:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZU - WARRIORS FROM THE MAGIC MOUNTAIN
ZU - WARRIORS FROM THE MAGIC MOUNTAIN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-10-11
FILM
Ti Ming Chi (Yuen Biao), een jonge en eigenwijze krijger van het blauwe leger, is al de oorlog en geweld tussen de verschillende plaatselijke legers meer dan beu. En deze besluit weg te vluchten tijdens een hardnekkige strijd tussen de blauwe, groene, gele, oranje en rode legers. Zo komt hij terecht op de magische berg. Deze herbergt een eigen wereldje van tovenaars en demonen. Bijna direct beginnen de problemen en wordt hij belaagd door allerlei vreemde creaturen. Gelukkig wordt hij op tijd gered door een mysterieuze beschermer van het goede. Samen trekken ze op pad en gaan ze de strijd aan met het ultieme kwaad, dat zich schuilhoudt op de magische berg.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Zu: Warriors From The Magic Mountain van Chinese topregisseur Tsui Hark (Once Upon A Time In China-franchise), is één van de beste Chinese fantasyfilms ooit gemaakt! Dit is de film waar al de latere Chinese fantasyfilms hun mosterd vandaan hebben gehaald. Zelfs Amerikaans topregisseur John Carpenter (Halloween, Christine) heeft meermaals in interviews toegegeven dat hij beïnvloed was door deze film tijdens het maken van Big Trouble In Little China. Dit is één van die films die altijd vernoemd wordt als er over de Chinese cinema gediscussieerd word. Deze film bevat eigenlijk maar een vrij simpel ‘goed tegen kwaad’-verhaaltje, maar het is door Tsui Hark met zoveel originaliteit en vakmanschap in beeld gebracht dat je gewoon bezwijkt voor deze overdonderende achtbaanrit! Een ander sterk punt van de film waren de toen voor die tijd grenzenverleggende speciale effecten. Daarvoor werd de Amerikaanse special effectsexpert Robert Blalack aangetrokken. Deze oscarwinnende tovenaar stond mee in voor de speciale effecten van Robocop, Star Wars en Jaws 3-D. Toch dachten we dat de meeste van deze speciale effecten wat gedateerd zouden overkomen, maar niets is minder waar! Sommige effecten doen misschien wat simpel aan, maar deze bevatten nog altijd meer charme en ingenieusheid dan de gemiddelde in Hollywood geproduceerde CGI-effecten. Ook de duizelingwekkende sets en camerabewegingen konden ons bekoren. Natuurlijk bevat deze topproductie een uitmuntende cast met grote namen als Yuen Biao (Warriors Two, Once Upon A Time In China), Moon Lee (Winners And Sinners, Mr. Vampire II), Damian Lau (Last Hurrah For Chivalry, Duel To The Death), Sammo Hung (The Magnificent Butcher, Blade Of Fury), Brigitte Lin (The Bride With White Hair, Swordsman II) en zelfs regisseur Tsui Hark is even te zien als een krijger! Zoals je ziet werden kosten (30 miljoen HK $) noch moeite (2 jaar aan gewerkt) gespaard. Zu: Warriors was bij zijn release dan ook “de duurste Chinese film aller tijden”. Maar de film werd een superhit in eigen land en er werd zelfs een Internationale versie gemaakt met 30 min. in Canada gefilmd beeldmateriaal. Deze versie kreeg de titel Zu: Time Warriors mee. Als een film een overdonderend bioscoopsucces wordt, luidt een ongeschreven wet in het grote filmboek dat een sequel gerechtvaardigd is. Deze werd in 2001 dan eindelijk een feit met Tsui Hark’s Legend Of Zu. Deze is vooralsnog niet in de Benelux te krijgen, maar om het lange wachten op een mogelijke release wat draaglijker te maken kan u zich laten meevoeren op de magische achtbaanrit naar de wondere wereld van Zu: Warriors From The Magic Mountain.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is scherp en heeft een goed contrast. Ook het schaduwdetail en zwartniveau zijn redelijk goed te noemen. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print bevat zo goed als geen vuiltjes en printbeschadigingen. Ook hebben we niet direct digitale compressiefouten kunnen bemerken. Wel is er wat filmgrain aanwezig, maar dit stoort nergens. We hebben er toch even onze oude VHS versie erbij gehaald voor een controle en we vielen bijna om van verbazing. Wat een verschil! Laten we zeggen dat deze film er nooit beter zal uitzien als dit. De Cantonese Dolby Digital 5.1 klinkt redelijk goed. De track klinkt wel wat beperkt en op sommige momenten wat gedateerd. Maar laat je dat niet kisten! Want waar nodig hebben we voldoende ondersteuning en de dialogen zijn goed te verstaan. Ook is het geheel vrij van storingen. Dus gezien het bronmateriaal en dat het hier gaat om een bijna twintig jaar oude film, kunnen we zeker spreken van een bevredigende geluidskwaliteit! De Engelse tegenhanger op zijn beurt klinkt wederom onnatuurlijk en onbedoeld grappig, dus daar gaan we niet verder op in. Wederom een goede release door Hong Kong Legends.

