:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KILLER, THE
KILLER, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-11-29
FILM
De professionele huurmoordenaar Ah Jong (Chow Yun-Fat) begint het moeilijk te krijgen met zijn mensonvriendelijke job en besluit er stilaan mee te kappen. Maar hij aanvaardt nog een laatste opdracht. Spijtig genoeg slaat het noodlot tijdens keihard toe als Ah Jong per abuis de onschuldige zangeres Jennie (Sally Yeh) verwondt aan haar ogen. Ook wordt hij zelf gewond in de rug. Maar dat is voor Ah Jong het minste, want hij gaat kapot aan schuldgevoelens van wat hij Jennie heeft aangedaan en besluit nog een opdracht te aanvaarden zodat hij een oogoperatie voor haar kan financieren. Maar ook op deze volgende opdracht loopt het mis als zijn gezicht herkend wordt door politie inspecteur Li (Danny Lee) en zijn partner (Kenneth Tsang). Vanaf dan zien zijn vroegere opdrachtgevers, onder leiding van gangster Wong Hoi (Fui-On Shing), een gevaar in Ah Jong en gaan ze achter hem aan. Tussen al het kogelgefluit door krijgt Ah Jong regelmatig inspecteur Li achter hem aan. Deze agent is vastbesloten om Ah Jong in te rekenen…

“The best Hong Kong film ever made!”


Waar gaan we onze lofzang beginnen? Deze bikkelharde en meedogenloze actieknaller van Chinese topregisseur John Woo wordt op de hoes omschreven als de beste Hong Kong film ooit gemaakt en dat is er geen meter naast! Dit is volgens ons, en de meeste critici, zelfs één van de meest invloedrijkste en beste actiefilms ooit gemaakt. Na zijn vorige meesterwerken als A Better Tomorrow I (’86) en II (’87) is The Killer wederom een met sterke emoties en kogelballetten doorspekte actiefilm, maar wat maakt deze film dan nog een trap hoger dan eerder vermelde films? Eigenlijk alles! Het script zit om te beginnen zéér goed in elkaar. De karakters zijn voldoende uitgediept en bevatten sterke emoties. Deze worden fantastisch geportretteerd door de acteurs van dienst. Zo zet de charismatische Chow Yun-Fat (ook wel de Robert De Niro van het oosten genoemd) waarschijnlijk dé beste acteerprestatie uit zijn rijk gevulde carrière neer in de rol van huurmoordenaar Ah Jong. Hij straalt zoveel pijn uit via zijn ogen en daar maakt regisseur Woo gretig gebruik van. De andere geniale acteur in de rijkgevulde cast is de dikwijls ondergewaardeerde Danny Lee (City On Fire, Just Heroes). De combinatie met Chow Yun-Fat geeft vonken op het scherm. De Chinese filmindustrie had dit zelfs voor The Killer al ontdekt in klassiekers als City On Fire en Rich And Famous II (ook bekend als Tragic Hero) (beide uit ’87). Ook de andere castleden zoals zangeres/actrice Sally Yeh (Peking Opera Blues, Aces Go Places 4) en John Woo-veteranen zoals Kenneth Tsang (A Better Tomorrow I, II) en Fui-On Shing (A Better Tomorrow, Just Heroes) leveren degelijk werk af. De crewleden van The Killer verdienen ook een dikke pluim. Zo is de fotografie van Peter Pau (Crouching Tiger Hidden Dragon) en de montage van Kung Wing Fan (John Woo’s Plain Jane To The Rescue) bij momenten echt geniaal te noemen. Evenals de prachtige muziek van Lowell Lowe (Prison On Fire, Naked Killer) die de spanning echt nog verder ten top drijft. De film werd gemaakt voor een miezerige 2 miljoen $ en bracht een stormloop teweeg in Hong Kong met een opbrengst van 18 miljoen HK$. Daarna begon de film aan zijn wereldwijd succesvol videotheekavontuur, om zo uit te groeien tot de culthit dat hij vandaag is. Een enorme aanrader!


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is redelijk scherp, met hier en daar wat softere delen. De gebruikte kleuren zien er natuurlijk en warm uit. Het contrast is meer dan voldoende. Ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn goed te noemen. We hebben zo goed als geen vuil of printbeschadigingen kunnen opmerken, maar er is wel soms redelijk wat filmgrain aanwezig. Maar dat heeft ons eerlijk gezegd geen enkele keer gestoord en we zijn ervan overtuigd dat The Killer er nooit beter heeft uitgezien. Op gebied van geluid hebben we de keuze tussen een Cantonese- of een Engelse Dolby Digital 5.1-track. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en voldoende natuurlijk. De track bevat redelijk wat detail en punch. Hoewel de actie voornamelijk op de voorste kanalen gericht is. Enkel de prachtige muziek wordt gebruikt om wat ruimtelijkheid te creëren. Wel klinkt soms de actie wat schel en de muziek (2x vals!) wat vervormd, maar dit stoort nergens. De dialogen op hun beurt zijn goed te verstaan en er zijn nergens geluidsstoringen of ruis waar te nemen. We hebben ter vergelijking af en toe toch eens de Engelse geluidstrack op gezet en deze klinkt bijna hetzelfde. Spijtig genoeg klinkt de Engelse dialoog zoals gewoonlijk lachwekkend en niet natuurlijk. Hong Kong Legends is er met deze The Killer DVD wederom in geslaagd een kwalitatief sterke uitgave af te leveren, zeker als je rekening houd met de ouderdom en het lage budget van de productie!


EXTRA’S
Allereerst hebben we een interessante audiocommentaar door Britse Hong Kong Cinema-expert Bey Logan. De man schud weer vol enthousiasme alle mogelijke informatie over en rond The Killer uit zijn mouw. Je vraagt je soms zelfs af waar hij alles blijft halen. Vervolgens treffen we de originele bioscooptrailer en een UK promotional trailer aan. Dan hebben we de keuze uit drie interviews. Het eerste interview is met Hong Kong Cinema veteraan Kenneth Tsang. Het interview kreeg de naam “Dreamweaver” mee en duurt ongeveer 15 minuten. De sympathieke acteur vertelt in gebrekkig Engels over werken met regisseur John Woo en acteur Chow Yun-Fat. Ook vertelt hij even over zijn ervaringen op de set van de nieuwe James Bond: Die Another Day. Daarin vertolkt Tsang de rol van Generaal Moon. Volgende interview draagt de naam “Killer Lady” en is met hoofdactrice Sally Yeh (15 min.). De actrice vertelt vlot hoe ze per ongeluk in het filmwereldje terechtkwam. Ze vertelt vol enthousiasme over al haar avonturen op de set van The Killer. Het laatste interview draagt de naam “Poët In Motion” en is met Peter Pau. Dit interview heeft een lengte van ongeveer 14 minuten. Peter Pau vertelt, in een eerder technisch gericht interview, over zijn werk als director of photography op de set van The Killer. Dan ontdekken we “The Cutting Room”. Deze kamer herbergt een vijftal korte weggeknipte scènes, goed voor een 7 minuten aan zeldzaam beeldmateriaal. Elke scène is voorafgegaan door één pagina met korte uitleg waar de scene juist thuishoort. Tenslotte hebben we nog enkele further attractions in de vorm van UK promotional trailers voor Red Wolf, My Lucky Stars, Project A Part II, Story Of Ricky (fantastische trailer!), Young Master en The Avenging Fist. Een prima pakketje goed uitgevoerde features, maar het gemis van een interview met regisseur John Woo en hoofdrolspeler Chow Yun-Fat is groot… erg groot!

CONCLUSIE
The Killer van John Woo is een mijlpaal in de filmgeschiedenis en deze titel schreeuwde dan ook om een fatsoenlijk uitgevoerde release. De maatschappij Hong Kong Legends heeft een stevige wereldwijde reputatie opgebouwd qua kwalitatief uitgevoerde titels en doet deze reputatie weer alle eer aan. De DVD heeft tevens een pakketje interessante extra’s zodat we deze titel zeker en vast kunnen aanbevelen aan elke zichzelf respecterende film-, actie- of Oosterse cinemafan! Je moest al onderweg zijn naar de winkel...


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: John Woo
Met: Chow Yun-Fat, Danny Lee, Sally Yeh, Kenneth Tsang, Fui-On Shing, Kong Chu

Film:
10/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664010846


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audio commentary
• Bioscooptrailer
• UK promotional trailer
• Interviews
• “The Cutting Room”
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij