:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUT JOB 2, THE - NUTTY BY NATURE
NUT JOB 2, THE - NUTTY BY NATURE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-22

FILM
Op het einde van de eerste film hebben Surly (Will Arnett) en zijn vriendjes hun intrek genomen in een leegstaande notenwinkel, waar de kelder uitpuilt van het lekkers. Ze houden hun dagen onledig met allerlei variaties op schranspartijen. Alleen Andie (Katherine Heigl) gelooft dat deze aanpak onnatuurlijk is en dat het instinct van de dieren om nootjes te verzamelen voor de winter hierdoor af aan het slijten is. Wanhopig probeert ze een paar jonkies te leren hun voedsel in de natuur bij elkaar te scharrelen, maar uiteindelijk kiest iedereen behalve zijzelf voor de weg van de minste weerstand.En Andie krijgt sneller gelijk dan dat je met je ogen kan knipperen. Wanneer de mol (Jeff Dunham) per ongeluk de gastoevoer naar de boiler laat openstaan, vliegt de hele notenwinkel compleet met inhoud de lucht in, en zijn de dieren opnieuw aangewezen op een verhuis naar Liberty Park. De door en door corrupte burgemeester Muldoon (Bobby Moynihan) is echter tot de conclusie gekomen dat het park het enige plekje in de stad is waar hij nog geen geld aan verdient, en hij is van plan het park om te bouwen tot een pretpark, Libertyland, gevuld met attracties die hij laten we zeggen goedkoop op de kop heeft kunnen tikken omdat er hier en daar een ietsiepietsie schort aan de veiligheid, waarvoor het publiek royale toegangsprijzen mag betalen ook. De dieren komen met een plan voor de dag om de bulldozers te saboteren, maar de burgemeester heeft ondierverdelger Gunther (Peter Stormare) onder de arm genomen, die alle dieren weet te vangen, behalve Surly. Die dwaalt rond in de stad, en stoot daar op de muizenbende van Mr. Feng (Jackie Chan), die eerder hun park heeft moeten verlaten omdat de burgemeester er een golfterrein heeft neergepoot. Hond Precious (Matya Rudolph) is intussen meegenomen door Heather (Isabela Merced), het crapuleuze dochtertje van de burgemeester, die er een speelkameraadje in ziet voor haar hondje Frankie (Bobby Cannavale).

Naast de bespreking van de Nederlandse versie ben ik u ook nog een bespreking van de US-versie schuldig.The Nut Job 2 is een film waarbij de antropomorfe diertjes niet nalaten de draak te steken met de concurrentie van Disney: wanneer Andie een lied wil aanheffen over hoe fijn het toch is om in het park te mogen leven, wordt ze door haar collega's prompt uitgejouwd omdat ze vals zingt, en van het muzikale nummer komt vervolgens niet veel meer in huis. Na Liam Neeson in de eerste film is het stemtalent van martial arts-acteur Jackie Chan aangetrokken voor een belangrijke nevenrol, en hij levert een mooie performance af. Anderzijds is het personage Grayson, dat in de eerste film meespeelde en gevoicet werd door Brendan Fraser, in de sequel spoorloos verdwenen zonder dat er ook maar enige verklaring wordt gegeven voor zijn afwezigheid.
Voor een keertje staat bovendien de sequel minstens op gelijke hoogte met de eerste film. De scenario-opbouw is erg logisch, de film bevat nauwelijks dode momenten, en de personages zijn innemend en grappig, waarbij de humor een behoorlijke slapstick-insteek heeft, maar zich niet verlaagt tot onderbroekenlol. Kortom, de scenaristen hebben uit de foutjes van de eerste film bijgeleerd. Er zit misschien een morele boodschap over het nut van samenwerken in, maar de moraal wordt er niet ingedrild zoals bij sommige andere films. De film krijgt zelfs een beetje een ernstige toon wanneer we door middel van een flashbackscène vernemen hoe het komt dat Surly zo intens bevriend is met de rat Buddy.

BEELD EN GELUID

Technisch is er nauwelijks verschil tussen deze versie en de lokale versie. Zoals de meeste computeranimatiefilms is de transfer hierbij zo goed als perfect, wat het feit dat de animatie an sich van topkwaliteit is, nog eens extra in de verf zet. Tenminste als u gelooft dat paars de natuurlijke kleur van een eekhoorn kan zijn. De beelden zijn rijk gedetailleerd, zowel de natuur in het park en de textuur van de pels van de dieren, als de vele, vele rommel die wordt aangesleurd bij de bouw van het attractiepark. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is lekker dynamisch, en zeker voor een film waarin de diertjes het opnemen tegen aanstormende bulldozers, de zich van dynamiet bedienende pest control en voortdurend auto's moeten ontwijken, is dat allemaal mooi meegenomen. De film is enkele seconden langer door toevoeging van het Universal-logo.
EXTRA'S
In tegenstelling tot onze versie bevat deze schijf wel wat bonusmateriaal. Er is een audiocommentaartrack door regisseur Cal Brunker en producent Bob Barlen, die inwisselbaar is met soortgelijke tracks op vergelijkbare animatiefilms. U krijgt details over het verhaal, de techniek, de details in de afwerking, de stemmencast en de gebruikte muziek. Er is één verwijderde scène (1:16) terug te vinden die al in volledig stadium van afwerking is, voorzien van de inleidende commentaar van Cal Brunker, die nog eens hetzelfde doet met vier Animation Progression Reels (3:56), waarin we twee scènes zien in een in vier gesplitst scherm met verschillende stadia van afweking - storyboard, pré-visualisatie, animatie met en zonder toevoeging van belichting. De Concept Art Reel (2:56) bevat een galerij concepttekeningen voorzien van een streepje muziek. Tot slot zijn er nog cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

De Amerikaanse versie van The Nut Job 2 bevat een (zeer) bescheiden bonussectie die onze versie niet bevat. Aan u om te oordelen wat er het zwaarst doorweegt, dit én een mooie slipcase, of Nederlandse ondertitels.

 
coverStudio: Universal

Regie: Cal Brunker
Met: Will Arnett, Maya Rudolph, Jackie Chan, Katherine Heigl, Bobby Moynihan, Bobby Cannavale, Isabela Moner, Jeff Dunham, Gabriel Iglesias, Peter Stormare

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2017

Leeftijd:
PG

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329009154


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Spaans, Engels CC
Extra's:

• Audiocommentaar door regisseur Cal Brunker en producer Bob Barlen
• Verwijderde scène
• Animation Progression Reels
• Concept Art Reel
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij