar een bril die ooit eigendom was van Sams grootvader, kapitein Witwicky (William Morgan Sheppard). Toen die aan het begin van de vorige eeuw de Poolcirkel verkende, werd de locatie van de gezochte Kubus immers gekerfd in diens bril. En jawel, de jacht op de bril kan losbarsten waarbij de wereld alleen maar kan hopen dat de Allspark niet in de handen van de decepticons terechtkomt.
 
 
U zucht en denkt dat dit de grootste onzin ooit is? Laat ons eerlijk zijn: dat is het ook, maar het blijft wel Hollywood-entertainment van de bovenste plank. De special effects zijn adembenemend en kunnen alleen maar door iemand als Bay bedacht zijn, alleen is er duidelijk sprake van overkill. Het oorspronkelijk Spielberg-sprookje ontaardt namelijk tijdens de tweede helft van de film in een eindeloze schietpartij waarbij je op het einde niet meer weet wie op wie schiet, als je daar al van wakker ligt! En dan hebben we het nog niet gehad over het vervelend betoog dat ons vertelt hoe de wereld er zal uitzien eens de strijd gestreden is. Om het kort te houden: stop de kruisbeelden maar in de kast, want het zullen voortaan de autobots zijn die over de mens waken. 
 
BEELD EN GELUID
Wat zou een Michael Bay-film zijn zonder een verbluffend beeld en geluid? Tot in de puntjes afgewerkt en de ultieme natte droom voor je home cinema!
 
EXTRA’S
Wij bekeken de one-discversie,en behalve de commentaar van Michael Bay die net iets te technisch is om te boeien, is hier niks aanwezig.
 
 
CONCLUSIE
Of u Transformers nu goed of slecht vindt, hangt af van het kind in u. De ene zal dit een stom Hollywood-vehikel vinden, terwijl anderen de film zullen herbekijken dat het geen naam heeft. Oogverblindende special effects, want in deze film is het zonder twijfel de technologie die show steelt. Alleen is trop te veel! coverStudio: Paramount

Regie: Michael Bay
Met: Shia LaBeouf, Tyrese Gibson, Josh Duhamel, Anthony Anderson, Megan Fox, Rachael Taylor, John Turturro

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717721880560


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Commentaar van regisseur Michael Bay

Andere recente releases van deze maatschappij