:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLORIDA PROJECT, THE
FLORIDA PROJECT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2018-12-28
FILM
Sean Baker is het soort regisseur die de Amerikaanse droom, en dan die van Tinseltown in het bijzonder, als geen ander weet te ontkrachten. Hij deed het in 2015 al met Tangerine en ook bij zijn laaste The Florida Project blijft er maar weinig over van de luchtbel die ons door de stars and stripes wordt opgedrongen.Baker doet dat wel niet zoals de Britten Leigh en Loach die er een sport van hebben gemaakt om keiharde arbeidersdrama's in je maag te stompen, The Florida Project is eerder een akelig sprookje dat we door de ogen van een zesjarig kind volgen.

Moonee (Brooklynn Prince) is een straatkind die alles van haar zelfstandige moeder Halley (Bria Vinaite) heeft geleerd en met wie ze in het motel Magic Castle woont. Het kind is net als haar ma grof gebekt, en kan ondanks haar jonge leeftijfd alle benarde situaties aan. Samen met haar vriendjes vormt ze de nachtmerrie van motelmanager Bobby (William Dafoe). Kattekwaad die alsmaar erger wordt. Niet in de ogen van Moonee, want voor haar is het slechts een spel om de tijd en verveling te doden, maar bij iedere kwajongensstreek loert de politie meer en meer om de hoek en dus ook een plaatsing in een jeugdinstelling. Bobby wil de twee wel helpen, maar hij snapt dat het kalf reeds jaren verdronken is.

Het volledig paars geschilderde motel ligt op een wandelafstand van Disneyland. Het contrast met de fantasiewereld van Mickey en zijn vriendjes kan niet groter, van dromen in Magic Mastle is geen sprake. Rondom hun zie je wel de randverschijnselen van tinseltown, maar het leven van de alleenstaande moeder wordt geteisterd door armoede en vernederingen. Halley heeft haar droom al lang opgeborgen. Een job is verder weg dan ooit en het enige waarmee de jonge vrouw een stuiver kan verdienen is door het oplichten van toeristen. Haar zesjarige dochtertje ziet dit door haar kinderogen, maar ondanks haar jeugdige onschuld, merk je dat het kind zich met haar lot verzoend heeft en net als haar moeder gaat ze schooien en staan normen niet in haar boekje genoteerd.
 
De boodschap van The Florida Project is bikkelhard, maar Baker slaagt erin om alles (net als alles in Florida eigenlijk) in een lege, glinsterende geschenkdoos te verpakken. Een tragikomedie die gedragen wordt door een knap, eigentijds script en ijzersterke acteerprestaties. Van Dafoe weten we dat, maar zowel de piepjonge Brooklynn Prince als de debuterende Bria Vinaite zijn een lust voor het cinema-oog.

BEELD EN GELUID
Op een paar uitzonderingen na zijn zo wat alle maatschappijen die cinefiele films op dvd en Blu-ray aanbieden van de Benelux-markt verdwenen. September Films vond bij Sony een thuishaven waardoor The Florida Project op Blu-ray beschikbaar is met een uitmuntende kwaliteit die de filmliefhebber met bravoure op zijn wenken bedient. Ook al moet het geluid op de begingeneriek na (Celebration van Kool & The Gang), moet deze tragikomedie het vooral van dialoog hebben. Alles is ontzettend krachtig en ook de pastelachtige kleuren zijn ronduit machtig die een bikkelhard contrast vormen tegen de rauwe realiteit. 

EXTRA'S
Jammer, maar er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE

The Florida Project
is ronduit heerlijke cinema. Een aanklacht tegen de Amerikaanse leugen die verpakt wordt in een onweerstaanbare feelgoodfilm met acteerprestaties om u tegen te zeggen.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Sean Baker
Met: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8718836864025


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
 Engels DTS-HD MA 5.1
 Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij