:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OZ THE GREAT AND POWERFUL
OZ THE GREAT AND POWERFUL (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-08-18

FILM
We kennen allemaal het sprookje van The Wizard Of Oz wel, waarin Dorothy Gale door een tornado vanuit Kansas naar het magische land van Oz getransporteerd wordt om daar op zoek te gaan naar de krachtige magiër Oz om haar weer naar haar wereld te helpen. Die klassieker uit 1939 (met Judy Garland in de hoofdrol) is tot op heden nog nooit geëvenaard en behalve een sequel uit 1985 (Return To Oz) en de musical uit 1978 (The Wiz) met o.a. Michael Jackson en Diana Ross, herinneren we ons vooral tekenfilms gebaseerd op het werk van Frank L. Baum. Sam Raimi, regisseur van o.a. blockbusters als de eerste Spiderman-trilogie en de Evil Dead-culthorrorfilms, zag wel brood in het idee en dan vooral in een prequel over hoe Oz nu eigenlijk aan de macht kwam. En zo geschiedde! Enkele bekende (maar niet àl te dure) sterren werden gecast, een fatsoenlijk budget voor special effects werd bijeengeschraapt en klaar was kees.

Oscar Diggs (James Franco), die door iedereen Oz genoemd wordt, is een kleinschalige illusionist die het moet hebben van optredens op kermissen terwijl hij zich wel spiegelt aan grootheden als Edison en Harry Houdini. In afwachting dat zijn “grootsheid” eindelijk geapprecieerd wordt, houdt hij zich vooral bezig met het charmeren van het vrouwvolk, wat hem niet altijd in dank afgenomen wordt. Dat is ook het geval als de sterke man van de kermis in Kansas (waar anders?) erachter komt dat Oz met zijn vrouw gescharreld heeft en Oz zich genoodzaakt ziet om snel de biezen te pakken en weg te vliegen in een luchtballon. Echter, wat Oz niet voorzien heeft, is dat een plotse tornado hem meeneemt en naar het Land van Oz transporteert. Eens daar leert Oz al snel Theodora (Mila Kunis) kennen, een zelfverklaarde goede heks die hem vertelt over de legende die zegt dat er een krachtige magiër zal verschijnen, genaamd Oz, die de macht van de kwade heks zal breken en die het land opnieuw naar voorspoed zal leiden. Oz ziet daarin zijn kans op eeuwige roem, macht en geld en doet zich dan ook voor als de voorspelde magiër. Echter, zijn missie wordt een stuk moeilijker als hij erachter komt dat niet alles is zoals men hem verteld heeft en dat de strijd wel eens een stuk moeilijker zou kunnen worden dan hij ooit verwacht heeft…

Oz The Great And Powerful heeft misschien niet de torenhoge verwachtingen van de critici ingelost, maar het moet worden gezegd dat Sam Raimi toch wel alle registers opentrekt om er een schitterend sprookje van te maken. En zo moet je het ook bekijken, als een mooi sprookje waarover je niet al te diep moet nadenken. Het script loopt een beetje mank, er zijn nogal wat toevalligheden die goed uitpakken en nogal wat elementen worden té simplistisch naar voren gebracht, maar als je even voorbij die tekortkomingen kijkt, dan krijg je wel een leuk verhaal te zien waarmee je moeiteloos kunt meeleven. Zeker voor kinderen is Oz The Great and Powerful een spektakel om naar te kijken, maar ook volwassenen kunnen zonder probleem meegenieten en dat is vooral te danken aan hoe Raimi het geheel in beeld brengt. Het begin van de film is in zwart/wit om de sfeer uit 1905 te benadrukken, en dat wordt geaccentueerd doordat slechts twee derde van je scherm effectief gebruikt wordt. Dat zorgt er in eerste instantie voor dat je je afvraagt of er iets mis is. Dat dit stuk toch wel redelijk lang duurt maakt het er niet beter op, maar eens in het land van Oz wordt het beeld uitgerokken en komt er een kleurenpalet op je af dat zo mooi en schitterend is dat je je onmiddellijk effectief in een sprookjesland waant. Fenomenaal! Dan begint het echte verhaal natuurlijk en krijgen we te zien hoe Oscar evolueert van een man die uit is op roem en rijkdom naar de tovenaar die het goede nastreeft. Zoals gezegd is het allemaal wel een beetje simplistisch, maar de manier waarop Raimi het in beeld blijft brengen zorgt ervoor dat je zonder probleem meegaat tot op het einde. Het intentionele beetje overacting van de cast helpt eveneens want als volwassene voel je je plots opnieuw 10 jaar oud.

BEELD EN GELUID

In het begin van de film is het beeld zwart/wit en vult het slechts 2/3 van je scherm. Echter, het gebrek aan kleuren zorgt er niet voor dat het er daarom minder spectaculair uitziet, want het niveau van detail is immens hoog en ook de special effects (vooral de tornado) worden zeer mooi in beeld gebracht. Het wordt echter pas écht magnifiek als we aankomen in het land van Oz en een transitie ondergaan van 2/3-beeld in zwart/wit naar fullscreen met een kleurenpalet dat zijn gelijke niet kent. We worden letterlijk achterover geblazen en meermaals merkten we op dat we met open mond naar het scherm kijken, compleet verbluft van de kwaliteit. Het detail is niet gewoon zeer goed, het is schitterend; we kunnen letterlijk zeggen dat we zelden zoiets moois op onze televisie gezien hebben. Compressiefouten zijn helemaal afwezig, de huidtinten zijn misschien een beetje richting het oranje, maar nooit te erg om te storen en de zwartwaarden zijn perfect. Als je een Blu-ray zoekt om de kleuren van je televisie aan iemand te demonstreren: laat hem of haar gewoon de wereld van Oz zien! Qua geluid zijn we eveneens onder de indruk. De 7.1 DTS-HD track gebruikt alle kanalen ten volle en zit bomvol met effecten die van alle kanten op je afkomen, maar het blijft wel een mooi geheel en de dialogen worden nooit overstemd door alle andere actie die constant uit de speakers komt. Disney heeft ook met deze release een subliem werkstukje afgeleverd.

EXTRA'S

Op het vlak van extra’s krijgen we enkele korte features die beginnen met Walt Disney and the Road to Oz, waarin we gedurende 10 minuten te zien krijgen hoe Walt Disney meermaals probeerde om projecten op te zetten, gebaseerd op het werk van Frank L. Baum en hoe Oz The Great And Powerful de culminatie is van een van Walts eigen dromen die hij nooit zelf heeft kunnen realiseren. Na 5 minuten bloopers kunnen we dan kijken naar My Journey in Oz by James Franco waarin James Franco ons gedurende 21 minuten mee achter de schermen van de productie neemt. Op zich wel interessant omdat we wat minder gerepeteerde commentaren te horen krijgen dan in de meeste van dit soort features. “China Girl and the Suspension of Disbelief duurt 5 minuten en geeft meer informatie over hoe het porseleinen meisje tot leven gebracht is, terwijl in Before Your Very Eyes: From Kansas to Oz production designer Robert Stromberg ons rondleidt op de sets terwijl Raimi en de cast hem prijzen over het werk dat hij gedaan heeft. In Mila’s Metamorphosis krijgen we dan weer gedurende 8 minuten te zien hoe Mila Kunis getransformeerd wordt tot slechte heks en in Mr. Elfman’s Musical Concoctions komt componist Danny Elfman aan het woord en krijgen we wat meer informatie over hoe hij de muziek gecomponeerd heeft en hoe die evolueert naargelang de scènes.

CONCLUSIE

Oz The Great And Powerful
is misschien niet dé klassieker geworden waarop men hoopte, maar het feit dat wij zo hebben genoten van de film en ons kinderhart weer luider voelden kloppen, het zegt genoeg. Een puik werkstukje van Sam Raimi die in de echte geest van Disney een sprookje klaargestoomd heeft dat die naam waardig is.
coverStudio: Disney

Regie: Sam Raimi
Met: James Franco, Michelle Williams, Mila Kunis, Rachel Weisz, Tony Cox, Zach Braff

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418399214


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Engels CC
Extra's:

• Walt Disney en de weg naar Oz
• Bloopers
• Mijn reis door Oz van James Franco
• Porseleintje en het willen geloven
• Met het oog op de set: Van Kansas tot Oz
• Mila's metamorfose
• Mr. Elfmans muzikale verzinsels

 


Andere recente releases van deze maatschappij