EXTRA’S
De extra’s lijken in kwantiteit niet zo veel als anders, maar de kwaliteit is des te beter. Allereerst hebben we een audiocommentaar ingesproken door de sympathieke Bey Logan, maar deze keer is de man vergezeld door niemand minder dan regisseur Tsui Hark. Beide heren hebben een hele boel te vertellen en verschaffen de luisteraar een schat aan info. Soms moet je wel wat meer moeite doen om het Engels van Tsui Hark te verstaan. De volgende features zijn in de vorm van de originele bioscooptrailer en de UK promotional trailer. De bioscooptrailer bevat unieke beelden van op de set van Zu. Vervolgens hebben we een interview met Mang Hoi (18 min.). Deze acteur vertelt uitgebreid hoe hij zijn carrière startte in het turbulente Chinese filmwereldje. Ook vertelt hij over zijn rollen in Zu: Warriors en Police Assassins. Het gehele interview is doorspekt met beelden uit Zu: Warriors, Game Of Death, Eastern Condors, The Prodigal Son, Ninja In The Dragon’s Denn en Police Assassins. Dan hebben we een interview met de actrice Moon Lee (22 min.). Ze vertelt over haar karakter in Zu: Warriors en daarna weid ze uit over haar verdere carrière als Chinese danseres. In het interview zitten beelden verwerkt van Zu: Warriors en ‘Of Heaven And Earth’(een Chinese dansact). Eén van de meest waardevolle extra features sinds de 45 minuten durende Game Of Death-montage die gebaseerd was op Bruce Lee’s scriptnota’s is hier ter vinden in de vorm van The Wizards Cave. Deze featurette herbergt letterlijk een schat (30 min.) aan geknipt materiaal uit de internationale versie van Zu Warriors. Uiteraard zijn deze scènes Engels gesproken. Als laatste hebben we enkele trailers van Tai Chi Boxer en Project A.

CONCLUSIE
Zu: Warriors From The Magic Mountain is een letterlijk duizelingwekkende fantasyfilm in een regie van virtuoos Tsui Hark (A Better Tomorrow III, Time & Tide). De film beschikt over een uitstekende cast met de talentvolle Yuen Biao (The Prodigal Son) voorop. Zu: Warriors From The Magic Mountain werd een megasucces en wordt door critici omschreven als één van de meest belangrijke en invloedrijke Hong Kongfilms ooit gemaakt. Een film met zo een reputatie verdient een degelijke release en krijgt deze ook van Hong Kong Legends. We hebben een goede beeldkwaliteit en een aanvaardbare geluidskwaliteit. Ook op gebied van extra’s stelt deze schijf zeker niet teleur. Dus we kunnen deze uitgave aan iedere zichzelf respecterende Aziatische filmfan aanraden, maar ook aan iedereen die eens iets anders wilt proberen dan de clichérijke Amerikaanse cinema. Een aanrader!


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Tsui Hark
Met: Yuen Biao, Mang Hoi, Adam Cheng, Moon Lee, Damian Lau, Sammo Hung, Brigitte Lin, Tsui Hark

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5032438505999


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Trailer gallery,
• Interview gallery,
• The Wizard's Cave,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij