:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 8
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 8
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-04-17

SERIE
In het achtste seizoen van Call The Midwife zijn we intussen aanbeland in 1964. De seksuele revolutie staat voor de deur, en de levensomstandigheden van de gemiddelde huisvrouw worden beter nu ze toegang heeft tot de pil, alhoewel het gebruik ervan beperkt wordt tot getrouwde vrouwen. Desondanks worden er in achterafsteegjes nog steeds abortussen uitgevoerd, die niet allemaal even gelukkig aflopen. In Poplar heerst er een ware plaag, want er is een abortioniste die kennelijk voor haar diensten 7 pond aanrekent, maar die voor de rest compleet van de radar blijft voor de politiediensten. Vooral Valerie (Jennifer Kirby) geraakt persoonlijk betrokken bij de zaak, die haar emotioneel alvast geen goed doet.In de orde van Nonnatus wordt een nieuwe moeder-overste gekozen, en de keuze valt op de volkse zuster Mildred (Miriam Margolyes), die zich vooral totnogtoe bezig heeft gehouden met adopties uit China. Eén van de kindjes die ze heeft meegebracht, May (April Rae Hoang), kan echter voorlopig niet geplaatst worden, omdat haar adoptiefvader besmet is met TBC. Het hart van dokter Turner (Stephen McGann) en zijn vrouw Shelagh (Laura Main) is veel te groot om het kind aan haar lot over te laten, en ze nemen het meisje in huis, een perfect speelkameraadje voor hun eigen dochter Angela (Alice Brown). Alhoewel het om een tijdelijke pleegoplossing gaat, wordt het echter naarmate de tijd vordert moeilijker en moeilijker om afscheid te nemen van May, en komt het gezin voor een dilemma te staan.

Omdat ze een rol van betekenis wil spelen in de sociale evolutie, stelt Violet Buckle (Annabelle Apsion) zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, en wint zowaar nog een zitje ook. Haar man Fred (Cliff Parisi) voelt zich een beetje het vijfde wiel aan de wagen, en hij blijft zich inzetten voor de burgerwacht en voor het welzijn van de nonnen, in die mate zelfs dat er een beetje misbruik wordt gemaakt van zijn goedzakkigheid. Violet leert echter al snel the hard way dat tussen droom en daad meestal centen in de weg staan. De NHS, de National Health Service, is dan ook meer dan ooit afhankelijk van warme initiatieven die geld in het laatje moeten brengen, zoals het organiseren van een bal met alles erop en eraan.
Maar er hangt ook romance in de lucht. Lucille (Leonie Elliott) krijgt een aanbidder in de vorm van Cyril Robinson (Zephryn Taitte), een automechanicus die van plan is om voor burgerlijk ingenieur verder te studeren. Het is echter maar de vraag of de door en door van reiligiositeit doordrongen Lucille het wel aan zal kunnen om een relatie aan te knopen met een man die al eens een social club bezoekt waar er een jointje wordt gepaft. Zuster Monica Joan (Judy Parfitt) laat zich echter weer eens kennen als koppelaarster van dienst. Zuster Phyllis Crane (Linda Bassett) moet zich dan weer de avances van politieman Woolf (Trevor Cooper) laten welgevallen, maar de oude vrijster, die het als single best naar haar zin heeft, is niet zo gediend met de aandacht, en ze zoekt naar een manier om de aandacht van Woolf naar iemand anders af te leiden.

Dit achtste seizoen van Call The Midwife biedt dus kort samengevat weer een lach en een traan in de karakterstudie van de gemiddelde Eastender in het midden van de jaren '60. Aan de culturele tendenzen wordt niet voorbij gegaan: met de instroom van buitenlanders en het optrekken van torenflats wordt het sociale weefsel voorgoed veranderd, en moet de kloosterorde van Nonnatus noodgedwongen met haar tijd mee. De fijne details maken de serie pas echt af. Zo is de aan TV verslingerde zuster Monica Joan blijkbaar - zo leren we - een fan van Doctor Who, wat haar afkeurende blikken oplevert van haar medezusters die het niet zo begrepen hebben op een tijdreiziger die zich verplaatst in een telefoonhokje, en staat de hele orde te supporteren wanneer Engeland tijdens de Olympische Spelen misschien wel een kans maakt op een gouden medaille. Fijne personages, een behoorlijke scheut melodramatiek en de nodige levenslessen zijn de vaste ingrediënten van deze feelgoodreeks waarvan het leven op het moment van schrijven alvast met twee seizoenen is verlengd.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
63. Kerstspecial
Een week voor Kerstmis worden zuster Julienne (Jenny Agutter) en zuster Winifred (Victoria Yeates) teruggeroepen naar het hoofdzetel van de congretatie. Zuster Jesu Emmanuel (Marty Cruikshank), de moeder-overste, ligt op sterven wegens een hersentumor, en vooraleer ze sterft wil ze nog haar opvolging regelen. Ze wil het liefst dat zuster Julienne haar opvolgt, maar die wil liefst niet van Nonnatus gescheiden worden. De administratie is een potje, en zuster Julienne belooft alvast om orde te scheppen in het kantoor. Ze doet een beroep op Shelagh, die toch niets om handen heeft nu dr. Turner een nieuwe assistente heeft, Mrs. Higgins (Georgie Glen). In de hoofdzetel is ook een weeshuis, en zuster Mildred is net gearriveerd met vier Chinese weeskindjes. Van één van de kindjes, May, komen de ouders evenwel niet opdagen omdat mijnheer een TBC-infectie heeft, en 12 maanden in quarantaine moet. Het kind is emotioneel zwaar beschadigd, en Shelagh overweegt het kind op te nemen als pleegmoeder. Zuster Winifred trekt zich dan weer het lot aan van een jongetje dat bij de geboorte zuurstofgebrek heeft gehad. Er zwerft ook nog een hoogzwangere vrouw rond de gebouwen rond, Lena (Christy Sullivan), die vroeger als wees in het tehuis heeft gezeten maar nadien een trauma heeft opgelopen toen ze door een 'liefdadigheidsinstelling' naar Australië werd verscheept voor iets dat nog het best kan omschreven worden als dwangarbeid. Valerie, Lucille en de pas uit Portofino teruggekeerde Trixie (Helen George) moeten intussen Nonnatus House draaiende houden. Zo is er Mavis Hollier (Bronwyn James), die vastbesloten was om te bevallen in het St. Cuthberth's-ziekenhuis, die op het cruciale moment te horen krijgt dat er geen bed meer vrij is. Fred is er dan weer niet in geslaagd om voor zijn kerstparade rendieren te versieren, maar als troostprijs zadelt zijn contact Nolly (Andy Beckwith) hem op met een ezel. Een echte.

Disk 2:

64. Episode 8.1
Het is 1964 en koningin Elizabeth staat op het punt moeder te worden. Zuster Monica Joan heeft echter net een koortsaanval, en ze ijlt dat zíj de koninklijke baby ter wereld moet brengen. Net wanneer twee nieuwe nonnen, zuster Hilda (Fenella Woolgar) en zuster Frances (Ella Bruccoleri), Nonnatus House komen vervoegen, moet iedereen uitrukken om de vermiste Monica Joan terug te vinden. Lucille (Leonie Elliott) heeft net een baby ter wereld gebracht bij Lesley Whyte (Lesley Whyte), wanneer Lesley's zus Cath (Emily Barber) in elkaar zakt omdat ze een illegale abortus heeft laten uitvoeren. Cath wordt in allerijl naar Nonnatus House gebracht, maar Lesley stapt naar de politie om de uitvoerster van de abortus aan de schandpaal te nagelen. Margaret Lombardi (Jessica Clarke) weet dan weer zeker dat ze een tweeling krijgt, maar het blijkt geen tweeling maar een drieling te zijn!
65. Episode 8.2
De familie Aidoo komt uit Ghana en is net genaturaliseerd tot Brit. Bij de bevalling blijkt moeder Flora (Jessica Kennedy) aan bloedarmoede te lijden, zoveel zelfs dat het abnormaal is. Haar man Joel (Ekow Quartey) en zijzelf blijken aan een aandoening te lijden waar alleen zwarten aan lijden, en aangezien ze het allebei hebben, hebben ze de aandoening ook aan hun kinderen doorgegeven. Ondanks zijn doctorstitel kan Joel omwille van zijn zwarte huidskleur echter geen betere job vinden dan postbode, en dat werk is beslist lichamelijk te zwaar voor hem. Lucille trekt zich het lot aan van Clarice Millgrove (Annette Crosbie), een oude vrouw die alleen in een huis leeft dat nog het beste kan omschreven worden als een stort. De sociale inspectie wil haar afvoeren naar een bejaardenhome, maar mevrouw Millgrove blijft koppig dwarsliggen. Violet heeft zich dan weer kandidaat gesteld voor een zitje in de gemeenteraad, en ze ergert zich aan het feit dat Fred zich langs de zijlijn heeft opgesteld.

66. Episode 8.3

Poplar is door de overheid uitgekozen als gebied om een experiment te doen met een vaccinatieprogramma tegen de mazelen. Hazel Becker (Matti Houghton) wil zich aanmelden met haar baby, maar ze mag niet deelnemen omdat haar kind te jong is, en ze maakt zich daar behoorlijk kwaad voor. Ze is bovendien erg overprotectief aangaande haar baby, vooral omdat ze haar eerste zoon op acht maanden is kwijtgeraakt op Cyprus toen haar man daar gelegerd lag. De man van Betty Marwick (Lisa Ellis) zit dan weer op zee, en Betty wordt ongeveer zot van haar vijf kinderen in toom te houden. Met de komst van nummer zes wordt ze echter nog meer op de proef gesteld: de baby heeft een hazenlip, en naast de gebruikelijke zorg komt er nog eens een hoop operaties bij. Betty draait zodanig dol dat ze overweegt het kind ter adoptie mee te geven. Violet moet als eerste taak als gemeenteraadslid met Pinksteren een kunststrand in Poplar inwijden, een ideetje van Phyllis en sergeant Woolf. Alleen wordt het zand een week te vroeg geleverd...
67. Episode 8.4
Jeannie Tennant (Molly Chesworth) uit de turnkring van Trixie is nog maar net bevallen van haar tweede kind, wanneer ze wéér zwanger blijkt te zijn. Twee kinderen kan ze aan, maar drie niet. Ze vraagt aan dr. Turner voor een abortus, maar die weigert omdat er geen medische grond is. Daarom neemt ze maar het heft in eigen handen, met dramatische gevolgen. Enid Wilson (Niky Wardley) en Cilla Singh (Hanna Hutch) zijn moeder en dochter, en allebei tegelijkertijd zwanger. Enid kan het echter niet verkroppen dat haar dochter met een Sikh, Pardeep (Omar Malik), is getrouwd. Als beide dames in dezelfde zaal op de materniteit terechtkomen, is de animositeit zo groot dat het verplegend personeel zich afvraagt of ze niet beter een haag prikkeldraad tussen de twee bedden zouden zetten.

Disk 3:

68. Episode 8.5
In Poplar worden er voor de eerste keer uitstrijkjes genomen. Lois Parry (Holly Freeman) blijkt daarbij wel aan een erg bijzondere toestand te lijden: ze heeft haar regels nog niet gehad. In haar hele leven niet! Bij nader onderzoek blijkt dat ze niet over vrouwelijke voortplantingsorganen beschikt, en haar hele wereld stort in, te beginnen met het verbreken van haar verloving met haar verloofde Paul (Joel Robinson). Haar moeder (Sarah Belcher) richt dan weer haar woede op Monica Joan, die bij de geboorte van Lois twintig jaar geleden dit volgens haar had moeten merken. Pam Sharp (Nancy Sullivan) is dan weer voor de tweede keer zwanger, en ze hoopt vurig dat deze keer niets mis gaat zoals bij de eerste. Het is echter haar man George (Jack Doolan) die ze beter medisch in het oog zouden houden, want hij gedraagt zich raar. Wie er absoluut de geest heeft gegeven, is de auto van Phyllis. Ze laat een automonteur komen, de knappe zwarte ingenieursstudent Cyril Robinson. Cyril ziet Lucille wel zitten, maar die staat niet te springen voor een relatie...
69. Episode 8.6
Phyllis heeft een verschot in haar rug en is zes weken out. Moeder Mildred vraagt zich af wie ze als tijdelijke vervanging kan sturen, en ze besluit zélf in te springen, al was het maar om de werking van Nonnatus House eens van nabij te volgen. Ze wordt geconfronteerd met de familie Brittall. Grootvader Joe (Dennis Banks) heeft een stoflong en vader Barney (Tim Treloar) heeft miltvuur opgelopen, gewoon omdat ze de ganse dag met gevaarlijke stoffen moeten sjouwen zonder de minste vorm van beschermende kledij. Lucille krijgt te maken met een minderjarig meisje, Elaine Pilkington (Hannah Rae), dat op haar zeventiende al van haar tweede kind bevalt. En ze wil graag een kind, maar haar ouders hebben haar gedwongen het vorige af te staan voor adoptie. Deze keer is ze vastbesloten dat ze nog liever met haar ouders breekt. Tevens nadert de dag waarop Shelagh May weer zal moeten afstaan voor adoptie, en ze heeft het er moeilijk mee. Valerie blaast intussen weer nieuw leven in haar relatie met haar grootmoeder Elsie (Ann Mitchell). Violet gaat bij de zusters klagen dat moeder Mildred misbruikt maakt van Freds goedheid.

70. Episode 8.7

Dokter Turner en Trixie pleiten voor de komst van een centrum waar ongetrouwde vrouwen de pil kunnen krijgen. Raadslid Violet is niet per se tegen, maar een groot probleem is dat, als er geld voor moet uitgetrokken worden, er ergens anders geld moet worden ingehouden. Heather Pugh (Rosie Sheehy) heeft tegen het einde van haar zwangerschap pijn bij het urineren. Het blijkt dat haar man Vince (Phill Langhorne) een vieze ziekte heeft meegebracht van bij de hoeren, één van het soort waar het kind blind van kan worden. Haar buurvrouw Connie (Kellie Shirley) bevalt van haar tweede, en om het kind ter wereld te brengen wordt zuster Frances gestuurd, die op is van de zenuwen omdat moeder Mildred haar voor het eerst alleen een bevalling laat doen. De bevalling zelf loopt op wieltjes, maar de problemen beginnen pas daarna. En als een donderslag bij heldere hemel komen de verpleegsters van Nonnatus House te weten wie al die tijd illegale abortussen heeft uitgevoerd.
71. Episode 8.8
Met de nakende adoptie van May in het vooruitzicht, stort Shelagh zich op een andere bezigheid: ze wil een bal organiseren waarbij de opbrengst naar de aanschaf van een couveuse gaat. Julie Schroeder (Bessie Coates) zou maar wat graag naar het bal gaan, maar ze lijdt aan de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Door de radiotherapie staat ze vol brandwonden, en wellicht is het bal het laatste wat ze ooit zal doen. Zuster Hilda trekt zich haar lot aan. Fred is doodsbang dat hij prostaatkanker zou hebben, zo bang zelfs dat hij zich niet durft laten onderzoeken. Intussen dreigt het proces tegen de illegale abortioniste op een sisser uit te draaien, omdat de kroongetuige zich terugtrekt. Hierdoor komt alle druk op de schouders van Valerie te staan, die wellicht moet gaan getuigen.

BEELD EN GELUID

Just Entertainment brengt nu elk jaar het nieuwe seizoen van Call The Midwife uit, vergezeld van een box met alle seizoenen totnogtoe. Wij blijven echter voor de losse seizoenen opteren omdat in de boxsets de schijven vreselijk op elkaar gestapeld zijn waarbij de kans op beschadiging zo rond de 100 % ligt. De seizoensboxen zijn al niet veel beter, want de schijven zijn op een spindle gestapeld, maar in de handel blijken gelukkig vervangdozen voorhanden. Het blijft een schande dat Just Entertainment koppig blijft kiezen voor schabouwelijke verpakkingen! We blijven spijtig genoeg weer van een Blu-ray verstoken, maar de dvd is van een goede kwaliteit, met mooie kleuren, fijne details die misschien iets naar de achtergrond verdrongen worden in donkere scènes, en een occasioneel artefact valt ook niet uit te sluiten. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is meer dan voldoende voor deze vooral dialooggedreven serie, en het is waarschijnlijk de muziek van Maurizio Malagnini die er nog het meest van profiteert.

EXTRA'S

Wederom, niks.

CONCLUSIE

Vroedvrouwen komen, vroedvrouwen gaan, maar de diensten van Nonnatus House blijven altijd bestaan. Na de zoveelste castwissel blijft Call The Midwife desondanks overeind met alweer een stuk geschiedenis van Engeland dat geschreven werd door het gewone volk op straat. Voor de presentatie werd echter weer eens niet het onderste uit de kan gehaald.

NOTA: We hebben de score voor inhoud gehalveerd van een 8,5 naar 4 nadat is gebleken dat deze afleveringen ruim tien minuten per stuk ingekort zijn.

 
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Syd Macartney, Kate Saxon, David O'Neill, Christiana Ebohon, Kate Cheeseman
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Max Macmillan, Victoria Yeates, Jack Ashton, Linda Bassett, Annabelle Apsion, Jennifer Kirby, Leonie Elliott,Miriam Margolyes,Fenella Woolgar,Ella Bruccoleri,Georgie Glen

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018-2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
510 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983969278


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij